torsdag 19 mars 2015

Besegrad!

När vi tog bort en jättestor björk som plågat växterna med sina rötter så uppstod förstås nya platser att erövra. Stenrikt är ordet, stenar överallt både på ytan och under marken men en spännande miljö som skulle kunna bli något utöver det vanliga. Här finns också en rejäl nivåskillnad till övrig trädgård, man ser ner på hela trädgården när man står häruppe.


En gulblommande kinesisk buskpion Paeonia suffruticosa `Hinun´ som blivit något för stor där den växer tänkte jag flytta hit upp. Den har fyllda blommor som blir så tunga så det är omöjligt att se dem i ögonen, här uppe får man ögonkontakt. Någon  pelarformad Prunus med vacker vårblomning skulle också göra sig bra här mellan stenarna. Så var det tänkt....

Vi plockade bort alla stenar som gick att rubba och grävde bort stora tuvor med ogräs, det är väldigt djupt här i sprickorna, men så tog det stopp.


Vi brukar vara ganska envisa när det gäller att få bort stenar som ligger fel men här fick vi nog erkänna oss besegrade. Stenarna är lösa, vi har grävt bort jorden som täckte dem men de sitter inkilade så tätt i varandra att det är omöjligt att rubba dem. Det går inte heller att fästa ett rep runt för att vinscha upp dem och tyvärr så täcker de nästan hela botten. 
Vi fyllde ändå upp sprickorna med jord, åtta skottkärror jord fick plats här men vad som kan växa i den här miljön vet jag faktiskt inte just nu, man får inte alltid det man önskar i en stenträdgård.

Annars kommer våren kommer med myrsteg, soliga dagar och vindstilla men minusgrader varje natt håller växtligheten tillbaka. Våra tranor som bor på gärdena här nere anlände igår, fjärilar och humlor har vaknat alldeles för tidigt och hittar ingen mat, den viktiga sälgen har inga blommor ännu.

Men några tappra växter visar upp sig, först ut bland sipporna är Hepatica transsylvanica, ungersk blåsippa.


.....och den här solstrålen Adonis amurensis `Beni Nadeshiko´ guldadonis räds inte kylan.


7 kommentarer:

 1. Du har en så underbart fina stenar med mossa på, så man blir full av avund.Stenar kan var tunga att få fram och ibland får man ge upp.
  vilken underbar Adonis, en riktig solstråle:)

  SvaraRadera
 2. Jag kan livligt föreställa mig hur ni kämpat! Här har vi också partier med massor av sten och givetvis trädrötter, vilket som är värst vet jag inte. Är övertygad om att ni kan hitta växter som trivs där i de varma skrevorna!
  Väldigt vacker blåsippa!
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 3. Vilka vackra bilder! Här har den ungerska Blåsippan bara knoppar än så länge, jag längtar efter att få se blommorna!
  Stora stenar vet vi allt om här hos oss också, ibland får man tyvärr ge vika. Skall bli spännande att se hur du löser det med den nya rabatten.
  Hoppas nu bara att det kommande "bakslaget" i vädret som är utlovat inte blir alldeles för långvarigt eller alldeles för kallt. Om det blir några grader kallare på dagarna gör mig inget - jag vill gärna ha en lång vår:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 4. Härligt att se att man inte är ensam om att baxa stenar! Underbar trädgård och alltid lika trevligt att titta in.

  SvaraRadera
 5. Tack för dina alltid så rara kommentarer!

  Tror att era steniga omgivningar har fått precis rätt omvårdare, kreativa, envisa med god smak. Helt enkelt magiskt med all mossa och sten.
  Även om du får vänta lite på våren, måste väl all sten ackumulera värme och förlänga hösten, eller?

  Nu tror jag din rhododendronkärlek har börjat smitta lite på mig, för idag har jag googlat på storpudra, ligger väl någorlunda "i samma härad", eller är jag galet ute. Har dock inte hittat vilka förutsättningar den vill ha.

  Våradonis står också på önskelistan.

  Önskar trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 6. Men vilken fantastisk stenmiljö! Svårarbetat men antagligen trivs växterna bra där de kan växa in med rötterna under stenarna.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Ja, det är inte alltid det blir som man tänkt sig när det gäller trädgård. Ibland känns det som om det är trädgården som bestämmer, och det är bara att foga sig, ofta med utmärkt resultat. Jag tycker era mossiga stenar är så härliga, att det inte gör något om inget skulle växa där, stenarna är vackra nog. Nu snöar det för fullt här, härligt med den svenska våren:-)
  Trevlig helg/ Titti

  SvaraRadera