onsdag 25 mars 2015

Våren vinner alltid...till slut.

Våren är som den alltid brukar vara, den hattar fram och tillbaka som om den inte riktigt kan bestämma sig för om vem som skall ha övertaget i mars månad, värmen eller kylan. I går värmde solen så skönt, idag endast några plusgrader men vi vet ju vem som vinner till slut, gott så.

Våren kräver en del arbetsinsatser av  trädgårdsägaren, det gamla och vissnade skall bort för att ersättas av något nytt och fräscht. Jag är nog pedant när det gäller vårarbetet i trädgården av den enkla anledningen att det lönar sig, gör man det ordentligt så har man igen det under hela växtsäsongen. Gångarna skall städas ordentligt efter allt skräp som fallit ner under vintern, perenner skall klippas, växterna få sin näring och så fyller jag på ny jord i samtliga planteringar. Fjolårets löv får ligga kvar och bli mat åt alla små kryp och det blir snabbt snyggt och prydligt. Ett och annat ogräs som visar sig är lätt att dra upp ur den fuktiga jorden.

Ser ödsligt och tomt ut men om en månad är här fullt av liv, hur fantastiskt är inte det?


Det är länge sedan den här trädgården fick något tillskott av lökväxter. Det är vackert med alla tidigblommande lökar men jag är väldigt kluven till all denna blast som ligger kvar halva sommaren. Jag planterar väldigt glest då jag vill att alla växter ska synas och inte växa in i varandra och då blir lökblasten synlig länge, länge...

Men några gamla trotjänare återkommer troget och visst är dom vackra?

Iris reticulata `Harmony´
Iris reticulata `Katharine Hodgkin´


Vi gör tusentals val varje dag utan att vi egentligen tänker på det. Idag läste jag ett genomtänkt och välformulerat blogginlägg, som andas en kärlek till den natur som omger oss alla och hur vi kan göra våra val till något som gagnar allt det levande som ger oss så mycket glädje, tänkvärt!

Läs gärna vad Anette på bloggen Rost och rädisor har att säga.

4 kommentarer:

 1. Vilka ljuvliga Våririsar!
  Anettes inlägg idag är jättefint - jag läste det tidigare idag. Så roligt att läsa när någon kan förmedla det man själv också tänker på ett så bra sätt.....skulle önska jag hade den förmågan att uttrycka mig så också.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Gillar också att lägga krut på vårarbetet. När det gäller lökväxter sätter jag nästan bara krokusar där skräpet "syns". Ser till att långsam blast dölj av annan växtlighet så fort som möjligt. Lyckas inte alltid...
  Ska läsa Anettes inlägg när jag får tid.
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 3. Våririsar är jättefina fast blasten ser inte så fin ut när den vissnar. Vi har många lökväxter men blasten försvinner bland allt annat som växer upp för vi har ju en djungel och inte så sparsmakat. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 4. Tack för rara ord och länk. Jag blir ju nästan lite rörd...

  Våriris har blivit min nya favorit. Bladen kommer att döljas av myskmadran som i sin tur här hönsens favorit, så det är ingen risk att den tar överhanden.
  För och nackdelar med allt antar jag, dina växter är ju verkligen väl exponerade. Det är lätt hänt att det blir en gröt när man planterar tätt i en rabatt och att individerna försvinner.

  Ha det så gott i helgen
  Anette

  SvaraRadera