fredag 13 mars 2015

Värme och kyla kämpar om herraväldet!

Vackra soliga dagar med mars månads kalla nätter men visst är våren på gång. I tisdags, den 10 mars såg jag bofinken vid fågelmaten, den tidigaste notering jag har om bofinkens ankomst. Tjälen har släppt taget om torvpartierna och det är jag så glad för, våren är den känsligaste tiden för de städsegröna växterna.

Nickmossan Pohlia nutans lyser fint i marssolen, den växer i torvblocken.


Svavelpionen Paeonia mlokosewitschii är snabbt uppe med sina röda skott


Grekisk krokus Crocus sieberi `Firefly´ vinner krokustävlingen - varje år


Julrosen Helleborus `Blue lady´ väntar bara på lite högre temperatur för sin blomning


Men den vita julrosen Helleborus niger har blommat sedan december månadInga synliga vinterskador här annat än den japanska lönnen Acer shirasawanum som alltid fryser ner en aning i de skott som ränner i väg lite väl mycket på hösten. Ingen större fara, det är bara att klippa ner när den börjar blada ut.


9 kommentarer:

 1. Här sätter tjälen tänderna i jorden varendanatt nu. Kan bar jobba med blivande limpan på eftermiddagarna.
  Noterar krokus Firefly - våra bin vill gärna ha tidiga krokusar!
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 2. Vi har ju haft så härliga vårdagar men kalla nätter som det brukar vara en period. Jag är ute så mycket jag hinner och rensar bort gammalt skräp och löv. Hur jag än städar på hösten så finns det alltid skräp på våren.Det är så skönt att se att allt börjar spira igen. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 3. Härligt, härligt med vår! Vad glad jag blir, den krokusen petade jag ner någonstans i höstas, lär bara få vänta ett tag på den. Här finns det inga vårblommor ännu, men Tofsvipa, Sångsvan och snösparv har anlänt :)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Här är det också härliga vårdagar, även om det är frost på nätterna. Förutom massor av krokus och snödroppar har även dvärgirisen "Katherine Hodgkin" slagit ut i min äng. Koltrastarna sjunger så fint, ormvråkarna seglar i skyn och tofsviporna utför sin luftakrobatik över fälten. Idag har jag fått en försmak av växtmarknadssäsongen när jag deltog som enda växtförsäljare på en loppmarknad. Jag var rädd att det skulle vara för tidigt att sälja uteväxter, men jösses vad folk var köpsugna! Trädgårdsiris, strandiris, kinesisk kärleksört, röd nejlikrot och flocknäva tog snart slut, och när jag skulle hem hade jag bara sex små krukväxter kvar. Hoppas det fortsätter så, för även om jag inte odlar några märkvärdigheter måste man ju ha lite odlingar igång.

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så roligt Olle, fast jag är inte förvånad, på våren är alla trädgårdsfantaster köpsugna! `Katherine Hodgkin´är 2 cm hög här och vi har riktigt kalla nätter som håller tillbaka växterna.

   Nu börjar jag vänta på starens ankomst, vårens höjdpunkt för mig. Vi har mer än tio holkar för stararna och jag hoppas innerligen att de alla får gäster.

   Radera
 5. Nog njuter man nu när alla små vårtecken dyker upp i trädgården. Vilken underbar glödande färg det var på Nickmossan, blev så förtjust i den bilden.
  Ha en skön solig trädgårdssöndag./ Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Titti! Precis när solstrålarna träffar den lyser den upp och nu finns inte så mycket annat som konkurrerar om uppmärksamheten så den får stråla på första parkett ett tag till.

   Radera
 6. Skrev en kommentar tidigare idag som tydligen inte har kommit med. Vi har haft stora problem med nätet idag.
  Skönt att tjälen börjat ge sig och vara igång med städandet. Trots alla fina växter blir det nickmossan som. idag tar hem priset Best In Show.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera