torsdag 7 maj 2015

Före, under och efter - ett trädgårdsprojekt tar form

I september 2014 såg det ut såhär, inget speciellt egentligen för hela vår trädgård är uppgrävd och anlagd på skogsmark. Skogen sträckte sig i princip fram till huset med den lilla vägen som gräns mot naturen. Vi har alltid gjort ett ordentligt underarbete, inte som något självändamål utan som ren självbevarelsedrift för att slippa ogräsrensning.


Det är bra att gräva på hösten när marken är fuktig, vi kom en bit på väg innan vintern satte stopp.


I april i år fortsatte vi gräva, marken är fortfarande fuktig efter vintern, när sommartorkan kommer går det inte att få ner spaden i marken.

 Vi använder inte markduk under planteringar, förr eller senare blir det bekymmer om man bryter det naturliga kretsloppet men här vid gränsen mot naturen gjorde vi en liten säkerhetszon där inte varje rotbit rensades bort. Ett försök att hindra naturen att växa in i trädgården.


Att blötlägga torven är tidskrävande, torven är vattenavstötande men när man väl fått den blöt så håller den fukten mer än något annat, det är en av fördelarna med torv. Vi blandar in mängder med kross eller gårdsgrus för att få till en bra dränering. Dessutom släpper tjälen bättre om jorden är uppblandad med grus. Rhododendronjord, all kompost vi lyckades uppbringa samt lite barkmull blandades också ner. Skall man plantera Rhododendron bör man inte använda täckbark, det blir för kompakt. Både Magnolior och Rhododendron vill ha porös jord att växa i.


Tolv balar grovriven torv gick det åt. Torvströ är inte att rekommendera, den bryts ner för snabbt.


Inte helt klart med växter ännu, det finns lite platser kvar. Bredvid den platta stenen på bilden skall planteras ett träd, valet föll på Maackia amurensis som är beställt från Burgers växtgård. Han lovade ordna ett vackert, format träd till oss.



7 kommentarer:

  1. Magnifikt! Vilket arbete ni lagt ner. Helt klart en stor inspirationskälla.

    SvaraRadera
  2. Jag hänförs och sitter mållös inför allt ert grävande! Men frågor ploppar opp: utan markduk, hur djupt gräver ni och vilket blir jorddjupet som inte släpper opp ursprungsväxtlighet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får gräva bort alla rötter, det syns ganska väl hur djupt de går. Jag vet inte exakt men kanske 30 - 50 cm, djupare om det växer t.ex. örnbräken i marken. Runt stenar får man vara extra noga och pillra bort rötter, där kan man hitta massor av liljekonvaljer som söker sig till fukten under stenar.

      Radera
  3. Verkligen ett gediget arbete ni har lagt ner, men det lönar sig i längden att vara noggrann! Alla som vill göra en trädgård snabbt och enkelt och samtidigt lättskött borde läsa detta - det finns inga genvägar till ett bra resultat.
    Maackia kommer passa jättebra in i miljön här, det är ett riktigt snyggt träd! Ska bli spännande att följa utvecklingen här.
    Kram Nora

    SvaraRadera
  4. Sååå fantastiskt vackert ni fortsätter att utveckla er trädgård.
    Hoppas, hoppas jag får möjlighet att se trädgården åter igen nästa sommar. Det skulle vara så kul att se allt nytt ni har gjort men sen vill jag/vi ju träffa er också :=)

    SvaraRadera
  5. Ett gediget arbete ni lägger ner. Antar att ni inte lägger så mycket pengar på gymet : -) Hur har ni gjort med rötterna till stubbarna som är kvar. Är det också bortsågade? Blir det inte sly från stubbarna? Här har det blivit en rot kvar under parkeringen som regelbundet fylls av en svapskog som sticker upp genom gruset. Så går det när man tar genvägar:-(
    Trevlig helg
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den enda stubbe som är äkta är den från sälgen som växte vid stenen, de övriga är ditplacerade. Sälgen tog en arborist ner för 2 år sedan. Det var ett svårt beslut för den var vacker och skänkte välbehövlig skugga till planteringarna men den är också riktigt besvärlig med sina rötter, ingenting växte eller blommade i närheten.

      Det går inte att ta bort en sälg utan att döda rötterna, det blir en sälgskog illa fort. Så där bröt vi med våra värderingar och satte Eco plugg i stubben - usch!! Sedan har vi sågat bort det mesta av de grova rötterna men svamp kommer alltid på stubbar och rötter, de tillhör ju naturens nedbrytare. Så länge det inte kommer honungsskivling får man vara tacksam.

      Radera