lördag 30 maj 2015

Magnolia - lite smått och gott

Magnolia `Susan´
Den första magnolian vi gjorde bekantskap med var Magnolia `Susan´ rosenmagnolia, en hybrid som ingår i Liliiflora gruppen, populärt kallas de för flickmagnolior. `Susan´ var den enda växt som följde med oss från vårt tidigare boende och tyvärr fick hon, på grund av vår okunskap en riktig dålig start. Planterades i gräsmattan i brännande sol och lerjord. Efter några år, när jag äntligen förstod att det var en magnolia som växte i gräsmattan och som, mot alla odds fortfarande levde, fick hon en ny placering med korrekt sammansatt jord och bättre skydd för blåst och brännande sol. Efter några år återhämtade sig den vackra damen och började producera blommor. `Susan´är en klok dam och blommar i slutet av maj när risken för frost brukar vara över. Just nu är hon översållad med sina vackra blommor, en bra nybörjarmagnolia om man vill pröva på, tålmodig som få!


Magnolia sieboldii
Magnolia sieboldii buskmagnolia har också funnits länge i trädgården. Trots att detta är en buske är växtsättet snyggt, inga spretiga grenar utan busken håller ihop. Sieboldii kräver en plantering i surjord och bör planteras i lätt skugga och gärna vindskyddat. Denhär magnolian brukar blomma först i juni och just nu håller bladen på att spricka ut. Har man tur så kommer även enstaka blommor på sensommaren. Blommorna är enkla och vackra med ståndare som blir riktigt röda så småningom, dessutom doftar det gott om blommorna. Enligt Zetas katalog har M. sieboldii god härdighet zon 1 - 4 (5) så det är bara att pröva på! Vackra blad har M.sieboldii också.

De flesta magnolior kräver en plantering i surjord men inte alla. Vi har två exemplar av den vanliga Magnolia `Wada´s memory´ en hybrid mellan M. kobus x M.salicifoilia. En är planterad i surjord och den andra i vanlig trädgårdsjord, båda blommar och uvecklas. Den här magnolian är jag inte så förtjust i. Dels blommar den på bar kvist redan i april och blir det en frostnatt hänger blommorna som bruna trasor dagen därpå men framförallt gillar jag inte formen, en spretig buske är vad den är och bladen kan tillhöra vilken buske som helst men visst, när den blommar tidig vår så syns den.


Magnolia x loebneri `Merril´ gillar jag bättre trots att den också är tidigblommande med vita citrusdoftande blommor, ganska vanlig i handeln. Vi köpte ett uppstammat exemplar som är möjligt att göra med just `Merril´ . Det blir ett vackert träd med tiden, god härdighet kombinerat med riklig blomning och relativt snabbväxande om man vill ha ett magnoliaträd snabbt.


Magnolia `Gold star´ en hybrid mellan M. acuminata var. subcordata x M. stellata. Hos oss är den numera ett vackert format träd med svagt gula blommor. Den finns i planteringen där trädrötter trängt in och har knappt blommat alls under alla år vi haft den. De störande träden är nu borta och nu räknade jag till elva blommor på trädet. `Gold star´är sen både vad gäller bladsprickning och blomning vilket är en fördel när det gäller magnolior, skall klara sig åtminstone till zon 3.


 En nykomling hos oss är den undersköna Magnolia `Genie´ som blommar i tidig ålder. Den väckte en hel del uppmärksamhet när den introducerades för ett antal år sedan men eftersom den var oprövad beträffande härdighet så har jag avvaktat. `Genie´ är en korsning mellan M. soulangeana x M. liliiflora `Nigra´ Nu är det i alla fall bekräftat att härdigheten är relativt god, åtminstone här i vår zon. `Genie´verkar också vara en försiktig dam och håller knopparna länge innan hon slår ut. Under större delen av maj har vi fått bevittna hur knopparna sakta, sakta vecklat ut sig till att den senaste veckan våga språnget till  blomman. Knopparna är nog, måste jag säga vackrare än själva blomman.


En annan nykomling är Magnolia x wieseneri `Swede made´ något så spännande som en svensk hybrid som dragits upp från frö i Göteborgs Botan. `Swede made´ är ympad på ett underlag av M. tripetala som visat sig fungera allra bäst. Har ingen bild av den svenska damen för just nu håller hon på att veckla ut bladen. Blommorna skall vara stora och exotiska liksom bladverket, vi får se vad det blir.

Magnoliablomning är underskön men det kan även finnas  andra skäl till att plantera magnolior. I vår ganska nyetablerade skogsträdgård ville jag ha ett träd som skulle lyfta lite på höjden i planteringarna och framförallt, ge känslan av lummighet och ett frodigt och exotiskt intryck. Då hittade jag Magnolia tripetala `Bloomfield´ en egen art med blad som kan bli halvmeter och kanske mer i storlek, kallas för paraplymagnolia, förmodligen syftar det på bladverket. Den planterades i fjol och har klarat vintern bra, håller just nu på att veckla ut sina vackra blad. Blomningen vet jag inget om men jag är mer än nöjd om bladverket infriar mina förhoppningar.

Om ni orkat läsa så här långt - regnet vräker ner därute - så vill jag säga att våga satsa på magnolior, de är inte svårodlade om man ger dem vad de vill ha.  

2 kommentarer:

 1. Även här blommar flera av de magnolior du visar, men Genie känner jag inte till - måste kolla om det går att få tag på den! Ser helt underbar ut!
  Ska rekommendera att son och sonhustru kollar det här inlägget. De letar just nu efter ett snabbväxande och pampigt magnoliaträd som ska bli centrum i deras gigantiska nyanlagda potager på södra Gotland.
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 2. Lärorikt inlägg som vanligt och läcker samling magnolior. Snyggast...ja, det får nog bli '`Swede made´.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera