söndag 10 april 2016

Aprilträdgård

Vilken fantastisk dag vi haft idag! Strålande sol, vindstilla och tvåsiffriga värmegrader. Fågelkören är som ljuv bakgrundsmusik, humlorna surrar och överallt fladdrar det av fjärilsvingar.

Hinner inte riktigt med just nu men det hör våren till. Sipporna blommar överallt och idag hittade jag denna guldadonis som börjat blomma Adonis amurensis  `Sandanzaki´ 


Saxifraga oppositifolia `Splendens´ purpurbräcka


I skogsträdgården har bänken, som min man snickrat, fått flytta ut.Erica carnea vårljung blommar intensivt till glädje för alla insekter.


Stubberiet är färdigstädat så nu kan det börja växa. Rådjursnätet som syns på bilderna har vi haft i många år men de trådar som syns är eltrådar i fyra rader som vi satte upp i fjol för att skydda trädgården mot vildsvin. Det kryllar av vildsvin här numera, vi ser dem även dagtid och utanför elstängslet ser det ut som om vi kört med jordfräs på en del ställen. En bra investering, utan detta skydd skulle vi kanske inte ha så mycket trädgård kvar.17 kommentarer:

 1. Huff, villsvin vil en ikke ha i hagen, nei. Det er ikke lenge siden jeg leste at de dro fra Sverige og inn i norske skoger også. Håper ikke de kommer hit :) Forstår godt at du må stenge de ute!

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt fint vårväder här på Västkusten också. Ser väldigt vårfräscht ut hos dig. Inga vildsvin ännu men fasar för den dagen. Inte så lätt med alla sorters staket i ett villaområde.
  //Helene

  SvaraRadera
 3. Ja det har været en dejlig dag, hvor ser det godt ud med din mosgroede sten, det er fantastisk flot. Humlerne er glade for lyngen.
  Fortsat god aften.

  SvaraRadera
 4. Tänk att ha vildsvin så nära inpå knuten. Förstår att ni har satsat på ordentligt nät!
  Så ordningsamt du har det. Och välrensat. Hmm, jag ligger efter...
  Allt gott!

  SvaraRadera
 5. Hei!
  I dag har det vært en fantastisk hagedag. Kjenner det godt i kroppen at vi har holdt på i hagen i hele dag. Det er så fascinerende å se moselandskapet ditt. Mosen som jeg hentet i skogen i november, har klart seg. Den er fin og grønn. Morsomt.
  Villsvin vil jeg ikke ha. Har inntrykk av at de etterlater seg et månelandskap.
  God kveld! Klem Anne

  SvaraRadera
 6. Hua, har det kommit vildsvin till era trakter. Vi är förskonade - än så länge. Om de dyker upp hoppas jag få konsultera dig för råd om elnät!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 7. Hvor er det en flot bænk, din mand har lavet. Den passer så fint til de mosbegroede sten.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla
  Färdigstädat, det ordet tycker vi om.
  Det jobb man gör nu sparar för mycket senare:)

  Ha en bra ny vecka

  SvaraRadera
 9. Vilken fin bänk! Den passar verkligen in i er trädgård!
  Vildsvin framstår för mig som rena mardrömmen. Våra hjortar och rådjur som bor i trakten (ett hjortgäng på 9 djur har sin fasta sovplats hos en av grannarna) är ju ingenting jämfört med vildsvin. Vilken bra investering ni har gjort där!
  Och återigen inser jag att jag måste skaffa Adonis - de är så fantastiskt vackra!
  Hoppas ni får en fin ny vecka i trädgården!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 10. Dit stubberi er simpelthen så smukt. Det ville være forfærdeligt at have vildsvin til at rode rundt derinde. En pudsig, fyldt våradonis du viser.

  SvaraRadera
 11. Oj eran mossa kan man bara gå igång på massor, ser så underbart ut. Vildsvin kan inte vara roligt att ha nära knuten!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 12. Vilken fantastisk dag igår. Bättre dag för min utomhuspremiär kunde jag inte önskat.
  Det är en helt underbar skogsträdgård ni har. Jag bara älskar de mossbeklädda stenarna.
  Det är för väl att ni hittat ett effektivt skydd mot vildsvinen.

  SvaraRadera
 13. Så städad och fint! Bänken passar bra in, snygg också. Om vildsvin tycker jag inte.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 14. Vildsvin är ett otyg och det börjar dyka upp ett och annat på Öland också. För flera år sedan såg jag en trädgård utanför Trosa som var inhägnad med viltstängsel runtom och utmed hela stängslet satt det olika sorter av clematis. Det var ganska häftigt!
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
 15. Där på bänken skulle jag gärna sitta ner en stund. Den passar perfekt in i omgivningen. Ryser varje gång jag hör om vildsvinen och hoppas verkligen att det dröjer innan de kommer norrut!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 16. Så vackert med purpurbräckan och,är det, mörkt ormskägg?? Blir alltid så lycklig när jag ser era mossiga stenar:-)
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!

   Visst är det ormskägg Ophiopogon planiscapus, den kan vara lite kinkig. Här växer den i upphöjd bädd med massor av grus, väldränerat är vad som gäller om den skall klara vintern.

   Radera