lördag 23 april 2016

Drömmen om den arbetsfria trädgården...

...tycks ha ett evigt liv och underblåses av trendnissar, reklammakare och okunniga journalister.

Just nu pågår årets trädgårdsmässa i Stockholm och temat är "Tillbaka till naturen" och med anledning av den pågående mässan förärades vår tidning med ett tvåsidigt reportage.

" Årets största trend kommer att älskas av dig som vill låta trädgården sköta sig själv - men du som gillar ordning och reda kanske får allergiska utslag"

Så följer en rad intervjuer om hur man skapar en skogsliknande trädgård genom att låta skräpet ligga kvar helt enkelt, det skall vara mossbeklätt och vildvuxet med omkullvälta trädstammar som får ligga kvar och förmultna på plats. Trädstammar är användbara men det kräver en viss arbetsinsats...


"Skogsaktigt och back to nature" och så följer en redogörelse för hur man skapar ett "stumpery" det som jag själv envisas med att kalla stubberi. Med stockar och rotvältor och sten gör man planteringar med skogsväxter och så har man sin skogsträdgård...
Ingenting nämns om det krävande förarbetet för att få bort allt rotogräs som omgående skulle kväva alla nyplanteringar. Vi gjorde t.o.m. en ogräsfri zon utanför rådjursstängslet för att hindra växtligheten utanför att börja vandra in i stubberiet.


Trendiga trädgårdsmöbler visas upp i form av en bänk som byggts av "trädgårdens skräp" dvs några gamla trädstammar och pinnar, allt obehandlat. Den bänken blir nog en farlig sittplats mot slutet av sommaren. Maken har gjort en bänk av virke från skogen men den är lackad och slipad många gånger men ändå är det svårt att hålla fuktskadorna borta.

" Ser det lite skevt ut kan du alltid säga att du helt enkelt låtit naturen ha sin gång"

Hmmm...lite skevhet kan nog alla stå ut med men att låta naturen ha sin gång innebär att det som återstår inte längre kan kallas trädgård, naturen vinner alltid över våra odlade växter. På bilden ses både den odlade delen och hur det ser ut "när naturen får ha sin gång" dvs obearbetad natur.

Vi har slutat åka till trädgårdsmässan, en mässa är allt igenom kommersiell men det handlar mindre och mindre om trädgård. Jag är inte intresserad av designade trädgårdskläder, plastprylar och allehanda skräp som saluförs. Jag vill hitta växter som är svåra att få tillgång till men tyvärr så finns de inte på mässan heller. Många växter som saluförs har manipulerats till blomning i växthusmiljö för att locka till köp och har man inte tillgång till uppvärmt växthus så har de svårt att överleva i vårt aprilväder. Mässan brukar locka 60.000 besökare.

7 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Så nemt er det ikke, naturen vinder, det har du helt ret i. Dem der skriver om det, ved ikke hvad de taler om, men lad dem bare prøve.Jeg er netop blevet færdig i mit ørkenbed med store sten, der var græstotter overalt, det har taget mig 1½ dag at gøre det rent, nok på grund af forsømmelse de senere år, men passes skal det jævnligt, ingen tvivl om det. Det er da heller ikke spændende med senegræs, mælkebøtter og tidsler i haven, eller skvalderkål.
  Hilsen Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Den vedlikeholdsfrie hagen er nok bare en drøm, ja. Det kreves mye jobb for å ha en flott hage, og forsømmer en den i noen år tar naturen over igjen, ja. Vi må nok bare jobbe og jobbe ;)

  Klem!

  SvaraRadera
 3. Engang var det blomsterenge, så kom der præriebeplantning, og nu er det så stumperies. Moden skifter hele tiden, og idémændene springer let og elegant hen over de problemer, der følger med. De sjældne planter må vi nok indse, at internettet skal skaffe til os, medmindre vi da bor i rimelig afstand til ligesindede. I morgen skal jeg til et spændende plantemarked og har ønskesedlen klar.

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla
  Ja, nu ska vi tillbaka till naturen. På ett sätt är jag glad för att trenden, med att allt ska vara fyrkantigt och med trist grå, granitkross, ser ut att vara stendöd.
  Vi får hoppas att där kommer rejäl information, speciellt om hur viktigt förarbetet är. Annars kommer vi att få se mycket elände årene framöver.

  Eller folk kunde börja läsa bloggs - tex denna!

  Ha en fin kväll

  SvaraRadera
 5. Jag är inte heller en av de 60 000 som går på mässan. Tråkigt utbud (med några få undantag) samt alldeles för mycket som inte är trädgårdsrelaterat gör det helt ointressant. Och att tro att man kan få en fin trädgård utan att lägga ner ett grundligt jobb samt att även sköta om det man har skapat är ju en ren utopi.....
  Jättefina bilder du visar förresten!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 6. Arbetsfri trädgård tror jag inte finns, inte ens om man stenlägger den helt och hållet. Jag skulle inte vilja ha en sån heller för det är ju själva arbetet och planeringen som är givande, i alla fall för mig. Så fort man vänder ryggen till är ju naturen där och vill ta över. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 7. målad asfalt kan kanske bli arbetsfri?

  SvaraRadera