torsdag 18 augusti 2016

Anemonopsis macrophylla porslinsanemon

På sensommaren blommar hon, den älsklingsvärda och väna porslinsanemonen. Med nickande blommor på höga stänglar som reser sig ur det flikiga bladverket är hon så vacker att betrakta. Som så många andra av våra utsökta trädgårdsväxter har hon sitt ursprung i Japan.


Hon är planterad högst upp i trädgården, bakom Magnolia "Swede made" som med sina stora blad skall ge den nödvändiga skuggan, porslinsanemonen tål nämligen inte sol. Skugga eller halvskugga i mullrik, fuktighetshållande och väldränerad jord är ett måste för att hon skall trivas. I våras planterade jag även den vita varianten, härdigheten skall inte vara något problem även i högre zoner än här. En mycket odlingsvärd växt.7 kommentarer:

 1. Så vakker den er! Den sådde jeg frø av i dag, og håper at de vil spire om et år eller to ;) Den er så fin, men jeg ser den aldri til salgs i et hagesenter. Den burde bli mer kjent enn den er.
  Klem

  SvaraRadera
 2. Hei Gunilla!
  Den er himla vakker.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 3. Vacker och gracil, men bestämd om sina villkor. Det där med mullrik, fuktighetshållande och väldränerad är svårt, särskilt i skugga för då brukar träden ta bort regnet. Kul att se den och lite mer ovanliga växter.
  //Helene

  SvaraRadera
 4. Utsökt, fint bladverk också!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla
  Vacker blomma - om jag gör en skugg-rabat här - skulle den vara välkommen!

  Ha en bra helg

  SvaraRadera
 6. Lustigt! Samma tanke "samma" inlägg ;-) Men, den här skönheten tål att läsas på ännu fler bloggar...eller hur?
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 7. Ljuvlig växt. Har odlat den vita längst och i år är den riktigt, riktigt läcker.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera