fredag 5 augusti 2016

Calycanthus x raulstonii kryddbuske

Dessa kryddbuskar är en korsning mellan amerikansk och kinesisk kryddbuske. De ger ett något exotiskt intryck med sin frodiga grönska och blommor som påminner om Magnolians.

Calycanthus x raulstonii `Hartlage wine´ är en kraftigt växande buske som behöver ordentligt med utrymme, jag har flyttat busken en gång och gav den rejält med plats men nu täcker den kanske två kvm igen. Den har ett spretigt växtsätt och blir mera bred än hög. Den skickar snabbt ut långa grenar med stora och frodiga blad. Blomningen varar länge, de första blommorna kom i månadsskiftet maj/juni och den producerar fortfarande nya blomknoppar. Den verkar inte ha några som helst problem med vare sig torka eller härdighet i zon 2 - 3. Den är inte så vanlig här i Sverige, kanske beroende på att det rått viss tveksamhet beträffande härdigheten men nu har jag haft den så pass många år så jag kan garantera att den klarar vintrarna så här långt norrut i alla fall.


Den vita varianten Calycanthus x raulstonii `Venus´ planterade jag tidigt i fjol våras och den uppför sig likadant, växer snabbt och omfångsrikt och med lång blomningstid.


10 kommentarer:

 1. Så fine de er begge to! De minner mye om magnolia i blomsten og i bladene, så de må være nært beslektet. Den har jeg aldri sett her noen gang, hverken i hager eller til salgs noe sted. Den hvite likte jeg veldig godt :)

  Klem

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Ofta ses att hybrider mellan arter som inte är nära besläktade, att de blir markant mera härdiga än båda förälder.

  Fina är de - men den vita ser ekstra attraktiv ut!

  Ha en fin kväll

  SvaraRadera
 3. Hvor er den flot, jeg har den også, men så stor er den ikke hos mig endnu, den er godt et år gammel og står ret fugtigt, det generer den heller ikke.
  God helg

  SvaraRadera
 4. Roligt med buskar som inte är så vanliga även om den börjar blir det nu. Har också kryddbusken men det fanns inget sortnamn på den då. Köpte den 2012 och den har inte vuxit särskilt mycket men ser att den börjar dra iväg lite nu. Hoppas inte den blir väldigt stor. Har sett Venus och funderat på den men för den är ju otroligt fin. Har också sett att de vita bladen ofta är prickiga på den. Det kanske inte är ett problem på ostkusten där det är torrare.
  //Helene

  SvaraRadera
 5. Så fina! Skulle behöva ett gäng buskar som snabbt fyller upp, måste googla på kryddbuskar! Frågan är om de står ut här där det kan bli extremt torrt periodvis?
  Trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 6. Et fint og rigtblomstrende eksemplar, du viser af Hartlage wine. Den har floreret ganske meget på danske haveblogs, så måske er den mere udbredt her end i Sverige. Venus har jeg også, og den er vokset godt til i år, efter at jeg har flyttet den fra et ret skyggefuldt sted til et sted med noget mere lys.

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla!
  Så vackra bägge två. Har inte sett den förut.
  Ha det fint / Marika

  SvaraRadera
 8. Så smukke blomster! De fleste buske blomstrer jo forår og tidlig sommer. Det er dejligt at have buske, der blomstrer hen over sommeren.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 9. Rolig läsning! Jag satte två, en vardera av art, i höstas och Venus nu i vår. Känns tryggt att de växer bra hos dig. Tillväxten och bladstorleken känner jag igen så nu får jag bara vänta på blomningen.

  Carina

  SvaraRadera
 10. Min Hartlage Wine var en nyplanterad pinne förra året och har redan massor med blomskott längst alla sina grenar. Inga grenar har frysskador heller. Överraskande väluppfostrat av en exotisk skönhet. Dina erfarenheter ger hopp om en fortsatt positiv utveckling.
  Marta

  SvaraRadera