söndag 14 augusti 2016

Vi som tål torkan..

Ingen märkvärdig Clematis alls, en jackmanii hybrid `Superba´, men torktålig som få.


Liljor är väl generellt rätt tåliga mot torkan, här Lilium `Sheherazade´ nästan 2m hög.


Ljung verkar tåla hur mycket torka som helst vilket glädjer mig för jag har ganska stora ljungplanteringar numera. Snart börjar höstljungen Calluna vulgaris att blomma och då blir det fint i höstträdgården igen, här blommar den irländska ljungen Daboecia cantabrica `Arielle´


Aristolochia macrophylla pipranka stor frodig och grön, troligen för att den stått där i många år och har utvecklat ett kraftigt rotsystem.
.......och så vi som inte gillar torkan, stenpartiet som jag inte kunnat vattna.


Nordmansgranen Abies nordmanniana `Pendula´ är bortom all räddning


Matteuccia struthiopteris strutbräken är extremt känslig för torka, trots bevattning.


Phlox paniculata höstflox har jag inte heller klarat trots mycket stödbevattning


Miscanthus x giganteus som är det enda gräs som får kalla sig elefantgräs, är känslig för torka. Den här ruggen har fått massor med extra vatten i sommar men halva plantan är nedvissnad med torra blad. Så trist eftersom det är just den frodiga grönskan som gör gräset så ståtligt på sensommaren.


9 kommentarer:

 1. Hej Gunilla

  Trist å lese om alle de skadede plantene hos deg. Regnet skulle vært bedre fordelt, for her har vi fått mer regn enn vi behøver.
  Godt å se at noen planter tåler tørken godt som clematis og liljer.
  Håper at du snart får noe regn!

  Klem

  SvaraRadera
 2. Under denna torra sommar (som säkert kommer att följas av flera) har jag också lagt märke till att liljorna är torktåliga. Så nu har jag beställt en del liljelökar och planera om lite i rabatterna. Man lär så länge man lever!
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
 3. Åh så synd med allt som inte klarar torkan. Speciellt dem som är tänkta av att njuta nu och fortsatt under hösten. Men fastnar för din bild på ljugen, åh så fint! Inspirerande!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 4. Ja, nu är det antigen eller i trädgården känns det som. Vissa växter har klarat torkan, några har fått stödbevattning och så är det de som har farit riktigt illa. Jag misstänker att jag har förlorat en liten Rhododendron 'Orbiculare' annars hoppas jag att träden och buskarna har klarat sig. Men säker kan man ju inte vara och så länge den här förbaskade torkan håller i sig så förvärras ju läget hela tiden.

  Dina ljungpartier är så vackra! Jag är också sugen på att plantera ljung, men måste hitta någon bra plats först.

  Kram Nora

  SvaraRadera
 5. Heldigvis har du mange planter, som har klaret tørken uden problemer og ser friske og frodige ud. Men ingen tvivl om, at det må være både frustrerende og deprimerende at se planter visne, selvom du har vandet dem.

  SvaraRadera
 6. Hvor må det være ærgerligt at gå og vente på regnen, mens planterne bliver mere og mere visne. Men heldigvis er der da også planter som klarer sig godt. Din clematis er da helt fantastisk.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. Fin klematis, hamnar på inköpslistan här. Vi är i färd med att (om)planera vår orangerirabatt och jag tar ivrigt del av allt som rör torktåliga växter. Är också på jakt efter fina ljungsorter, antecknar den du visar!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla
  Det är alltid ett trist syn när plantor man har skött om och passad ändå inte klarar sig. Vissa kanske kommer igen nästa år som om inget har hänt, andra ser man inte igen.
  Du har rätt att liljor ofta klarar torka - ibland kastar de sina blomknoppar, och vissa (martagon gruppen) kan faktiskt ge upp för året och kliva tillbaka i löket med all näring.
  Här i Värmland är vi nu så sent på året att det är frosten som är hotet. 2,5 i natt och natten till onsdag ska bli kall den med.

  Din trädgård är så unik och du är så dedikerad så med vissa justeringar, hoppas jag på mycket mera från Hagtorpet:)

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karsten för dina vänliga ord, det är bara att ta nya tag. Någon frost vill vi inte veta av ännu men busväder är på gång, hoppas det hittar till Hagtorpet också.

   Ha det så gott i den värmländska naturen!

   Radera