söndag 18 september 2016

Om vatten

" Vi människor ( anthropos på klassisk grekiska) har blivit en sådan drivkraft i de globala miljöförändringarna att vi utgör en väsentlig, kanske den största geologiska kraften på planeten - till och med mer vittgående än vulkanutbrott, plattektoniken eller erosionen. Med vårdslös nonchalans har vi frambringat vår egen geologiska epok, Antropocen" 

Johan Rockström professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre. Citatet hämtat ur boken `Vår tid på jorden´

------------------------------------------- 
Åter igen har vi upplevt en trädgårdssommar med stor vattenbrist. Vi började vattna redan tidigt på säsongen och har tvingats fortsätta hela sommaren då området vi bor i knappt fått någon nederbörd alls att tala om. Nu i mitten på september, med ovanligt höga dygnstemperaturer är det närmast krisartat. Extremt låga grundvattennivåer gör att vi måste prioritera vattnet till hushållet, varning för skogs - och gräsbränder är utfärdad av myndigheterna och ja, jag inser att det är ett i - landsproblem så länge som vi har vatten att dricka.

Vatten är vårt viktigaste livsmedel, utan rent vatten kan vi inte producera mat och vårt grundvatten är rent, i alla fall tills vi förgiftar det. Över en miljard människor saknar rent vatten  idag, vattenbristen i världen dödar fler människor än vad krig gör. Brist på rent vatten skapar social oro, svält, konflikter, krig och flyktingströmmar.

Här i Norden brukar vi inte behöva tänka på på hur vi använder vårt vatten, enligt UNESCO har Finland världens renaste vatten i sina sjöar och vattendrag. Vi är inte vana vid att tänka på vattenhanteringen och kanske rör det inte oss att tillverkningen av ett par jeans kräver 10.000 l vatten.

Pågående klimatförändringar skapar extremväder, något som forskningen hävdat länge.  Ökenspridningen brer ut sig och drabbar både människor och djur. Våra flyttfåglar får allt svårare att ta sig över stora ökenområden och hinner inte anpassa sig eftersom det går så fort, jag har så svårt att tänka mig en värld där flyttfåglarnas  ankomst på våren inte längre existerar.  Andra delar av planeten, numera även inom så små områden som landsgränser drabbas av översvämningar och häftiga skyfall. I Portugal och Spanien brinner skogen med oerhörda förluster av livsviktig natur.

Mängden vatten på vår planet är konstant, hisnande tanke att våra förfäder under stenåldern drack samma vatten som vi gör idag.  Det finns bara ett vatten som går runt i sitt eviga kretslopp sedan miljoner år tillbaka. Ett av naturens makalösa ekosystemtjänster som renar vårt vatten och drivs av  energi från solen. Vi kommer aldrig att få något nytt vatten. 

Saltvatten är dominerande, hela 97% av planetens vatten är saltvatten, av allt vatten är endast 1% tillgängligt för människan som dricksvatten.

Just nu mår naturen inte särskilt gott här ute i skogen. I går såg jag en fjärilslarv som envetet kröp fram över gruset och jag undrade om det var vatten som efterlystes. Vi har vatten i dammen där sädesärlans ungar badar varje dag men för övrigt har alla gravar och diken torkat ut. Hur påverkar det insektslivet och allt annat levande som behöver vatten för sin överlevnad ? Jag vet inte men har svårt att njuta av värmen.  Har satt ut en balja med vatten om kanske någon törstig innevånare i skogen kan hitta dit.

 
Vattnets kretslopp

8 kommentarer:

  1. Det er så viktig det du skriver om, og vi mennesker er blitt vår egen fiende pga. måten vi oppfører oss på. Vi her i norden er jo veldig heldige, for her er rent vann en selvfølge. Vi her har hatt mye mer regn enn det du har hatt i sommer, men likevel er det fryktelig tørt her. Vi har også brønnvann, og jeg begynner å bli urolig for grunnvannet. Denne septembervarmen er herlig, men ikke bra for naturen.
    Vi må bare håpe at det kommer regn snart! De store klimaendringene får vi ikke reversert, så vi må bare håpe på det beste...
    Klem

    SvaraRadera
  2. Man synes jo nok, at ens egen indsats batter uendelig lidt i det store billede; men alligevel er jeg nu meget bevidst om ikke at lade vandhanen eller bruseren løbe mere end højst nødvendigt. Regnvandet bliver også brugt i det omfang, det er muligt; men uden tvivl kunne man gøre meget mere.

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla

    Ja, dessa klimatiska extremer får vi nog tyvärr vanja oss vid. Vi fick inte mycket regn och när fronterne kom til det östliga Sverige var det som där inte var nogot kvar...
    Nu får vi hoppas på en blöt höst, och att nästa sommar blir mera som för...

    Allt gott härifrån

    SvaraRadera
  4. Så väl formulerat Gunilla. Måste säga att jag oroar mig för klimatpåverkan. (Har själv en bakgrund i klimatforskning för många år sedan) Det är hög tid att vi kommer vidare med åtgärder och som enskild kan göra lite grann men den politiska viljan och acceptansen av fakta och åtgärder är helt avgörande för en större omställning.
    //Helene
    //Helene

    SvaraRadera
  5. Tak for dit indlæg. Det er godt at blive mindet om, at vi skal passe på vores dyrebare vand. Hvor er det en gave at kunne åbne vandhanen og det reneste drikkevand strømmer ud.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  6. Inget regn här heller på evigheter. Ändå är det vått i gräset på natten och få grödor slokar. Antar att det är lerjorden som räddar vår dal men är medveten om att det är tillfälligt och undrar vartåt det barkar! Har ett barnbarn som går en speciallinje på gymnasiet där några elever också får läsa universitetskurs nu i trean. Hon går en kvällskurs i miljövetenskap med Johan Rockström som kursansvarig, väldigt intressant tycker hon.
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  7. Bra skrivet, Gunilla! Härom kvällen hörde jag på TV att vi på Västkusten hittills har fått mindre än 25% av den normala nederbörden i september, och att ni i östra Sverige har fått mindre än 10%. I Vänern är vattenståndet så lågt att det ställer till problem för sjöfarten. Vi får verkligen hoppas på regn snart, även om det behövs mycket för att allt ska återgå till det normala. Jättebra att du har satt ut en balja med vatten åt skogens djur! Sådana kan rädda liv under långa torrperioder.

    Olle

    SvaraRadera
  8. Bra och viktigt ämne! I någon slags förebyggande så har jag i långa perioder tagit hand om allt rent spillvatten i köket och vattnat så lite som möjligt ute. För ca två veckor sedan var det 'riots' mellan två kommuner i Indien. Den ena har drickbart vatten och relativt gott om, den andra har inget. Vatten kommer vara en orsak till krig i framtiden. Indien uppmärksammade en kollega mig på för hon vet att jag ska dit och behöver kolla koll på läget.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera