måndag 20 februari 2017

Inte vår men..

Adonis amurensis `Beni Nadeshiko´
..det börjar hända saker i trädgården. Nu har vi haft mulet väder två dygn med plusgrader även nattetid och det är önskeväder just nu. I morse föll det lite fukt men det orkade inte regna. Just nu är den mest kritiska tiden för städsegröna växter, stark sol och minusgrader på nätterna brukar innebära skador. Tjälen sitter hårt ännu men ett uppfriskande regn skulle göra gott, tyvärr har meteorologerna lovat snö i veckan.

Jag har nästan städat klart i trädgården, det mesta är nerklippt förutom några Clematis och  prydnadsgräsen som får stå kvar ännu ett tag. Gångarna städade från allt skräp som fallit under vintern, nu återstår bara att fylla på ny jord på alla planteringar och sedan gödsla när det börjar växa på riktigt. Guldadonis på bilden är först ut, varje år, men i år är det ovanligt tidigt. Jag vet inte hur den bär sig åt, den växer genom tjälen i marken. Bara ca 2 cm på ytan av jorden har tinat.


Hamamelis x intermedia `Diane´ hybridtrollhasseln är också tidig med sina blommor i år. Ännu är det bara några enstaka av de märkliga blommorna som slagit ut.
Helleborus niger har blommat oavbrutet sedan senhösten. Ibland har den hukat under snön men så fort snön försvinner slår flera blommor ut - inget vårtecken men en mycket märklig växt.


En okänd julros som inte alltid klarar vintern, blir det en hård köldknäpp så fryser den ner. Den återkommer alltid men hinner inte blomma. I år hoppas jag den klarar sig om mildvädret står sig.


Euonymus planipes  körsbärsbenved är tidig med sina knoppar, en väldigt trevlig växt under hela säsongen, från bladutspringet tills de röda frukterna som liknar små hattar kommer på hösten.


Rhododendron `Web´s Bee´ en korsning mellan R. yakushimanum och R. proteoides, båda arterna är populära vid hybridisering av Rhododendron. Jag får erkänna att jag inte vet om denna märkliga uppenbarelse är blom- eller bladknopp, lustig ser den ut oavsett vad det är.


R. `Elizabeth Lockhart´ en williamsianum hybrid som är odlingsvärd, ganska långsamväxande med kompakt växtsätt.  När de nya bladen kommer på våren är de skarpt mörkröda - tjusigt skådespel!

R. calophytum - paraplyrododendron skall bli en gigant när den är vuxen. Tyvärr tror jag inte den någonsin blir det här eftersom den är på gränsen för sin härdighet. En del vintrar har den tagit riktigt stryk och släpper sina blad på våren men bladknopparna har överlevt och den kommer igen. Om den hårda kylan håller sig borta för i år så kanske den klarar sig i år med de gamla bladen i behåll. Den har, enligt min mening, ett av de vackraste bladutspring i rododendronvärlden. 


15 kommentarer:

 1. Skal si det skjer saker og ting i din hage allerede! Vakre H.niger!
  Jeg har ingen Hamamelis i hagen, men glemmer å kjøpe de når våren kommer. Når de er avblomstret er de jo så anonyme.
  Nydelige rhododendron, og spesielt Elizabeth Lockhart. Den får jeg lyst til å prøve her, men er i tvil om den overlever.

  Klem

  SvaraRadera
 2. Not spring yet... but it starts to look lovely in your garden.
  I hope the weather will be kind to your plants.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Jag tror din okände Helleborus kan vara en x Sternii, de torniga bladen tyder på detta. Den är mycket lik den jag visade sist.
  Bakgrunden på bilderna är riktig bra nu - den stör inte!

  Ha en trevlig ny vecka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karsten !

   Det vore väl trevligt om jag fick ett namn på julrosen, har haft den i många år. Har googlat på H. x Sternii och den verkar vara variabel i utseendet på blommorna. Hoppas den klarar av att blomma i år. Julrosor är knepiga att sortbestämma eftersom de är så villiga att korsa sig med varandra.

   Radera
 4. Ojdå är guldadonisen så tidig! Satte en i fjol men har glömt var:-) Det får helt enkelt bli en överraskning.Otroligt vackra knoppar och så olika.
  Grattis till att ha städat klart! Här är det långt kvar. Först i tur står beskärning av åtta äppelträd innan tjälen går ur marken för sen vill man inte trampa runt i landen.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Sikke meget der sker i din have nu.

  Her har de også lovet/truet med sne fra torsdag/fredag...Ih, jeg GIDER det ikke.
  Det er faktisk tørvejr i dag, så egentlig kunne jeg gå i haven og begynde at klippe stauder ned, men med den vejrudsigt, så venter jeg lige et par dage. Desuden blæser det lidt for meget til det er behageligt at være udenfor for længe ad gangen.

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla!
  Så fina var mina Helleborus också. Idag ser jag dem inte på grund av all snö som kom inatt. Inte vår ännu, nej.
  Ha det fint/Marika

  SvaraRadera
 7. Det Var ellers en lang blomstringstid for din helleborus. Jeg husker ditjordarbejde fra sidste forår. Det er en stor omgang. Sjov knop hvad enten den bliver til blad eller blomst.

  SvaraRadera
 8. Adonisen står rakryggad ca 10 cm hög här också. En solig dag eller två så slår den ut :) Din julros var så fin med sina krispigt vita blommor. Hoppas mina kommer ha lika många knoppar om några år.

  Rh Wee Bee ser urläcker ut och du har verkligen fått till bilden med fokus och skärpedjup kalasbra. Det blir lätt lite dyrt att kika här... Det kommer ständigt nya härliga rhododendron på önskelistan. Rh calophytum anländer om en dryg månad ser ut som den gärna får växa upp till något trädliknande.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 9. Så vackra rhododendrondetaljer du visar. Man kan bli hagalen för mindre!
  Redan klar med städningen! Bra jobbat!
  Hamamelis har jag länge önskat mig. Kanske hittar jag ett fint ex i år? Den är inte bara fascinerande utan en verksam läkeväxt också. Sammandragande och inflammationshämmande (blad och bark) och sägs kunna göra gammal rynkig hud lite slätare...
  Kram/Laila

  SvaraRadera
 10. När jag tittar ut denna morgon är det inget önskeväder och definitivt INTE vår.

  SvaraRadera
 11. Att du har så lite av vårjobben kvar!? Själv har jag precis avslutat vinterbeskärningen och all vårstädning lär dröja tills det torkat upp efter allt regn vi fått sista tiden. Men det är skönt att det regnat, grundvattnet behövdes fyllas på ordentligt här efter den enormt torra sommaren 2016. Det har varnats för att det ska bli ännu värre i år, så alla dagar med regn nu är bra!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 12. Underbara bilder och snart strålar guldadonisen i kapp med solen. Får vi hoppas! Här har snön kommit men det är på plussidan så jag tänker att den gör mer nytta än skada. Web´s Bee är verkligen för läcker. Som en prinsesskrona. Är fascinerad över din Helleborus niger som blommat sedan senhösten. Den gör skäl för sitt namn. Har aldrig sett dem i blom till jul här. Hoppas mildvädret håller i sig så att den okända julrosen också slår ut och att paraplyrododendronen får behålla sina gamla blad samtidigt som de nya kommer. Dina rododendron väcker habegär :)
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 13. i dag känns det verkligen inte som vår men den kommer med sina pyttesteg!
  Blir så avis på alla som lägger ut bilder på blommande trollhassel. Jag lyckades köpa en för 10 år sen som inte blommar så behöver hitta en plats att plantera en i år :)

  Vi håller tummar att det inte blir superkallt även fast vi har ett litet skyddande snölager... För: Vill ha vår!

  //Veronica

  SvaraRadera
 14. Dine helleborus niger er fantastisk flotte. De ser slet ikke ud til at være medtagne af vejret. Utroligt at de har blomstret siden efteråret.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera