lördag 11 februari 2017

Jag och min kamera...

Sony DSC-HX 3OO
...har kamperat ihop ett antal år nu men jag kan inte påstå att vi känner varandra speciellt väl. Ända sedan jag fick kameran har jag enbart använt mig av autofokus när jag tagit bilder i trädgården och jag har länge känt att jag vill utveckla fotograferandet och lära mig mera. Jag ser så många duktiga fotografer på olika trädgårdsbloggar som oavsett årstid hittar fantastiska motiv i sina trädgårdar.

Problemet för mig är att jag inte förstår det tekniska språket så att läsa manualer gör mig bara frustrerad. Att köpa en ny kamera skulle inte heller tillföra något om jag bara fortsätter att använda autofokus. Jag blev så inspirerad härom veckan när jag läste Karstens blogg  där han gör ett inlägg om vad man skall tänka på när man springer runt med kameran, han är själv en mycket duktig fotograf.

Idag gjorde jag ett försök att ta bilder utan autofokus, vädret var inte det bästa, mulet med enstaka genombrott av sol. Resultatet blev väl si sådär.

Jag skulle bli väldigt glad över lite feedback på bilderna och ni behöver inte vara snälla med någon överdriven hänsyn, vad kan göras bättre och vad bör jag tänka på ?

  

21 kommentarer:

 1. Hej Gunilla

  Så flotte bilder du har tatt! Det er jo så fint at Karsten har startet dette fotokurset på bloggen sin. Nydelige rhododendron med flott indument!

  Klem

  SvaraRadera
 2. Så gör jag också, på med autofokus och så blir resultatet som det blir.....halvdant. Jag kan för lite för att komma med några tips är jag rädd. Men jag måste berömma dig för fina motiv! Tänk va mycket fint det finns i trädgården på vintertid om man bara har rätt växter i den. Och till sist en fråga; vad är det för växt på sista bilden?

  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nora!

   Det är Cryptomeria japonica `Rasen´ en japansk ceder som växer på gränsen till sin härdighet här. Det är ett spektakulärt litet träd med mycket karaktär. I fjol fick den lite skador på vintern men den kommer igen med nya grenar och krulliga barr.

   Radera
  2. Tack, Gunilla! Den skrivs genast in i önskelistan. Kommer du ihåg vart du köpte den? Var det kanske hos Bürgers?

   Radera
  3. Japp, den stod bara och väntade på mig där i gången på plantskolan. Hade en pratstund med Per och han berättade att många kunder kommenterat trädet, kunderna tyckte att det var gräsligt fult. Jag tyckte det var bland det vackraste jag sett - så kan det vara.

   Radera
 3. Hej Gunilla

  Detta är bra bilder!
  De mera enkla bilder är bäst, din kamera har en liten sensor, så bak och förgrunden blir också relativt skarpa. Det kan göra det lite rörigt. som i nr 3, den första bilden är mycket enklara. Det är det jag visar på mina första 2 bilder.
  Din sista enkla indument bild är också bättre.
  Så är där din +/- funktion (Exposure Comp +/- 2)
  Den kunde du med fördel ha använt på de bilder vart där är mycket snö, den blir grå att se på. Du har ingen RAW funktion i din kamera, så det är viktigt att få detta rätt när du tar bilden.
  Men du har klarat fokuseringen fint, ta gärna flara bilder av samma motiv med lite ändrat focus.

  Men allt i allt bra bilder, det var väl roligt att leka lite?

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karsten!

   Du påpekar det jag inte skulle ha noterat själv, jag får nog ta det hela lite steg för steg, lära mig en sak i taget tills jag behärskar det och sedan gå vidare.

   Och ja, det är spännande att leka med kameran och känna att jag förhoppningsvis lär mig något nytt. Tålamod, tålamod...

   Radera
 4. Roligt att du utmanar dig själv :) Och du har fått bra fokus i alla bilderna. Skickar med en länk till fotosidan som förklarar begrepp kring kameran i väldigt enkla ord. Och sen kan man gå vidare om man vill - det är en hel serie. Du får gärna maila mig om du har några speciella frågor.

  När man ska välja rätt exponering är det bra att med ögonen försöka hitta något mellangrått. Om kameran väljer exponeringen utifrån det så blir det vita vitt och svart blir svart. Kan låta konstigt men det fungerar jättebra när man övat upp ögonen. Ca 15% grått om man ska vara teknisk. Men det kan vara en mellangrön nyans som olivblad, en trädstam, en sten...

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Carina för respons! Du glömde länken men jag skall googla, låter som det kan vara något för mig.

   Radera
 5. Jeg synes altså du har taget flotte billeder, men jeg tager jo også kun billeder med telefon/Ipad, så kan slet ikke undgå autofokus.

  Kan se Karsten har givet dig en god kommentar, som du nok kan bruge til mere :)

  SvaraRadera
 6. Jag har känt som du i flera år, men inte orkat ta tag i saken. Jag skyller på att jag inte har tid, att trädgården är viktigare. Snälla Carina har försökt hjälpa mig också, men jag har varit ett hopplöst fall hittills. Jag har köpt fotoböcker och macroobjektiv som ligger i en låda, jag skäms när jag tänker på det.
  Men dina motiv begriper jag mig lite bättre på och blir himla glad av att se dem. Cryptomeria förlorade jag två utav 2013 men nu får jag nog mod att prova igen. Och idegranar älskar jag.
  Lycka till med fotograferandet!
  Marta

  SvaraRadera
 7. Hej Marta!

  Jag känner verkligen igen mig i din beskrivning, jag gick och funderade på att köpa en ny kamera, så himla dumt alltså! Jag tror för min del i alla fall att det handlar om en mental barriär som jag måste ta mig över och gneta på med små steg i taget tills det sitter som om jag inte gjort något annat än tagit tjusiga bilder i hela mitt liv! Det man övar på blir man bra på, det gäller både dig och mig!

  Kram!

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!
  Jag tycker dina bilder är bra. Har också haft min senaste kamera i ca två år, och borde testa och leka lite mer med den. Det blir oftast att jag tar med min lilla Nikon coolpix, som ryms i fickan.
  Skall nog testa min lite mer.
  Ha en fin söndag, här skiner solen.
  /Marika

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla
  Jeg har det jo som dig, jeg er heller ikke god til teknikken, men set med mine øjne er det flotte billeder, du har taget, så du er på vej :)
  Knus

  SvaraRadera
 10. Jeg har ikke så meget forstand på det tekniske, men mere på det at finde motiver. Jeg er ikke plantesamler, så det er ikke så meget nærbilleder af de enkelte blomster, der interesserer mig, men mere helheder med plantesammensætninger og havens linjer, og der synes jeg, du tager nogle gode billeder.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 11. Tycker du lyckats bra med bilderna. Bilderna när solen inte lyser för starkt är bäst. Tycker själv mest om att fota mulna dagar då framträder växternas färg ordentligt.Fotade förr mest också med autofokus men gick sen en nätkurs för att lära mig manuella inställningar och då blev det ännu roligare att fota när man lärt sig påverka ljus, effekter, suddighet mm.

  SvaraRadera
 12. Hei Gunilla!
  Jeg har det langt på vei på samme måte som du. Jeg synes det er veldig morsomt å fotografere. Tror jeg har altfor stor respekt for det tekniske (det gjelder pc også). Jeg må forsøke å senke skuldrene for det er jo spennende å kunne utnytte mulighetene. Det er ikke akkurat farlig, sier jeg til meg selv.
  Bildene dine er fine. Det er alltid spennende å se bildene dine fra hagen.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 13. Visst skulle jag oxå vilja kunna använda kameran på ett annat sätt. Jag använder oftast inte auto men alltför ofta blir bilderna inte bra utan att jag har en aning om vad som felar! Jag ska ta och kolla in Karstens blogg och se om jag kan få tips som jag fattar att använda :)

  //Veronica

  SvaraRadera
 14. Vilka fina bilder. Kan absolut inget om fotografering! Dina bilder har fantastisk skärpa på det du vill visa.
  Om jag skulle som en mycket okunnig och enkel "fotograf" lämna någon synpunkt skulle det vara i så fall valet av motiv (ska jag säga ;-)!). Säger både till mig själv och till dig: Hitta nya vinklar. Var inte så övertydlig!
  Ja. Nu har vi något att fundera över Gunilla!
  Ha det gott! /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det påpekandet Anja! Jag har ofta tänkt på att jag ställer mig på samma platser när jag fotograferar med den påföljden att år efter år ser bilderna likadana ut.

   Jag noterar och skall tänka på att hitta nya vinklar.

   Kram!

   Radera
 15. Hej!
  Ett mycket inspirerande inlägg. Har så många gånger tänkt att jag ska lära mig kameran bättre men så kommer annat emellan. Det blir mest autofocus och någon enstaka gång lite inställningar när jag vill ha en närbilder. Jag brukar få sålla hårt bland bilderna. Har väldigt mycket att lära och ska gå in på Karstens blogg och titta. Blev inspirerad och kanske kan jag ta mig en liten bit på vägen. bara genom att läsa de kommentarer du fått gav många bra tips. har tyvärr inte kunskap för att kunna ge några förbättringsförslag. Tycker de är fina. Blev allra mest förtjust i rododendronbilderna. Väldigt fina växter också :)
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera