lördag 18 februari 2017

Med fokus på barr

Jag tränar på att bli en bättre fotograf  och testar några nya inställningar på kameran. Det var kallt ute i trädgården och några vårtecken är svårt att hitta men de trogna, städsegröna barrväxterna står ju bara där och väntar. Visserligen är det inte heller deras snyggaste uppenbarelse just nu men de duger gott att träna på. Vid första anblicken ser de flesta ganska likadana ut vid den här tiden på året men tittar man genom kameraögat så är de alla mycket speciella och unika individer.

Pseudotsuga menziesii en dvärgform av Douglasgran


Pinus nigra `Nana´ dvärgform av svarttall


Chamaecyparis nootkantensis `Green Arrow´ nutkacypress


Pinus baksiana `Schneverdingen´ dvärgform av baksianatall - här har fåglarna kladdat ner tallen


Pinus strobus `Torulosa´ weymouthtall


Picea abies `Zillertal´ dvärgform av gran



Picea abies `Waldbrunn´ dvärgform av gran


Cryptomeria japonica `Jindai´ japansk ceder



Abies veitchii `Rumburk´ dvärgform av Fujigran - här blev bakgrunden inte bra.


15 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Din træning går da meget godt, jeg synes, det er fine billeder, men lad os høre hvad Karsten siger :)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Flotte bilder du har tatt! Det går jo riktig godt :)
  Du har så mange flotte barvekster.

  Klem

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Ja, det ser bra ut, stort sett.
  Fokus på det första bilden kunde ha varit på det mittersta skottet.
  Den lilla sensorn gør det svårt att "sudda" ut bakgrunden. Men prova med den största bländaren, om du inte redan gör det?

  Men annars riktig bra bilder, och motiv! Cryptomeria japonica har altid varit en av mina favoritter!

  Ha en trevlig söndag

  SvaraRadera
 4. Du lyckas fint tycker jag. Min erfarenhet är att man upptäcker saker på bild man aldrig lagt märke till förut så det vidgar synfältet på riktigt. Den japanska cedern var okänd för mig och riktigt fin.
  //Helene

  SvaraRadera
 5. Tycker du lyckas väldigt bra! Visst är det kul att börja fundera aktivt kring vad och hur man fotar?? Sista bilden känns lite jobbig för ögonen har svårt att ta in vad motivet är. Tror inte det är bakgrunden som stör utan förgrunden som gör det svårt att välja ut ett huvudfokus. Man brukar prata om hur vi läser en bild och att jag styr hur blicken vandrar i bilden. Tror bilden kan må bra av att du tar den ur en annan vinkel och funderar lite över vad som ska vara huvudfokus och hur linjerna i bilden förhåller sig till det.

  Den japanska cedern var ny för mig också men ser riktigt läcker ut :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 6. ..och jag gör om och rätt... http://www.fotosidan.se/cldoc/fotoskolan/fotoskola-del-1-blandaren.htm

  via den länken som lättfattligt och i bilder förklarar grundbegreppen så hittar du en hel serie som du kan läsa när det passar dig :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Jag tycker att dina bilder är superfina. Är väldigt förtjust i närbilder och tycker om alla fina detaljer. Barren är så fina och den japanska cedern, som jag aldrig sett tidigare fick mig nästan att tappa andan. Nutkacypressen är också härlig, både som här, i närbild, och på håll med sina hängande grenar. Visst är det roligt att fotografera. Inser också när jag ser alla fina bilder att jag har alldeles för lite vackra barr att njuta av i trädgården.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 8. Jättesnygga bilder, älskar dom - men hade gärna sett en översiktsbild också. Alltså om man faller (vilket man gör) för nån speciell växt vore det kul att se hela växten också.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 9. Det er da en rigtig fin billedserie. Jeg holder meget af alle de stedsegrønne, du viser, men jeg tror 'Zillertal' er min favorit.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 10. Har du ikke altid taget fine billeder? Det synes jeg helt bestemt. Det, jeg især godt kan lide ved denne serie,er, at du har zoomet ind og samtidig bevaret en genkendelig baggrund - ligesom med vidvinkelobjektiv.



  SvaraRadera
 11. Hello, Gunilla! Your conifers are very beautiful and your photos are lovely!
  I too find your Cryptomeria very interesting. We had one in Italy, but now I don't find the name of the cultivar in my notes. Yours looks very different... and fascinating. The photo number 10 is perhaps my favourite.
  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 12. Vilka fina bilder, Gunilla! Här var det många spännande sorter att googla på, jag har inte en enda av växterna du visar, men sugen på några av dem blir jag ju:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 13. Det er da gode billeder du har taget, synes jeg.
  Jeg er altid imponeret, når folk orker at sætte sig ind i hvordan et kamera fungerer. Jeg orker ikke alt det med blænde, lukketid og hvad det nu alt sammen hedder.
  Derfor klarer jeg mig med mobiltelefonens kamera og nogle gange mit gamle digicams automakro.

  SvaraRadera
 14. Vackra barrbilder. Din träning ger färdighet ser jag.

  SvaraRadera
 15. Hej Gunilla!

  Igår försökte jag kommentera på inlägget 'inte vår men'. Det fungerade inte det försvann i tomma intet. Idag gick jag in för att kolla och försöka igen men då verkar inlägget försvunnet.

  Kram, carina

  SvaraRadera