onsdag 15 februari 2017

Sidensvansar på besök

Sedan några dagar tillbaka har vi besök av en stor flock sidensvansar, omkring 80 individer räknade jag till. De brukar anlända vid den här tiden på året men så stor flock har jag aldrig sett förut.


Sidensvansen häckar enbart i norra delen av landet, i barrskogarna från norra Värmland och norrut.


Den lever på insekter under sommaren för att under vintern leva på frukter och bär. Den dieten är inte särskilt vanligt förekommande vintertid så jakten på mat är säkert inte lätt för fågeln.


Favoritfödan vintertid är rönnbär. Här torkade rönnbären bort under den långvariga sensommartorkan och förmodligen har det även hänt något liknande längre norrut för det är födosök som driver flockarna söderut på vintern. Det här är är vad som fått flocken att stanna till just här, det gamla äppelträdet som dignade av frukt i somras och hållit kvar massor av sina äpplen. Frukten har frusit och tinat många gånger om och när den faller till marken hörs det ett plask och det stänker om äpplet vida omkring. När matbrist råder i naturen duger även ruttna äpplen.

Bra skyddsfärg har naturen bjudit på!


  

17 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  De er så fine, og det var veldig mange du fikk besøk av :)

  Ha det godt!

  Klem

  SvaraRadera
 2. Fint besøg! Vi har kun haft dem på besøg en enkelt gang gennem årene, dengang
  også i en stor flok.

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla
  Herligt med besøg af silkehaler, vi havde dem i november, december men ikke i det antal. Fine billeder du har fået af dem.
  Knus

  SvaraRadera
 4. Silkehaler er bare så smukke. Tror ikke jeg nogensinde har set dem på andet end billeder, så det må være et fantastisk syn.

  SvaraRadera
 5. Åhhh så vackert. Jag skulle bli överlycklig om det så bara kom ett par eller tre. Bara för att få se de 'live'. Har oftast rönnbär att bjuda på :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla

  Roligt med en sådan mängd sidensvansar!
  Och mycket bra bilder:) till detta är det bara ett kamera, med zoom som ditt, som duger!

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 7. Vi brukar se dem en gång om året här. De kommer verkligen i stora flockar och slår sig ner i ett träd. Och i detta fall direkt vidare till en granne med frukt kvar på träden! Men de är helt magiska och kul att se dem så nära som dina bilder visar. Passar nästan inte in i vår natur för deras exotiska utseende. Å andra siden skulle jag bli helt förstummad om jag en dag fick en Domherre till trädgården för en sån har jag inte sett sedan jag var barn och tänker att de nog försvunnit från Sthlm.

  //Veronica

  SvaraRadera
 8. Sidensvansarna är så fina, och visst blir man glad när man hör de små ringklockorna uppe i träden. Här har jag verkligen inte sett mycket av dem denna vintern, men så har vi inga rönnbär heller. Däremot hade jag annat finbesök igår, när en flock stjärtmesar hälsade på. :)
  http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?MessageID=1673273&ForumID=47

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olle!

   Härliga bilder på stjärtmesarna, det är svårt att fotografera fåglar och djur men du behärskar det till fullo. Jag hittade även dina rådjursbilder och som vanligt är de helt unika.

   Radera
 9. Vi hade också besök av dem, de satt i krikonträdet, och på marken, hittade lite frön att äta. Fick inga bra bilder på dem. Dina är riktigt fina.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 10. Hei!
  De var her i høst og spiste epler. Har heldigvis ikke sett dem nå, for nå har vi veldig lite mat å by på. Har aldri sett dem på denne årstiden, men klimaforandringer endrer atferd og det er skummelt.
  Flotte bilder av sidensvans.

  Klem Anne

  SvaraRadera
 11. Vilket fint besök. Har aldrig sett sidensvansar här.
  //Helene

  SvaraRadera
 12. Sidensvansar såg jag inte längre på fastlandet. Däremot när jag var barn vimlade det av dom. Men...till min glädje så jag några för nåvgra år sen här, underbart!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 13. Då förstår jag varför vi har fullt med sidensvansar här i södra Värmland i vinter. Normalt brukar de bara passera på hösten men i år har de återvänt. Turligt nog har jag mycket äpplen. Men oj vad de äter. :)
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 14. I so wish these birds would visit us too! :)
  Especially the first two photos are amazing.
  Kram!

  SvaraRadera
 15. Så hyggelig med besøk. De er veldig flotte.
  Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera