måndag 17 april 2017

En påfrestande tid - månaden april

April är inte att lita på, det vet alla som iakttar naturen men nu har månaden april tagit ut svängarna mer än den brukar. Efter det rejäla snöfallet på långfredagen har det varit tre riktigt kalla nätter där termometern pendlar strax under - 10 grader, påfrestande för trädgårdens innevånare.


Actaea rubra den amerikanska trolldruvan gav upp och på två av de tidigaste Magnoliorna svartnade knopparna förstås men de flesta växterna kämpar på med lite skador här och där.

I början på 2000-talet roade jag mig med att börja skriva en 10 - årsdagbok, en sån som man fyller i temperatur, väder, flyttfåglars ankomst ja, vad som helst som kan vara intressant. Inte en gång under de 10 åren jag skrev i dagboken har vi haft så kallt som i år vid den här tiden. Minnet sviker lätt men anteckningarna finns där som bevis. Men våren vinner alltid, i år tar det bara lite längre tid.


Men inte alla räds kylan, helt opåverkad är den sköna Adonis vernalis våradonis 


Och lika oberörd är släktingen Adonis amurensis `Sandanzaki´ guldadonis


Pulsatilla vulgaris `Papageno´ är inte helt opåverkad av kylan men reser sig när solen börjar värma


Svavelpionens blad lyser vackert i kvällssolen, de är skyddade av ett ämne som ger den röda färgen åt bladen. Bladen blir gröna när värmen kommer.


Och äntligen är den på gång, den botaniska tulpanen Tulipa turkestanica flocktulpanen. Det finns så många vackra tulpaner men denna enkla och anspråkslösa tulpan är underbar i mina ögon.

12 kommentarer:

 1. En av de absolut sötaste tulpanerna som finns :) Jag måste flytta mina för de mår inte bra där de står nu. Kanske ska passa på och fylla på med lökar också. Jag har haft tur hittills och även om en del är lite frostskadat så är det bara lite. Håller tummarna för att ni slipper fler hårda frostnätter.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Bra bilder - såväl tekniskt som konstnärligt!
  Imponerande stora blad på svavelpionen - Jag har bara korsninger där denna ingår. Och fint fångad i motljuset.
  Adonis är nog en av vårens stora succesblommar i år!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla!

  -10 grader er jo utrolig kaldt til å være i april, og det er nesten merkelig at dine planter ikke har tatt mer skade.
  Vakre bilder!

  Klem

  SvaraRadera
 4. Trots den bitande nattkylan har du ju mycket fint att glädas åt! Här har vi inte riktgt lika kallt om nätterna men våren har definitivt tryckt på pausknappen nu.
  Jag och min hönsagranne Jeanette ska åka till en plantskola nära Mariestad i mitten av maj. På vägen passerar vi Eskilstuna och det skulle vara så roligt att få titta in i din trolska trädgård om det passar.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Laila!

   Men så trevligt, självklart är ni välkomna. Helgen 13 maj kan jag inte men annars går det bra när som helst.

   Hör av dig när det är dags!

   Radera
 5. Hej Gunilla
  Ja det er så ærgerligt med den kulde, vi håber, at vi snart får højere temperaturer. Smukke billeder du har taget, din Adonis er fantastisk.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Ja uf, hvor det bare vedbliver at være koldt....var ellers så glad da vi havde 12-13 grader for et par uger siden...
  Ærgerligt når det sådan går ud over ens planter.
  Smukke fotos.

  SvaraRadera
 7. Hukommelsen kan man ikke stole på, så sådan nogle dagbogsnotater må være spændende at tage frem, når man skal have afklaret, hvordan forholdene i år forholder sig til andre haver. Det er fascinerende, hvor forskelligt planterne reagerer på den hårde frost.

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!
  Bra att ha nerskrivet, känns nog som den kallaste våren på länge. Dina bilder är riktigt fina, Adonis och Pulsatilla, vilka skönheter.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 9. Tycker ändå våren kommit längre hos dig än här trots kylan. Så mycket vackert!
  Kram Anette

  SvaraRadera
 10. Du har så mye spennende i hagen din:) Og den Sandanzaki var veldig flott!
  Jeg tror klimaet er på god vei til å forandre seg. Vi har vært vant til fine vårer, men nå blir de lengre og kaldere. Mens høstene blir varmere og vinteren kommer senere.
  Vårblomstene er noen tøffinger!
  Vi får håpe varmen kommer snart. Ha en fin onsdag:-)

  SvaraRadera
 11. Att april är rena skämtet - är väl rätt välkänt sedan kvinnominnen ;-)
  Men. En del klarar sig fint trots alla bakslag. De är rustade mot alla påfrestningar. Min utslagna rododendron (2 st) har dock ledsnat på eländet och ser förskräckliga ut i blommorna. Annars tycks det mesta klara sig fint här med.
  Ha det fint!
  /Anja

  SvaraRadera