lördag 8 april 2017

Vårstädning pågår

I går gjorde jag en ordentlig uppstädning bland alla krukor som övervintrat ute, det är växter som jag delade och krukade upp i fjol och som tillbringat vintern på den lilla grusplanen i trädgården. Det är många krukor med olika Hosta samt en hel del annat som den här trädgården producerar varje år. Jag låter alla löv ligga kvar över växterna under vintern så det är en hel del att städa upp. Jag brukar sälja mina växter på Trädgårdsamatörernas växtmarknad här i stan på våren.


En ny planteringplats är också klar, för två år sedan byggde vi en tredje kompost och i fjol var det planerat att gräva upp för att binda ihop komposten med den övriga trädgården. Området är besvärligt på grund av sten och trädrötter och tyvärr led hela trädgården av torkan i fjol så det gick inte att gräva men nu är det gjort. Planteringen är fylld med kompostjord och matjord men den kommer att sjunka så jag avvaktar ett tag men växterna, regn är lovat i veckan. Sedan skall det grävas lite till vid kanten där det nu växer gräs för där skall det bli en kullerstensgång som som går ihop med övriga gångar.
Varje vår gör jag en ordentlig genomgång av hela trädgården, städar, klipper, gödslar där det behövs och fyller på jord i samtliga planteringar. Alla gamla löv och allt skräp som fallit får ligga kvar i rabatterna under den nya jorden, det blir snabbt omhändertaget av maskar och mikroorganismer. Det är ett ganska tungt jobb, brukar ta ca  två månader med sedan behöver jag inte göra så mycket mer under säsongen. Lite fröogräs gror förstås med de är lätta att rensa bort.
Premiär för de första hundtandsliljorna idag Erythronium dens-canis  `Rose Queen´ och `Lilac Wonder´ - svåra att fånga med sina nickande blommor.
12 kommentarer:

 1. Hej Gunilla

  Mycket bra bilder på dina Erythronium. Den mindre sensorn i din kamera har båda fördelar och nackdelar. På närbilden av blomman får du allt viktigt i fokus, men också bakgrunden, som kanske verkar störande?
  Trädgården ser så fin ut, med den nya rena jorden, nästan som var det nyplanterad! Men de mossklädda stenar berättar en annan historia.
  Kanske en ide för mig i Värmland?

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karsten!

   Exakt, det där är något jag inte begriper mig på. Vill gärna ha makrobilder? när jag tar närbilder men lyckas bara ibland. Är det något jag kan påverka själv eller är det bara tillfälligheter?

   Radera
 2. Hej Gunilla!
  Det er en nytelse å se din ryddige hage! Så flotte dine hundetenner er. De er en drøm å få til her, og jeg har prøvd mange ganger uten å lykkes. De er bare så vakre.
  Klem!

  SvaraRadera
 3. Jeg lagde mærke til en stol midt i det hele - den kan du vist godt trænge til at sidde i engang imellem for at hvile ryg og muskler.

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla
  Du er så flittig, det ser godt ud. Hundetanden er svær at tage billeder af.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Vilken guldgruva du samlat på dig där i krukodlingen. Synd att man inte bor i närheten.
  Förstår inte att alla löven får plats så där prydligt under jordlagret. Här skulle jag få lägga på minst en dm för att täcka alla spretande blad och rabatterna skulle bli väldigt höga efter ett par år.
  Fina tuvor av hundtandliljan!
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Så otroligt vackra bilder du bjuder på! Där måste troll och älvor ha fester när du själv sover ;-)?! Har du märkt några spår av dem? ;-)
  Jag gör som du och låter fjolårets organiskt "bös" ligga kvar och lägger ett lager ny jord ovanpå.
  Vilken lycka att ha kraft och ork att ha så fin ordning på överskottsväxterna. Det blir ju en lite slant att handla nya växter för och lyckliggör andra som får köpa prima växter :-)
  Ha det gott
  /Anja

  SvaraRadera
 7. Vet ju att du har mycket sten i din trädgård men nu sjönk det verkligen in när jag tittade på en av bilderna.... Här ligger också det organiska böset kvar, det vårdas tom ömt :) För det är ju rätt tungt att hålla på och fylla jord och då är varje extra bidrag tacknämligt.

  Hundtänderna är helt underbara så här års!

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 8. Det är som ett sagoland, var det första jag tänkte på när jag kikade in här idag ;)
  Skön söndag!

  SvaraRadera
 9. Härligt att se din vackra trädgård vakna.

  SvaraRadera
 10. Den växtmarknaden skulle jag vilja komma och handla på, antar att du har en hel del spännande rariteter i dina krukor du säljer.
  Din trädgård har verkligen vaknat till liv, häftig den där hundtandliljan,
  tycker bladen är väl så vackra som blommorna. Skön söndag!

  SvaraRadera
 11. Vårstädningen i trädgården är något av det bästa jag vet. Det är så mysigt att återse växterna och allt som spirar på nära håll. Värken i ryggen får man ta på köpet:-)
  Du har ju kommit riktigt långt i städningen, det ser fint ut!
  Kram Nora

  SvaraRadera