fredag 28 april 2017

Vårträdgården har många utmaningar

Det finns alltid vinnare och förlorare under den opålitliga våren som i år har varit mera nyckfull än vad vi är vana vid. De växter som tål minusgraderna under nattetid har blommat under flera veckor, jag tror inte jag upplevt detta tidigare. Backsipporna, de bara blommar och blommar..Adonis vernalis våradonis har haft knoppar länge men några timmar sol avgjorde det hela


Balkansippan Anemone blanda är vare sig originell eller särskilt uppseendeväckande men otroligt söt när den slår upp sina blommor. Sprider sig något men blir aldrig ogräsaktig.Blå presidentsippa Jeffersonia dubia förlorade lite knoppar i kylan men det finns många kvar


Det japanska gaffelolvonet Viburnum furcatum kommer inte att blomma i år, bladen ser också skadade ut trots att de inte är fullt utslagna ännu, riktigt trist för den här busken gillar jag verkligen.


Magnolian som heter `Merril´ gjorde en felbedömning härom kvällen men det finns en hel del knoppar kvar som inte öppnat sig så kanske, om temperaturen håller sig på plussidan framöver  så kan det ändå bli en skön magnoliablomning snart.


19 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Ja, det sees på mange blomster at de har fått skade av frosten. Mine Magnolia stellata har blitt brune de også. Synd med din Viburnum!

  Ønsker deg en god helg!

  Klem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Hej Gunilla

  Hoppas regnet kommer till dig!
  Fantastisk som plantorna tål frosten, lite brunt javisst på de blommor som chansar, så blev det, men de klarar sig:)
  Fantastisk Adonis!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla
  Fine billeder af dine blomster, du har ret, de holder længere i denne kulde. Ærgerligt med din smukke Viburnum, mon ikke der kommer nyt løv senere.
  God helg
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hei Gunilla.
  Vakre bilder det som blomstrer nå. Tror heller ikke jeg har opplevd at kubjeller og andre vårblomster har blomstret så lenge.Flott Adonis!
  Synd med Viburnum og magnoliablomstene:-( Ser at flere magnoliaknopper har fått frostskader her også.
  Ha en fin helg.
  Eirin

  SvaraRadera
 5. Det er en dejlig serie forårsblomster, du viser i dag - og nogle meget smukke fotos. Her har vi også haft det koldt, men det har jo medført, at blomsterne holder længe. Men selvfølgelig er det ærgerligt med frostskader.
  Du må også have en god weekend!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 6. Kylan har både för och nackdelar med andra ord. Här har vi fortfarande vinter men nu ser det faktiskt ut som en vändning är på väg.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 7. Vi har haft en jobbig vår för vissa växter medan andra klarat sig riktigt bra. Vi har en stor rhododendron som vi fick av Ove J när han flyttade och som inte blommat tidigare. I år är den översållad med knoppar men jag tror att alla frusit , tyvärr. En del annat har också tagit skada, man ser det efter ett tag. Vi får hoppas att det mesta återhämtar sig i alla fall. Ha en fin 1:a maj. Carita

  SvaraRadera
 8. Underbara bilder på olika sippor. Backsipporna är så härliga att fota med sitt ludd och mjukhet. Tycker också mycket om A blanda och i år blommade en violett som jag trodde försvunnit för länge sen.

  Ha en härlig valborgshelg! Kram, Carina

  SvaraRadera
 9. Ja, denna april månad har inte varit rolig. Här har det stannat av fullkomligt, Backsipporna tex är inte nära att blomma. Det är bara Julrosorna och Påskliljorna som bidrar med vårblomning. Jag antar att de kyliga vindarna från havet bidrar till att det blir lite extra sent här.
  Nu ser det ut att bli varmare nästa vecka, hoppas verkligen det blir så!
  Ha en fin helg!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 10. Jösses vilka fina närbilder du har fotat. Blå presidentsippa har jag aldrig sett i verkligheten så kul att få stifta bekantskap med den. men nu blir det väl en stadidg vår snart.
  //Helene

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Så fina bilder du tar, och Backsippan är en favorit, så vackra. Dina växter ser ut att trivas trots det kalla vädret.
  Ha en skön Valborg /Marika

  SvaraRadera
 12. Ja april har varit kall och trist men nu stundar bättre tider. Tråkigt med frostskador, hos mig är allt OK, trädgården är skyddad och jag har inga känsliga växter. Blå presidentsippa Jeffersonia dubia är ju alldeles ljuvligt söt.
  Trevlig Valborg!

  SvaraRadera
 13. *Huokaus!* Aivan ihania kuvia! :)
  Hyvää Valborgin päivää!

  SvaraRadera
 14. Så vackra blommor du har - här är det faktiskt lite brist på dom just nu! Tror aldrig vi haft så lite som blommar i april. Normalt brukar det komma igång redan i slutet på mars. Men...det är inget att göra åt, fast man kan ju hoppas att värmen kommer den här veckan. Just nu - klockan sju på morgonen - är det dock frost ute!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 15. Backsipporna (Kubjeller) er så fine, og de tåler godt kulde. Vi har en viltvoksende her i Norge, Mogopp, som vokser høyt til fjells.
  Jeffersonia dubia har jeg lett etter en god stund. Skulle hjerne hatt den, for den er så nydelig.
  Jeg har ikke sett noen frostskader på plantene her i hagen, men jeg har ikke så mange sarte planter som ikke tåler kulde.
  Nå har vi fått litt mere sol og varme, men det er en kald trekk likevel.
  Ha en fin uke:-)

  SvaraRadera
 16. När nu din våradonis kommit så långt måste det betyda att min gått under för den syns inte till. Vackra bilder som alltid.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 17. Hello. Nice photos and beautiful flowers.
  Greetings from Galicia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera