lördag 6 maj 2017

Stenprojekt och lite annat

Sommaren 2015 byggde vi (vi = min man)  en tredje kompost, de två vi hade sedan förut blev snabbt överfulla. Komposterna har tre fack varav det första fyllda facket innehåller tre år gammalt förmultnat trädgårdsavfall och färdig kompostjord, när det är tömt flyttas nästa över och materialet får samtidigt en luftning. En jordfabrik borde det ju egentligen heta.


Ibland finns ett behov av att ha någonstans att förvara växter som kanske väntar på att utplanteras men platsen är inte klar eller så behöver de växa till sig lite. Har inget växthus men en barnkammare för surjordsväxter blev en bra lösning i kombination med den nya komposten.


Ambitionen var att när höstregnen kom och gjorde marken mera lättgrävd skulle komposten och barnkammaren bindas ihop med övriga trädgården men torkan var besvärlig i fjol och omöjliggjorde allt grävande. Naturmark som är full av sten och trädrötter är synnerligen svårgrävd så det fick vänta på bättre tider. Men nu i vår blev det gjort, markduken som syns på översta bilden togs bort, jag vill aldrig ha markduk mera i planteringar.  Alla stenar som gick att rubba grävdes upp liksom allt ogräs och trädrötter. Det blev en fin, sluttande plantering och koreagranen Abies koreana `Silberlocke´ fick flytta dit. Den hade vuxit ur sin ursprungliga plats och hamnat i alldeles för mycket skugga. Det blir nog några Hosta skulle jag tro som får spela en huvudroll i rabatten i övrigt. Och så fick jag en möjlighet att göra det som är så roligt - att sätta sten.


Ur denna fula och ogräsbevuxna mark växer det fram en prydlig, stenlagd gång som leder fram till komposten, perfekt för skottkärran. Har nog något att göra med omedelbar behovstillfredsställelse antar jag. Platsen ligger på baksidan av vårt vedlider och vidare planer är att gräva ut ytterligare och göra en surjordsrabatt för växter som kräver lite mera skugga.


Nu blommar också Fritillaria meleagris kungsängslilja och de bara måste få komma med på bild.Liksom Anemone nemorosa `Blue eyes´ tillsammans med en okänd Primula.
22 kommentarer:

 1. Så flitiga ni är med att anlägga så prydliga gångar och grejer.
  Vackra de där vita kungsängsliljorna, hoppas få se dem här bland de rutiga i år också, för jag satte vita ifjol. Och anemonerna , va fina!
  Skön helg!

  som jag satte ifjol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Snyggt! Inte visste jag att 'Silberlocke' blir så stor, jag kanske bör tänka till och flytta på mitt lilla exemplar innan det blir för stort och svårt att flytta.
  Vi har också komposter med tre fack som snabbt blir fulla. Vet inte vad jag skulle gjort utan dem, de är trädgårdens guldgruva på något sätt!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla!

  Så flotte kompostbinger dere har, og barnehagen til de små plantene var jo smart å ha rett ved siden av.

  Hagen din er så fin med all den steinen og stiene!

  Klem!

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla
  Så fint det ser ud, I er så gode til stenbed og stier. Jeg vil heller ikke have dug i bedene mere, det er ikke godt. Smukke blomsterbilleder
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla

  Fantastiskt stenarbete, det syns att du tycker om sånt!
  Bilderne på båda meleagris typer är verkligen superbra!

  Ha en trevlig søndag

  SvaraRadera
 6. Oj vilket jobb ni gjort, förstår att ni är nöjda med resultatet. Tror jag har samma primula som du, men även för mig okänd.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 7. I har vel nok været flittige. Både kompostbeholderen og "kassen" til de små planter ser fine ud. Og så er jeg jo altid imponeret over smukke stensætninger, jeg holder så meget af sten i haven.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 8. Så flott det blir! Stiene av stein var virkelig fine, du har gjort mye godt arbeid!

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla!
  Vilket fint jobb du gjort, vackra blommor och fina bilder. Vacker primula, har sent omsider upptäckt vilken härlig växt det är.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 10. Tyylikkäältä näyttää tosiaan! Kiitos tästä mielenkiintoisesta postauksesta, Gunilla. Kevään kukat ovat ihania, nuo valkovuokot ovat kuin keijukaismetsästä!
  Kiitos myös kommentistasi! Kurjet eivät koskaan lennä tästä kovin matalalta, mutta joutsenet joskus. Odotan sitä hetkeä, että ne lentävät matalalla sinistä taivasta vasten JA minulla on kamera mukana ja valmiina. :)
  Ihanaa sunnuntaita! Kram!

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Vilken förvandling! Mycket hårt arbete med att gräva bland rötter och stenar men med det resultatet gissar jag att ni tycker att det var väl värt all möda. Stenar är så vackert, och som du skriver kul att sätta. Än så länge sätter jag dem bara i kanterna på rabatterna, men drömmen om en fin stenlagd gång som er finns för framtiden. Också spännande att läsa om er kompost. Det finns så många bra lösningar och så finns det de som kör iväg det till återvinningen. Obegripligt! Kungsängsliljor är så vackra med sina rutmönster på kronbladen. Små försiktiga skönheter!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 12. Jeg bliver så imponeret, når jeg læser om, hvordan folk lykkes med deres kompost. Min mand og jeg er ikke nogen af os organiserede nok til at få det til at fungere optimalt. Kongeengsliljen hedder jo vibeæg (vanellus vanellus) på dansk. Jeg googlede lige, at den kongeeng, der hentydes til, ligger uden for Uppsala. Lokale plantenavne er ofte både interessante og morsomme.

  SvaraRadera
 13. Så snyggt det blev och visst är jordfabrik ett bra eller till och med bättre ord.

  Tänkte på dina torra våtbäddar när jag läste en sak i magnoliagruppen på FB. Det var en kvinna som hade supertorr jord i ett surjordsparti där torven inte tog upp fukt överhuvudtaget. Hon frågade där men hade också kontaktat andra. Det var svampmycel som hade kommit in i jorden och för att själva få bättre tillgång till fukt startade mycelet en process, tror Kinin var inblandat, så att jorden i sig slutade ta upp vatten.

  Kram, Carima

  SvaraRadera
 14. Snyggt stenjobb där. Ja, för att inte säga vackert. Tycker jag som har en särskild fäbless för skapelser av sten.

  SvaraRadera
 15. Så fint ni har det och ännu finare gör ni! Ja vad är det med stenar? Känner igen denna längtan att skapa med stenar, det är något magiskt att så vanliga stenar tillsammans kan bli så fint. Ungefär som med trasor som blir en trasmatta kanske.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 16. Så flott! Og så likte jeg navnet Jordfabrikk:) Vakre blomster til deg.
  Dere har fine stier av stein, skulle gjerne gjort det samme selv.
  Ha en fin uke:-)

  SvaraRadera
 17. Vackra bilder som vanligt Gunilla. Ja det brukar ju bli en serie av händelser vad man än tar sig för var det är att bygga något eller flytta något. Ser praktiskt och vackert ut och det är ju inte alltid en lätt kombination att få till.
  //Helene

  SvaraRadera
 18. Så snyggt det blev, älskar att hålla på med nya projekt det är "nästan" roligare än att ha det färdigt :) Älskar också sten så det blev fullpoäng från mig :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 19. En flot og funktionel jordfabrik du har fået lavet. sådan en kunne jeg også drømme om...
  Og hvor er du dygtig til at lave smukke stenanlæg. Er helt vild med den flotte kant af store sten ind mod bedet.
  Men heldigvis er der da også meget grønt og dejlige blomster i din have.

  God søndag!
  Ulla

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 21. Dina stengångar är väldigt fina.
  Ja, "jordfabriken" är viktig. Själv komposterar jag framförallt hushållsavfall i både varmkompost och i Bokashi.
  Nu har visst våren kommit på riktigt även hos dig och SMHI "hotar" med riktig sommarvärme även hos er där uppe i "permafrosten" ;-))!
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera