lördag 20 maj 2017

Besök på Burgers växtgård i Köping

Idag tog vi ledigt från trädgården och åkte till Burgers växtgård i Köping. Vi brukar göra denna lilla utflykt några gånger varje säsong. Jag vill mer än gärna stödja dessa privata entreprenörer som har ett brinnande intresse för växter och där man alltid får ett fantastiskt mottagande. Ägaren till växtgården, Per Burger har en stor passion här i livet - barrväxter. Han är som ett levande lexikon och delar mer än gärna med sig av sin gedigna kunskap, jag skulle kunna lyssna på honom hur länge som helst, så inspirerande är det. Och jag vill gärna bli inspirerad..

Under lågsäsong åker han på uppköpsresor i Mellaneuropa och därifrån hämtar han sina spännande barrväxter. Om vi som konsumenter uppskattar ett unikt utbud så måste vi självklart också stödja en sådan verksamhet. Därför skulle jag aldrig köpa en Clematis på matvaruaffären Lidl för 29.90 kr eller för den delen på de stora växtkedjorna med sitt enahanda sortiment.De som följde med mig hem;

Pinus parviflora `Tempelhof´ 
Pinus mugo `Jakobsen´ en häxkvast med danskt ursprung
Abies concolor `Compacta´ en tät, långsamväxande häxkvast av Coloradogranen
Paeonia lactiflora `Svarte Petter´ framtagen av den svenska pionkungen Herman Krupke

Och några beställningar som Per skulle försöka hitta åt mig;

Maackia amurensis ett vackert litet träd som jag letat efter i flera år
Picea pungens `Maigold´
Pinus contorta `Chief Joseph´som jag såg hos Marie med bloggen hortofilia 
Många som läser här har stor växtkunskap. Denna Fritillaria började plötsligt blomma hos mig efter att i många år bara orkat visa några blad. Det måste vara länge sedan jag planterade den för den saknar namnskylt men vilken Fritillaria kan det vara? Gröna inslag i blomman. Hjälp mig att sätta en namnskylt även på denna söta kungsängslilja.


19 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Jeg kan desværre ikke hjælpe dig med navn på fritillariaen, men den er vældig fin. Korktræet har jeg også, det er et fint lille træ. Herligt at få så mange planter med hjem, det var et godt besøg.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Din Fritillaria ligner jo mye på meleagris? De krysser seg noen ganger, og jeg har sett noen som er lyslilla og noen som har nesten vært grå av de. Det er bare et tios, men det kan sikkert være noe annet også.
  Så mange flotte planter du har kjøpt!
  Klem!

  SvaraRadera
 3. Svarte Petter låter spännande. Vill så gärna se en blomma så småningom.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Fick ett mail från en skotsk plantskola i veckan där de berättar att de lägger ner sin e-handel. Utförliga förklaringar men ändå väldigt tråkigt.

  Vet inte riktigt varför men jag tror inte på F meleagris - för mycket grönt i klockorna. Titta på länken nedan... F whittalii och meleagroides är mer lika. Men så ska man ju rimligtvis ha kunnat köpa dem någonstans också...

  Kram, Carina

  http://www.pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/MiscellaneousFritillaria

  SvaraRadera
 5. Nu har jag hittat den, det är Fritillaria affinis. Som sagt, den har stått där i många år utan en enda blomma och nu hänger omkring tio vackra klockor på stänglarna och så de obligatoriska liljebaggarna förstås.

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla

  Ja, Fritillaria affinis - den finns också i en ännu mörkare selektion. Den är svår - fantastiskt att du har hållit liv i den så länge! Kanske den hade det bra med sista års extrem-torka?
  Jag är helt enig med dig om att stödja de verkliga specialister - det är där vi kan få det mest interessanta!

  Ha en trevlig søndag - här regnar det:)

  SvaraRadera
 7. Mye fint du fikk med hjem :-) Vi tok oss en tur forrige uke, og må til de som har fagkunnskapen og utvalg, viktig å bruke dem for at de skal kunne overleve !
  Her er det vanskelig med navnskilt pga. svarttrost og skjærer.
  Ha en fin søndag:-)
  Eirin

  SvaraRadera
 8. Den vackra kungsängsliljan, om än inte denna, kommer jag väl ihåg från min Uppsalatid.

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla!
  Handlar ofta på Bürgers Växtgård, Per är kunnig, honom kan man lyssna till länge. Var senast där för bara någon vecka sedan på kundklubbskväll. Din Fritillaria är mycket vacker, har inte sett den varianten, förut.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 10. Vi har två bra trädgårdshandlar här nära som jag understöder, men
  önskar ibland man skulle hitta lite mera rariteter. Du har gjort fina fynd,
  och den kungsängsliljan har jag inte sett förr.Så vacker!

  SvaraRadera
 11. Hei Gunilla!
  Det er så viktig å ta vare på slike steder. Folk som bryr seg om hva de selger og har kunnskap. Man blir glad for slike steder.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 12. Ja, det er viktig å støtte opp slike steder. Kunnskap om planter og ikke minst, friske planter med god kvalitet.
  Fritillariaen din er kanskje en Fritillaria dagana?
  Vakker!
  Ha en fin uke:-)

  SvaraRadera
 13. Det lyder som en spændende planteskole og en planteskoleejer med masser af initiativ. Chief Joseph købte jeg hos Ashwood Nurseries i England, men det ser ud, som om den er udsolgt for tiden. Maackia anskaffede vi for to/tre år siden især pga dets fantasiske, nærmest sølvgrå nyvækst. Det er et temmelig langsomtvoksende lille træ.

  SvaraRadera
 14. Spännande växtval! Ser fram emot bilder när Pinus Parvifloran är planterad.

  SvaraRadera
 15. Bürgers i Köping och för den delen i Sala är fantastiska plantskolor, det håller jag verkligen med om! Fantastiskt att gå runt och njuta av allt vackert där :) Försöker alltid att ta vägen om på någon av platserna när vi kör uppåt :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 16. Håller med om att man måste handla hos de små och kunniga så att de kan fortsätta. Tyvärr har flera av dem stängt (av olika anledningar) i vårt "närområde".
  //Helene

  SvaraRadera
 17. Vi har inte varit hos Bürgers än i år, men det blir nog av även detta år. Kan bara hålla med dig i beskrivningen av både Per och plantskolan, ett eldorado för oss som gillar barrväxter!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 18. Det lyder som et godt sted at besøge.
  Jeg besøgte jo Stovby Stauder på Falster for første gang i år. Hvad Ninja, ejeren, ikke ved om planter, er ikke værd at vide.
  Sådanne vidende personer er rigtig spændende selskab.
  Fine køb I fik med hjem.

  SvaraRadera
 19. Hei Gunilla, kuulostaa ihanalta paikalta. Minun oli pakko googlettaa "Musta Pekka". Onpas se upean värinen, vaikkei kovin musta olekaan. :)
  Hyvää helatorstaita! Kram!

  SvaraRadera