onsdag 31 maj 2017

Bilder från en sittplats

Jag vill gärna ha många sittplatser i trädgården och eftersom jag föredrar lite skuggigare platser så bör det finnas några att välja på så att det alltid finns en plats som inte ligger mitt i gassande solsken. Stenbänkar är perfekt, kräver inget underhåll, kan stå ute året runt och tidig vår värmer de gott om baken när luften är kylig.

Jag minns faktiskt fortfarande när jag satte sten här och vi grävde ut allt skräp som växte här. Det var massor av sly, aspar med sina rötter som sträckte sig hur långt som helst. Det var en riktigt eländig och ful plats i en natur som fått sköta sig själv utan mänsklig inblandning.


Mellan gatstenarna planterade jag krypkotula Cotula squalida. Inte särskilt snyggt tycker jag idag, liknar mera ett ogräs som fått sprida sig fritt.


Det är alla stora stenar som bestämde var det gick att ta sig fram, stenar som inte låter sig rubbas. Med tiden börjar mossa växa mellan stenarna, det stör mig inte.


Det ända som är kvar från den ursprungliga växtligheten är ormbunken intill hostan, den som nu håller på att öppna sina blad. Jag minns att den såg riktigt risig och lidande ut där den tvingades konkurrera med all växtlighet. Idag är den en riktig prydnad när den fått utrymme och bättre jord.


Den blåblommande växten mellan stenarna är krypflox Phlox stolonifera. Här är kamerans färg inte riktigt korrekt, floxen har en dragning mot det lila snarare än blå som på den här bilden.


16 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Jeg elsker at se billeder af dine fine mosbegroede sten, det er så flot.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hei Gunilla!
  Der kunne jeg ha sittet lenge og vel. Hagen din som veksler mellom vakre planter, mose og steiner, er himla vakker.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 3. Det må have været en kæmpeopgave at indrette haven med alt det grave- og stenarbejde, det krævede, men resultatet er jo blevet superflot.

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Jag har det som dig med sittplatser, där kan man sitta i lugn och ro och kanske fundera över vart nästa sittplats ska vara?
  Cotula squalida är inte helt lyckad i Värmland heller - men här i Danmark klarar den vinteren bättre och ser fin ut nu!

  Din Phlox stolonifera tycker jag om!

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 5. Så fint du har det med alla stenar och växter! Växterna ser ut att stor trivas. Ja, sittplatser måste man ha många att välja på. Räknar att jag har sju när växthuset blir klart eller åtta. För jag måste nog ha något att sitta på utanför oxå:)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 6. Åh den dejlige mos i den dejlige have.
  Hilsner fra Mette.

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla!
  Ser ut som en skön plats att sitta, där på stenen och fundera en stund, eller bara njuta av din trädgård.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 8. Visst är det härligt med flera olika sittplatser / rum i trädgården.

  I din stenrika trädgård gör sig även "ogräs" bra.

  SvaraRadera
 9. Ett mästerverk! bild nr 4 är bara så murrig, en härlig miljö.

  SvaraRadera
 10. Hei, Gunilla!
  Hyvältä näyttää kivipenkki, sammalet ja saniaiset! Voin hyvin kuvitella miten ihanaa on istua varjoisalla penkillä ihailemassa puutarhaa aurinkoisena kesäpäivänä.
  Meillä on pihan lähistöllä muutama vesi- ja viemärilinjan kohdalta kaivettu kivenjärkäle. Koetan kehitellä niistä mukavia istumapaikkoja.
  Toivottavasti saatte sadetta! Täältä voisi jo lähettää hieman... mutta ette haluaisi näitä meidän lämpötiloja, +4 C nyt. :)
  Mukavaa viikonloppua! Kram!

  SvaraRadera
 11. Härliga, härliga bilder och vacker sittplats. Man kan verkligen inte få för många utsiktsplatser och hörn att sitta en stund i med en kopp och lättskött ska det vara.
  Ha en fin pingst
  /Anette

  SvaraRadera
 12. Jag tycker så mycket om din stenträdgård med all den fina mossan, en riktigt fin anlagd naturträdgård. Du lägger ju ner så mycket jobb på att få allt perfekt från början. Jag antar att det blir rätt så lättskött då . Ha en fin Pingsthelg. Carita

  SvaraRadera
 13. Så vackert med mossan på stenarna. Ger en fin stämning.
  Glad pingst!

  SvaraRadera
 14. Sittplatser är en bristvara i vår trädgård. Vi har pratat om det men fortfarande inte kommit till skott.
  Det ser fint och frodigt ut hos dig även om jag misstänker att ni har haft samma eländiga torka som vi. Här kom det 15 mm i maj (varav 9 de sista två dygnen) och nu börjar jag på allvar bli riktigt orolig för hur det ska gå.
  Trevlig helg!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 15. Sittplatserna tänker jag ut men sen är jag dålig på att fullfölja med något att sitta på :) Underbar vy från din stenbänk och de stora bumlingarna har fina växtfickor. Tänker att de höjer växtzonen ett snäpp eller två. Men att rensa aspar och rötter bland dem - puh..

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 16. Hej Gunilla!

  Så vakker utsikt du har fra din stenbenk!. Der kunne jeg ha sittet i timer og bare hygget meg med den flotte utsikten :)

  Klem!

  SvaraRadera