måndag 15 maj 2017

Sisyfos i trädgården

Jag har varit både sur och grinig de senaste veckorna och lusten att blogga försvann någonstans på vägen. Jag brukar vanligtvis ha stor tolerans mot allt som händer i trädgården för händer det gör det, både roliga saker och mindre trevliga.  Det finns oftast lösningar men inte alltid. Trädgården har nämligen drabbats av terrorister som vägrar att ge sig. Det började när tjälen försvann och sedan har det fortsatt dagligen, många gånger varje dag.


Den här synen möts jag av när jag går min morgonrunda i trädgården. Jag har roat mig med att räkna hur många ställen som är upphackade varje morgon och det brukar var mellan tjugo och trettio ställen där jorden spritts ut i gångarna och växterna fått rötterna blottade. En del småplantor syns inte, de är övertäckta med jord. Under de stora rododendronbuskarna är det skyddat och bra att hacka sig ner i jorden, decimeter djupa hål runt rötterna. Jag försöker återställa det som är möjligt och går in och äter frukost. När jag återvänder till trädgården en timme senare så är det likadant igen. Och såhär håller det på, när jag befinner mig i ena änden av trädgården händer det något en bit därifrån. Torvblocken får sig en omgång dagligen och de går dessvärre inte att reparera på ett bra sätt. En del ställen täcker jag varje kväll och då får det vara ifred. Ungefär femtio säckar rododendronjord satte jag ut i våras över planteringarna, det syns inget av det mera.

Det är koltrasten som är den skyldige och något måste ha hänt med deras matförsörjning. Vi har alltid haft koltrastar här, lite upphackat ibland men något liknande har jag aldrig upplevt. Torkan? Kylan? eller något annat?

Vi har också haft det kallt, minusgrader på nätterna hela förra veckan, -6,8 som kallast en natt. Det är mycket som skadats av frosten, växter som lurades att vegetera när det var varmt några dagar får nu betala priset. Tyvärr hittar jag också en hel del döda humlor och bin i trädgården. Klimatet blir alltmer oförutsägbart och naturen blir förvirrad.

Svavelpionen som låg utslagen varje morgon har repat sig, det enda positiva i ett dystert inlägg.


23 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Hvor er det synd, at du får det hele ødelagt af koltrasten/solsorten. De kan også være lidt slemmer her, men ikke så slemme, som det du nævner. Jeg har siddet her til aften og nydt deres smukke sang.
  Jeg kan godt forstå, du er ved at opgive det hele, når de ødelægger så meget.
  Trøstekram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Hej Gunilla! Du har mina fulla empatier! Så fruktansvärt jobbigt för dig. Har du försökt att mata dem istället med frö och frukt? Kanske lämnar de rabatterna ifred då?
  Jag har själv skrivit under årens lopp ett par inlägg om dessa skönsjungande näbbar. De har ibland demolerat mina torvkanter eller gräsmatta vid torka.

  Inte roligt! Hoppas att du hittar på lösningar som minskar skadorna i din trädgård.
  Ha't!
  /Anja

  SvaraRadera
 3. Hei Gunilla!
  Merkelig at svarttrosten holder på slik. Skjønner godt at du blir fortvila. Her har den en sommer gått løs på komposten, men det er jo ingen ulykke.
  Håper den finner andre steder å lete etter bl.a mark.
  Ha det så godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla!

  Neimen så trist da! Jeg undrer på om de leter mark langt nede i jorden? Siden det er så tørt hos deg, så er det kanskje derfor?
  Trist at de ødelegger din vakre hage, og jeg forstår veldig godt at du blir sint og lei.

  Trøsteklem!

  SvaraRadera
 5. Nej, va trist! Dessa vackra fåglar som sjunger så ljuvligt och så ställer de till med sådan skada! Jag förstår att man tappar både modet och humöret då!
  Själv har jag till och från tappat modet när det gäller torkan. Att det är torrt är vi ju vana vid, men att det är sådan torka som nu så här tidigt är verkligen oroande. All min tid i trädgården går åt till att vattna nyplanterade växter och alla Rhododendron som inte står i vårbäddar. Det känns inte alls roligt och även jag tappade blogglusten ett par veckor.
  Jag håller tummarna för att Koltrastarna snart hittar det de behöver på annat håll!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla

  Bra att svavelpionen klarade sig så Fint! Och du fick en riktig bra bild!
  Koltrastens beteende är ovanligt, de kan förstöra så hemsk mycket! Kanske du kunde få dig en katt?

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 7. Hei
  Så leit. Sånn har de aldri gjort her i hagen. Men på vinteren spiser de halve epler og rosiner/druer. Kanskje du kunne legge ut noe til dem?
  Og sette ut litt vann?
  Det var et fint bilde av svovelpeonen som har greid seg fint:)
  Ha en fin ny uke:-)

  SvaraRadera
 8. Men så trist, svårt att förstå det där med koltrastarna. Tungt när arbetet inte lönar sig.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 9. Så tråkigt. Och det verkar ju nästan omöjligt att de hinner ställa till så mycket elände på så kort tid. Det måste ju handla om många fåglar. Vi har också alltid koltrastar och några bor i en holk nära huset, men de har hittills uppfört sig någorlunda väl. Hoppas de kommer in en annan fas hos dig snart.
  //Helene
  //Helene

  SvaraRadera
 10. Välkommen in i vår skara av trasthärjade planteringar. Nä, det är inte alls kul, jag vet, men så är det varje år här och numera har jag börjat sätta barrigt ris runt det mest värdefulla växterna. Det är det enda som hjälp hittills. Om man tänker efter så är det egentligen ganska självklart att de söker upp de bästa rabatterna med mest feta maskar, särskilt nyplanterat där är jorden lucker och lättgrävd. Jag har ju alltid förvånats av att mossan är så fin hos er, en dröm för mig. Här har vi trastgalningar som sliter sönder mossan i vilt raseri varje vår och höst. Hoppas de flyttar ut i skogen snart!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. Terrorangreb er præcis, hvad det ligner, mystisk adfærd. Fantastisk billede af pæonen.

  SvaraRadera
 12. Vi sliter med trosten her også ( og her er det vått, veldig vått)
  Den rufser opp overalt, og på den nederste gressplenen, er enkelte steder helt uten gress.
  Det gjelder vel bare å ikke gi opp :-)
  Ha en fin kveld.
  Eirin

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 14. Så trist og deprimerende for dig. Graver den efter mad, eller henter den rede-materiale eller er det begge dele? I hvert fald er den meget glad for din have. Håber du får haven tilbage senere på sæsonen!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 15. Men suck vad irriterande när de inte kan låta rabatterna va ifred.
  Lite sprättande har nog trastarna haft för sig här också men inte så där
  hej vilt! Hoppas de får något annat för sig snart än att förstöra dina planteringar!

  SvaraRadera
 16. Hej Gunilla,
  Jag har ju liksom du mycket mossa i trädgården. Jag är förvånad att du inte haft detta problem tidigare! Jag har till och med frågat dig hur du bär dig åt för att få behålla mossan på rätt plats. Jag har själv rikligt med koltrastar och björktrastar i min trädgård och skadorna är stundtals deprimerande. Mossan rivs upp och kastas runt i jakt på mat och det grävs stora hål lite här var.
  Lite mossa till bobygge kan jag acceptera, men att komma ut och det ser ut som att någon kört en jordfräs genom trädgården är inget vidare.

  Trist men vad kan man göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!

   Nej, jag har inte varit förskonad helt tidigare. En del stenar med mossa har attackerats om och om igen - favoritställen? Jag plockar tillbaka mossan så länge det finns något att plocka, till slut går det inte. Hackandet har ändå varit överkomligt, det brukar vara värst på sensommaren och jag har tolkat det så att det är årsungarna som gillar att leta i mossan.

   Men nu har mönstret brutits riktigt ordentligt. Precis så, som om en jordfräs harvat igenom trädgården, om och om igen.

   Men i förrgår började jag vattna igenom trädgården och noterade att det som vattnats har fått vara ifred. Lite regn fick vi i morse och jag tar mig för pannan! Inget var upphackat i morse! Kanske inget samband men vilken lättnad om de fått annat att pyssla med.

   Radera
 17. Åh de solsorte! Det er træls, når de går og skraber. De er også så aggressive over for de mindre fugle, som de jager væk fra foderpladsen. Jeg kan godt forstå, du er vred og ked af det.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 18. Å, fy sjutton så tråkigt och trist! Mina höns ställer till det så där på 3-4 ställen varje dag som jag snyggar till igen hela tiden, men det är ju högst självförvållat och inte tillnärmelsevis såna skador som hos dig. Inte har jag så speciella växter heller. Här finns också koltrast i trädgården. På senhösten särskilt brukar de totalt förstöra mossan på de stora beklädda stenarna och det är en sorg.
  På de ställen jag är mest rädd om lägger jag nu ut leksaksormar. Det hjälper mot både stare och höns, men man kan förstås inte ha ormar överallt. Jag flyttar runt lite. Man skulle ju också kunna tänka sig en sån där drakrovfågel som jag sett att en del med platta tak sätter upp som måsskrämmor. Misspryder inte särskilt enligt min mening även om de är av plast.

  Hoppas det löser sig snabbt för trasiga torvkanter, uppriven mossa och hål är deprimerande.

  Varm kram
  /Anette

  SvaraRadera
 19. Trist med terrorister i hagen. Håper det ordner seg etter hvert. Ha en fin dag, tross alt, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 21. Även här hos oss har koltrastarna gett sig på torvblocken i år! Inte fullt så förödande som hos dig men illa nog.
  Försöker få kontakt med dig eftersom det nu ganska hastigt blev beslutat att vi åker till Mariestad i morgon. Passerar Eskilstuna på hemvägen på eftermiddagen, vore väldigt roligt om vi kunde få titta in, bara för att säga hej och ta en titt på trädgården din. Messade till ett telnr jag hittade på eniro men tror att det går till din man. Ring mig gärna på 0709371645!
  Kram

  SvaraRadera