lördag 31 mars 2018

Våren smyger sig sakta på

I tisdags anlände bofinken, koltrasten sjunger sin vackra vårsång och tranorna trumpetar borta på gärdet. Duvorna har anlänt och ho - hoar i skogen och över oss flyger dagligen både svanar och gäss så nog är våren på gång.


I fjol frös nästa alla Rhododendronknoppar på grund av den sena kylan vi drabbades av. Nu står buskarna redo igen med massor av knopp, ett överskott av energi kanske.


Häromdagen såg jag att vårcyklamen Cyclamen coum börjat blomma. De måste bilda sina knoppar under snön för det räcker med några dagars bar mark så sätter de igång att blomma. Bladen som syns på bilden tillhör Linneá borealis som sprider sig rejält, jag som inte trodde den skulle klara sig här. De kan vara svårflörtade i konstgjorda miljöer men den här är en kanadensisk variant som konstigt nog klarar sig bättre än vår inhemska Linnéa. Jag blir nog tvungen att rensa ur en aning.


Den senaste veckan har vi haft en strålande sol varje dag men nätterna är iskalla. Temperaturskillnaden mellan natt och dag är över 20 grader och det är illavarslande, jag har inte glömt våren 2013 när så mycket växter strök med, både i naturen och i trädgården, det var så illa att till och med blåbärsriset dog i skogarna. Nu önskar jag faktiskt att ett lågtryck sveper in över oss med nederbörd i form av regn, mulet väder dygnet runt som gör att temperaturen håller sig över nollstrecket även nattetid så att den envisa tjälen i marken får ge sig.

Trädgården är inte snöfri ännu men på en del ställen börjar tjälen släppa taget. Det är stenarna som hjälper till, de lagrar värmen från dagens sol och motverkar minusgraderna på natten. Jag har börjat med vårstädningen där snön har smält och så gör jag som jag alltid brukar göra, fyller på ny matjord i planteringarna. Jordhögen är frusen men den står i solgasset så varje dag går det att få loss några kärror jord.


Hamamelis x intermedia `Diane´ bryr sig inte om de iskalla nätterna, den är översållad med sina röda blommor och blommar oförtrutet vidare.


Och idag gjorde första krokusen entré, Crocus sieberi `Firefly´ 26 kommentarer:

 1. Det verkar ändå som om våren börjar komma så sakteliga och jag hoppas att nätterna blir lite varmare. Härliga vårbilder du delat med dig av.
  Önskar dig en fortsatt bra påsk ! :-)

  SvaraRadera
 2. Ihanan keväiset kuvat!!!! Meillä on niin kylmät yöt että ei ole vielä yhtä pitkällä kevään tulo.

  SvaraRadera
 3. I wish you well with your garden, Gunilla. Native species are usually far better adapted to withstand fluctuations in temperature and seem to handle harsh conditions better. I am glad to hear that our tough Canadian variant is doing well!

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla!
  Visst är våren på gång, men det är isande kallt. Fantastisk färg på din cyklamen, och krokusen har kommit långt.
  Ha en fin Påskhelg!
  Marika

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla

  Den fronten du tänker på - den lär komma på onsdag:)
  Ja västvind och varm regn! Då är mars strax bara ett minne blott!
  Kanske den sena våren visar vare en fördel för trädgården, som drar fördel av den minskade risken för frostskador?
  det stenparti du visar ser så fint och rent ut, är det den nya matjorden?

  Glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karsten!

   Ja, jag fyller på alla planteringar med ett lager ny jord varje vår. Fjolårets löv och skräp blir kvar under jorden för maskarna att ta hand om. Det försvinner snabbt.

   Radera
 6. Hei Gunilla!

  Himla vakkert snøklokkebilde. Jeg lengter meg nesten syk etter den. Svarttrostene er på matfatet her, men har ikke gitt lyd fra seg. Vi mater den med godsaker, epler og .... Nå vil jeg ha VÅR!
  Klem Anne

  SvaraRadera
 7. Så fina bilder du bjuder på.Några krokusar har det inte börjat blomma här.Och jag har sett att harar och rådjur har gått hårt åt några av mina lönnar.Men nu har jag sprutat med Trico garden det brukar hjälpa.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla
  Ja våren kommer kun sagte, her sner det desværre nu. Dejligt at se udsprungne crocus hos dig.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Det går langsomt, men sikkert mod lunere tider. Jeg er dårlig til at huske de enkelte vintre i forhold til hinanden, men oplever 2018 som et år, hvor vinteren er ekstrem lang.

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla

  Så tidlig vår du har likevel! Herlig å se bare steiner i hagen og crocus i blomst alt nå. Du har nok en klimasone lavere enn det jeg har eller mer. Hvilken zone er det du har?
  Klem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!

   Jag brukar räkna med att vi ligger i zon 2-3 ungefär..

   Delar av trädgården är fortfarande täckt av is men där bilden är tagen finns det stora stenar som hjälper till så att det blir ett bättre mikroklimat. Det syns verkligen skillnad på kalla och varma platser i trädgården.

   Radera
 11. Vilket härligt inspirerande inlägg Gunilla! Snödropparna står så tappert i snön och visar ingen rädsla för minusgrader. Vilken söt cyklamen och vilken kämpe som öppnat sin första blomma trots de kalla nätterna. Ditt stenparti är så vackert. Visst blir det fint när man lagt på ett lager jord. Jag gör som du, låter alla fjolårslöv och annat visset ligga kvar under jorden för maskarna att ta hand om. Eldiga 'Diane' blir man glad av för att inte tala om de vackra blå krokusarna. Ljuvlig färg!

  Det var skönt att få se vårtecknen hos dig. På onsdag hoppas jag att våren gör sitt intåg och börjar bearbeta snön. Jag längtar efter att åtminstone kunna gå ut i trädgården igen, även om jag inte kan jobba där på ett tag. Men dom första snödropparna tror jag ligger under snön och väntar på mig.

  Önskar dig en fortsatt skön påskhelg!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 12. Fina vårtecken du hittat! Fåglarna är väl så bra vårmarkörer som växter. Det lät skönt att börja köra ut jord i lite lagom takt och jobba där solen kommit åt att töa. Jag har växlat mellan solstol och frösådder i helgen. Men nu är kål, sommarblommor och sallat sådda. Och idag hämtade jag min del av årets beställning från Glendoick. Så lite finns att göra ändå :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 13. Lite avundsjuk på dig som redan börjat städa och på den alldeles utsökta cyklamen.
  Här är jag liksom naturen en månad efter med sådder och städning. Känner att det kommer bli en riktigt intensiv vår när startskottet väl går.
  Fortsatt glad påsk och kram
  /Anette

  SvaraRadera
 14. Visst har det varit härligt att kunna ha fixat lite i trädgården och det kommer verkligen bli härligt när temperaturen ska stiga senare i veckan så att tjälen går ur.

  Vi får hoppas att det stämmer för nu vill vi ha vår, på riktigt!

  //Veronica

  SvaraRadera
 15. Det er nogle voldsomme forskelle du har på nat- og dagtemperaturer. Håber dine planter klarer sig igennem.
  Her så vi en større flok traner som nok var på vej mod Sverige for et par dage siden, og et par enkelte viber har jeg også set. Håber virkelig det er tegn om bedre tider!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 16. Nej, här är våren minsann inte på gång! I natt fick vi massor med snö!! Visserligen har den smält bort idag tack vare att solen skiner från en klarblå himmel, men ut kan man inte gå trots det. Det blåser en elak nordan som gör att istället för dom +3 grader vi har så känns det som minus 13!!!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 17. Mange fine vårtegn hos deg, har en cyclamen, men den har knapt blader og ingen blomst. Ha en fin søndag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 18. Va snyggt det är med vårstädade rabatter! Här ligger snön fortfarande i rabatterna, men jag hoppas på bättring till nästa helg. Nu ska det ju tydligen bli upp mot 10 grader om några dagar och det ser även ut till att vi slipper minusgraderna på nätterna. Jag håller tummarna för att det stämmer och att våren snart kommer på riktigt.
  I väntan på våren så besökte vi Tyresta i helgen och var med på en guidad visning för barn som handlade om flyttfåglar och vilka djur som går i ide eller ej på vintern. Dante som nu har blivit sex år var eld och lågor och pratade om ugglor, mesar, igelkottar, möss, rådjur och andra djur till guidens stora förtjusning. Något påverkad av föräldrarna kanske, men hur som helst kul när barnen är intresserade av naturen. Vi har inte sett några bofinkar här än, men svanarna flyger över Erstaviken så visst finns det vårtecken även om det inte är så många i trädgården än.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 19. Så väl du fångat vårens smygande entré.

  SvaraRadera
 20. Vem minns inte när blåbärs och lingonriset frös! Växtligheten vid vår sommarstuga var BRUN på våren. Det såg ut som ett månlandskap, och hjärtat det grät!n Nu har blåbärsriset tagit sig fint igen, och jag gläds med både lingon och blåbär.
  Hemma i sydSkåne är det aprilväder. Ibland ser jag vintergäcken i rabatten ibland kurar de under snön.
  Ha en fin vecka!
  Karin

  SvaraRadera
 21. Smukke, smukke krokus :)

  Ja, der er meget der minder om foråret 2013 i år. I går havde vi det fineste vejr, selvom det ikke var så varmt. I dag har vi haft regnvejr og diset vejr hele dagen...men dog 2 +grader. Håber vejret breder sig op til jer også.

  SvaraRadera
 22. Jag har beundrat din trädgård tidigare när du visat bilder på forumet AoT, men jag måste säga det igen. Vackra växter bland stora mossiga stenar i skogsmiljö är så vackert att se på och måste vara en underbar harmonisk miljö att vistas i. Jag hoppas att du inte fått alltför mycket förstört av den sena frosten.
  Vårhälsningar
  Gunilla

  SvaraRadera
 23. Crocus is a gorgeous flower.
  Spring comes slowly, bringing with it so much beauty.
  Wonderful photos.
  Greetings from Lisbon
  Maria de
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  SvaraRadera
 24. Spring comes slowly, bringing with it so much beauty.


  สมัคร D2BET

  SvaraRadera