måndag 26 mars 2018

Vintern klamrar sig fast

..och otåliga trädgårdsvänner får vänta ännu ett tag på en värmande vårsol.

I förra veckan besökte vi återigen Skjulsta för att se strömstaren dyka och för att jag skulle få lite nya bilder på strömmande vatten. Dagens skarpa solljus gjorde det omöjligt att få fram det där speciella sockervaddsliknande vattnet, det var helt enkelt för skarpt ljus och det klarar inte kameran av. Det fick bli vanligt strömmande vatten med bubblor, så som ögat ser det.En ensam grågås promenerade på isen, min första tanke var att den nog tagit fel på tiden och anlänt för tidigt men så är det förstås inte. Gåsen håller tiden, det är våren som är sen.


Änderna som kämpat sig igenom hela vintern har nu lite mera vatten att dyka i och leta mat. Det ser verkligen inte trevligt ut men det är deras liv, på gott och ont.  I vintras skrev jag till kommunen och bad dem sätta upp skyltar om att inte mata fåglarna med bröd men de ansåg sig inte kunna ta ansvar för vilken mat besökarna matade fåglarna med. Jag blev väl inte direkt överraskad av svaret men jag skrev en insändare till tidningen och fick den publicerad. Så jag hoppas på bättre förståelse för vad hungriga vinterfåglar behöver för att hålla värmen och för att överleva.I trädgården står det stilla, inte mycket förändras där så länge minusgraderna håller sig kvar om nätterna. Mina stubbar börjar i alla fall tina fram.I fjol räddade jag denna Chamaecyparis lawsoniana `Ellwodii´ ur en julgrupp och planterade ut den i våras. Den ser ut att klara sig fint i vår nordiska kyla.


Barrväxter är ju tacksamma motiv att fotografera när det inte finns annat något annat grönt att njuta av. Det här är Pinus parviflora `Pentaphylla Glauca´ som jag planterade i våras. Den har fått ett skydd mot vårsolen, den brännande solen som skadar så många städsegröna växter så länge tjälen ligger kvar i marken. Tjäldjupet är ungefär 0,5 m just nu. Det råkar jag veta då sonen påbörjat en tillbyggnad på sitt hus och haft en grävare där.


Och så en bild av ormhasseln Corylos avellana `Contorta´ i solnedgången.


Jag har köpt en ny kamera och bilden på ormhasseln är den första som överhuvudtaget går an att publicera. Ju bättre kamera, desto mer komplicerad är den och vad gäller teknik är området långt ifrån min favoritgren här i livet. Men jag är envis och gillar utmaningar så det kommer att lösa sig så småningom. Har tagit hundratals bilder hittills men de åker i papperskorgen.

Kameran är en Nikon D750 + AF-S 24 - 120 /4G ED VR 11 och tillval, ett Macro objektiv Nikon AF- S VR  105/2,8 G IF-ED Micro-Nikkor samt ett nytt och funktionellt kolfiberstativ. Så småningom vill jag nog komplettera även med ett bra teleobjektiv för att fotografera vinterfåglar och annat levande under vinterhalvåret.
 

25 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Flotte billeder af is og vand, vi har mange grågæs her hos os. Lige nu skinner solen, så forårsblomsterne springer ud, det er så dejligt.
  Fint billede af ormhasseln, du må øve videre med dit nye kamera, det er altid lidt svært i begyndelsen, men øvelse gør mester.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Good morning Gunilla: It seems that no matter what you do people still feed birds inappropriate food. They are well intentioned - if only they would buy a little corn before visiting the pond.

  SvaraRadera
 3. Mmm... vintern håller ett fast grepp om oss och jorden fortfarande. Här har töat lite ett par dar och det märks - markytan har blivit klafsig och hal. Himla glad för alla käppar jag stack ner bland de vintergröna buskarna i januari. De gör ett bra jobb med att hålla uppe säckväv och granris nu. Här är det nog snarare 15-20 cm tjäle.

  Så kul att du satsade på ny och rejäl kamera. Vet ju att du sagt att teknik inte är din grej. Extra kul med människor som utmanar sig själva. Jag slänger fortfarande mängder med bilder ibland. Särskilt när jag fotar på låga bländartal och skärpan inte riktigt satt sig där jag vill ha den.

  Ha en fin påskvecka! Kram, Carina

  SvaraRadera
 4. Snygg bild på grågåsen. Lycka till med nya kameran!

  SvaraRadera
 5. Hej,

  För att många har velat veta så finns nu en presentation vilka som håller i TrädgårdsFägring. Sedan finns det även många som vill kunna blogga på ett givet tema. Vi önskar att alla hjälper till med teman som vi kan välja ifrån. Har du förslag? Lämna isf en kommentar på TF /Kram

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla!
  Bilden på grågåsen är fantastisk! Dina bilder andas det där vårljuset som finns trots att vintern vägrar lämna.
  Trist att kommunen inte ville lyssna men det var jättebra att du skrev en insändare och fick den publicerad. Och jag hoppas att den lästes av många och att dom tog till sig budskapet.
  Så roligt också att läsa om din nya kamera. Det är alltid ovant med ny kamera men oj så spännande det är. Du skulle bara veta hur många bilder jag kastar. Jag kan ta på samma motiv med olika inställningar och då hamnar många i papperskorgen. Jag tror att du kommer att gilla ditt macro. Det är en spännande värld, macrovärlden. Och jag tror att du kommer att få många fina bilder på dina mossor med ditt nya macro. Jag går och väntar på blåsipporna. Älskar att ligga raklång i skogsbackarna och fotografera dom ur olika vinklar.

  Önskar dig en fin påskvecka!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 7. Fina bilder trots den gamla kameran! Vattenbild nummer två är ju super!
  Lycka till med den nya kameran!
  Önskar dig en trevlig påskhelg!/Laila
  PS Vad är det för insändare du skrivit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Laila!

   Bara en uppmaning till de som matar övervintrande änder att inte mata med bröd och i synnerhet inte mögligt bröd. Havre och fågelfrön är bra mat under vintern.

   Radera
 8. Hej Gunilla

  Kul med ny systemkamera! Och du har vald det säkra: Nikon:) När du har lärt känna kameran kan du uppgradera med nytt kamerahus, och bare behålla objektiven - speciellt macron har ett gott ryckte!
  Din trollhassel är ingen lätt motiv, med din stora sensor är det svårt att få bra fokus på ett så djupt motiv:)

  Det ska bli kul att följa!

  Ha en trevlig påsk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karsten!

   Det känns ungefär lika enkelt som att bestiga Mount Everest men så småningom skall det nog lösa sig.

   Radera
 9. Ja, denna vintern är verkligen envis. I helgen sken solen fint och jag hörde den första lärkan, koltrasten, kattugglan... och i kväll vräker snön ner igen! Jag har börjat ett nytt jobb ute på Tjörn, på en gård som bl a har stora fruktodlingar, men så mycket trädgårdsjobb ser det inte ut att bli på ett tag. Detta med vem som ska hjälpa de vilda djuren under hårda vintrar, och lära ut hur det görs på rätt sätt, är ingen lätt sak. Härom dagen läste jag den här krönikan i en jakttidning, där berättigad kritik riktas mot Naturskyddsföreningen:
  https://svenskjakt.se/opinion/som-jag-ser-det/bara-jagarna-star-upp-vilt-nod/
  Jag är ingen vän av jakt, men kan bara hålla med denne jägaren. Nog borde även vi i Naturskyddsföreningen engagera oss mer för svältande rådjur, älgar och andra djur som har det svårt nu? Jag har mailat en länk till artikeln till min kretsstyrelse, som väntat utan att få någon kommentar. Vi värnar gärna om vargar och lodjur, och det ska vi fortsätta med. Men vad ska rovdjuren leva av när bytesdjuren mer eller mindre försvinner? (En kort tid kanske de får kalas, men inte senare när kadavren är uppätna.) Men nu börjar jag dra iväg... det var inte meningen. Du tar fantastiskt fina bilder, även om det är svårt i hårt solljus. Ibland kan jag bli lite desperat när jag inte har sett några rådjur i dagsljus på länge - och när de äntligen kommer fram under dagtid är ljuset knallhårt! Men nu är det ett tag sedan jag hade sådana problem. Rådjuren är framme varje dag, liksom ekorrar, harar och en hel del olika fåglar. Det gäller att hålla grytan kokande för de behövande. Jag ser fram emot strömstarebilder och tycker att ormhasseln är en alldeles utmärkt debutbild med din nya kamera!

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olle!

   I går såg jag bofinken och i förra veckan hörde jag koltrasten första gången. Svanar och gäss börjar anlända, jag ser och hör dem varje dag. Så visst händer det små saker men i morse visade temperaturen -10,3 grader igen.

   Jag läste artikeln, mycket bra skrivet!

   Radera
 10. Vilka fina bilder, Gunilla! Det syns att du har tränat och satt dig in i en hel del av allt tekniskt (som även jag har svårt för)
  Min kamera strejkar för tillfället så just nu fotar jag bara med mobilkameran, vilket jag inte är så förtjust i.

  Vi såg de första svanarna flyga över Erstaviken igår. Isen ligger fortfarande vilket är ganska ovanligt. Detta är tredje gången det är is på fjorden sedan vi flyttade hit för åtta år sedan. I helgen såg jag skridskoåkare, men nu verkar det som att isen äntligen snart försvinner. Stora sprickor syns och jag hoppas det går fort nu. Jag saknar ljudet av vågorna när jag är i trädgården:-)

  Kram Nora

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Gillar dina bilder, speciellt den med gåsen. Trodde våren hade kommit, men det var riktigt kallt i morse. Nästan all snö har försvunnit och mina första krokus visar färg. Njuter av solen som tittar fram.
  Hoppas Påsken blir fin.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 12. Hejsan!
  Klamrar och klamrar ;-)! Klistrar sig fast med superlim ;-) Vi har inte hunnit bli av med den gamla snön förrän det blir påfyllning - som igår. Nätterna svinkalla och "man" säger att kylan håller sig bergfast en månad till! Då är vi inne i maj, nästan. Hoppas att det är utslag av "fake news".
  Nu måste jag faktiskt fråga varför du byter kamera? Dina bilder är så makalöst fina. Nåja. Det är mycket annat också som jag inte förstår mig på...Börjar känna mig som en idiot so kör med min gamla, usla, som inte ens tar bra bilder - eller är det jag själv som inte gör det...
  Äsch! Jag kämpar på med gammal kamera och ett gammalt lekamen. "Who cares?" - som vi säger...;-)
  Ha det super! Tack för de fina naturupplevelser du ger genom dina bilder!
  /Anja

  SvaraRadera
 13. Upeita kuvia kasveista, lumesta ja virtaavasta vedestä. (Viides) kuva sukeltajasta on aivan verraton.
  Lawsoninsypressi on yksi lempipuuni. Meillä oli sellainen Italiassa ja sen oksien heiluminen tuulessa on kuin virtaava vesi, sitä voisi katsella loputtomiin. :)
  Talvi pitää pintansa täälläkin, lunta on vielä melkein metri.
  Aurinkoista ja lämmintä ja ihanaa pääsiäistä! ♥ Kram!

  SvaraRadera
 14. Hej Gunilla!

  Vilken utmaning. Det låter otroligt roligt med en ny kamera, och jag inser att du har valt en riktigt bra, och att den därför inte är så lätt att bemästra i början. Det ska bli fint att få följa dig och den nya kameran i framtiden. Riktigt fina bilder i det härinlägget också, även om det är den gamla kameran. Gillar änderna som simmar och vattnet som skummar.

  Önskar dig en fin påsk!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 15. Väldigt fina och stämningsfulla bilder. Gott att det tinar fram i snön. Här hade vi snöfritt. Jag var tom ute i trädgården en stund i går, men i natt fick vi nya 10 cm. Bakslag verkligen. Hoppas du kommer att gilla din nya kamera. Ser fram emot massa bilder.
  //Helene

  SvaraRadera
 16. Hej Gunilla!

  jag kopierar in Anitas svar på din fråga på Trädgårdsfägring så du garanterat ser den :)

  Anita27 mars 2018 08:53
  Hej Gunilla, ingen fara. Jag har gjort samma fel själv i början när jag länkade till Blommig Fredag.

  Du kan ta bort din länk igen själv. Den lilla rutan du ser bredvid namnet är en papperskorg (som bara du ser) och om du trycker på den så får du upp en fråga om du vill ta bort länken. Då svarar du bara ja så försvinner den. Sedan kan du göra ett nytt försök och istället för att skriva TrädgårdsFägring som du gjorde nyss så skriver du Hagtorpet. Då ska du se att det fungerar.

  Hälsar Anita

  SvaraRadera
 17. Som vanligt dejlige billeder. Jeg synes dine fotos af vand er helt fantastiske og rigtig godt disponerede (både det tekniske og selve motiv-udvælgelsen). Mange af dine billeder kunne jo blive skønne plakater.
  Godt du kæmper for fuglene!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 18. Hej Gunilla!

  Gratulerer med nytt kamera, og veldig fine bilder! Det er så gøy å ta bilder, men teknikk er ikke min sterke side heller. Vakre ender.
  Ønsker deg en god påske!

  Klem!

  SvaraRadera
 19. Hei Gunilla!
  Denne vinteren holder virkelig på grepet. Snart må den jo gi seg. Jeg ser rådyrene oppe i skogkanten. Snøen i skogen minker så jeg håper lyngen etter hvert blir synlig og kan spises.
  Gratulerer med nytt kamera. Du tar flotte og inspirerende bilder.
  God påske! Klem Anne

  SvaraRadera
 20. Hej
  Det kan da godt være der var for meget lys til det du gerne ville fotografere, men hold da op for nogle fine motiver du fik dig alligevel :)

  Her fik vi sne igen idag...og de har lovet mere imorgen....Jeg kan jo ikke gøre noget ved vejret, så jeg forsøger at fokusere på det positive ved ikke-havevejret; nemlig at jeg kan få læst nogle bøger :)

  SvaraRadera
 21. Tillykke med kameraet. Det bliver spændende at følge, hvad du får ud af det. Jeg har nu altid syntes, at du tager nogle meget fine billeder. Du er også god til at finde motiver, teknikken alene gør det jo ikke.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 22. Toisella kertaa toivottavasti onnistut kuvaamaan "maitomaisesti" virtaavaa vettä. Toisessa kuvassasi on jännät kuviot veden pinnalla. Viistosti laineita ja pyörteilyä kiven ympäri, hieno. Onnittelut uudesta kamerasta ja jalustasta! Minulla on alle vuoden vanha jalusta ja se on huippumukava vanhaan verrattuna. Jalkoja on helppo säätää ylös/alas ja kamera liikkuu pallonivelessä kuin unelma. Hyvää pääsiäistä !

  SvaraRadera