lördag 17 mars 2018

Vinterträdgård i mars


Vintern håller sig kvar med ett stadigt grepp och just nu går vi genom den kallaste perioden under hela vintern. Våren är sen i år men vi har inte haft det särskilt kallt under vinterhalvåret. Några nätter brukar temperaturen alltid falla en bit under - 20 grader men inte denna vinter.

Ormhasseln Corylos avellana `Contorta´ är fin i vinterskrud och går man riktigt nära så ser man att årets bladknoppar står beredda så snart värmen kommer.Rhododendron elegantulum tillbringar sin första vinter här. Plantan kommer från Danmark och det är alltid något av en utmaning hur det kommer att gå den första vintern. Det är en vildart som växer i bergen i sydvästra Sichuan på 4.000 meters höjd så den är väl lämpad att klara våra nordiska vintrar. Som alltid är det indumentet som utövar dragningskraft på mig.Ingen kan se så frusen ut som en Rhododendron i vinterkylan. De rullar ihop sina blad för att minska avdunstningen, här R. `Teddy Bear´ och R. makinoi `Silber´ 


Magnolia `Genie´ klär sig istället i vinterpäls för att skydda de känsliga knopparna.


Det är fascinerande hur växter under årtusenden utvecklat olika skydd mot kylan. Här är en variant till, en miniatyr av den stora hästkastanjen Aesculus hippocastanum `Monstrosa´ vars bladknoppar är kraftigt röda under hela vintern. När värmen kommer syns inte ett spår av den röda färgen längre. 


Men det finns en som inte viker undan för kylan och som blommar för fullt under den mest kritiska tiden i trädgården, Hamamelis x intermedia `Diane´ har länge stått där med sina vackra knoppar och nu blommar den, kanske är det ljuset som får knopparna att brista. Hur den skyddar sina blommar mot kylan har jag ingen aning om men vackert är det med de röda blommorna i en trädgård som just nu är ganska fattig på färger.

 

18 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Ja det blev en sen vinter, men I er heldige at have sneen til at beskytte planterne. Her er der kraftig vind og - 3, bladene på rhododendronerne vender vrangen ud. Det er trist at se på.
  God helg
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!
  Fina vinterbilder. Här skiner solen idag igen, helt fantastiskt. Märker att snödrivorna krymper ihop, skönt. Tror att våren är nära nu.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla!

  Flotte vinterbilder fra hagen din! I natt var det -16 grader her, og det er ikke mye som minner om vår enda. I hagen din er det jo lijevel flere vårtegn. Hamamelis må jeg bare få kjøpt meg, for de er så fine.
  Så flott farge på hestekastanjen, og så synd at den ikke beholder den senere.
  Klem!

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla!
  Oj så förtjust jag blev i din Hamamelis x intermedia 'Diane'. Vilken färginjektion att njuta av när vintern håller oss i sitt järngrepp. Och så vackert det är med dina rhododendron som växer vid stenarna. En otroligt fin miljö. Spännande med ditt nyförvärv Rhododendron elegantulum . Den borde ju som sagt vara extra tålig om den lever på 4000 m höjd. Magnoliorna är förståndiga som håller vinterpälsen på ett tag till. Jag tittade på min Wadas Memory här om dagen och den var lika påpälsad som jag är på mina promenader.

  Önskar dig en fin helg! Här skiner solen och jag antar och hoppas att den gör det hos dig också!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 5. A great discourse on the plants of a northern winter! I think that some people who do not live in a northern climate as we do assume that winter is barren and lifeless, but that is far from the truth of course, and so many plants right now are stirring beneath the ground, just waiting for the right conditions to spring upwards and bring beauty and colour to us all.

  SvaraRadera
 6. Her har vi også fået det ret koldt igen...ned til -7/-8 om natten...og når der ikke ligger sne er det ekstra hårdt ved planterne.
  Håber vi snart får rigtigt forår.

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla

  Din Rhododendron elegantulum ser mycket intresant ut. "En meget tiltalende art, som er sjælden i kultur" skriver de på rhododendron.dk - ovanligt att de betygssätter:)
  De olika Hamamelis är favoriter! Det är et mycket lyckad kryss du har!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 8. Vad röd din Diane var :) Har sett andra Diane som varit mer rödbruna. Jag har önskat en riktigt röd... Rhododendronbuskarna hade vecklat ut sina blad från cigarrläget häromdan men idag har jag inte haft tid att kolla. Rh elegantulum var väldigt fin... Men nu kommer nog våren till påsk.

  Ha en härlig söndag! Kram, Carina

  SvaraRadera
 9. Hei Gunilla!
  Det er så fint å se planter som trosser vinter og kulde. Flotte bilder.
  Håper at vi snart kan ta bilder av våren.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 10. Så vackra bilder från din vinterträdgård. Indumentet? Där var jag tvungen att googla och har nu lärt mig nåt nytt.

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Vilka vackra foton på hur växterna skyddar sig för kylan. R. elegantulum ser vacker ut även nu när den rullat ihop sig. Jag har aldrig tänkt på hur läckra kastanjeknoppar är. En helt underbar bild du tagit på dem. Och trollhasseln. Tjusig!

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 12. Ha, du skulle se våra rhododendron, pinnar med vidhängande stora nålar. Vilken stor fin trollhassel! Har inte kollat min än, svårt att ta sig fram med isiga drivor överallt. Det gäller som sagt att härda ut och hoppas att växterna gör det också!
  Kram

  SvaraRadera
 13. Nogle planter, f.eks. Rhododendron kan se så vintertriste ud, at man ligefrem kan få ondt af dem. Planter, dyr og mennesker længes efter foråret. Men mon ikke der er bedre vejr på vej.
  Du må have en god uge!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 14. Grattis till blomning i din vinterträdgård, fantastiskt. Jag har bara en rododendron, kan användas som termometer då den tydligt visar om det är kallt. Men sedan länge syns den inte alls, är översnöad med råge.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 15. Lite vinterblomning trots allt. Nu är det bara att ta fram tålamodet och försöka driva tiden med annat. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 16. Hej
  Gällande din fråga på TrädgårdsFägring så har vi redan lagt upp ett nytt inlägg där din och och andras fundering över hur man får bloggens namn i länklistan.
  Många vill även att nya inlägg ska publiceras på fredagen så man har helgen på sig så denna vecka blev det i dag och from nästa vecka redan på fredag kväll.

  Ha en fin helg.
  ps.Den lilla fyrkanten ser bara du och är en "papperskorg" om du vill radera länken.ds

  SvaraRadera
 17. Hienoja kuvia, Gunilla!
  Täällä meillä ei tänä vuonna "maalis maata näytä". Pitäisikin mennä ottamaan kuvia alppiruusuista, jotka ovat lähes näkymättömissä lumen alla. Kirjoitit niistä hauskasti, ne näyttävät kylmässä tosiaan viluisilta. Tuntuu ihmeeltä, että lehdet kestävät (näillä meillä olevilla lajikkeilla) -35 astetta ja kylmempääkin. Kukkanuput ovat valitettavasti herkempiä.
  Mukavaa viikonloppua! Kram!

  SvaraRadera
 18. Hej Gunilla
  Varje vår tänker jag att jag ska skaffa Hamamelis och varje år blir det tyvärr bara med tanken. Kanske 2018 blir året då jag går från tanke till handling?
  Våren är verkligen en prövning det här året och jag är just nu lite nervös för den utlovade kylan kommande vecka. Hoppas att det inte blir alltför kalla nätter.
  Kram Nora

  SvaraRadera