onsdag 8 augusti 2018

Moder Jord varnar, någon som lyssnar?

Sommaren 2018 har varit skrämmande på många sätt, värmerekorden som avlöser varandra, torkan och vattenbristen, böndernas förlorade skördar och nödslakt av boskap samt den största branden i modern tid i vårt land. Träden brinner som fnöske i värmen och en bidragande orsak är den oansvariga kalhyggestekniken som dominerar skogsbruket i vårt land. Produktionsskog kallas det när man totalavverkar skog och återplanterar monokulturer av gran. Granarna står som tennsoldater i raka led och alla är exakt lika stora och i denna utarmade och sargade natur finns inget kvar som kan kallas skog. Granen brinner bra.

Kebnekaises sydtopp är inte lägre Sveriges högsta topp. Sydtoppen som är en glaciär har de senaste 20 åren tappat ca 1meter i höjd varje år men i sommar har den smält hela 4 meter och nordtoppen, som består av berg, är nu Sveriges högsta punkt.

I södra Finland fick en lantbrukare se sin rybsskörd på 18 hektar uppäten under två dygn av fjärilen gammafly. Svärmen var så stor att den förmörkade solen, det blev mörkt trots att det var mitt på dagen. Fjärilen finns normalt inte hos oss och klarar inte övervintring, den hade transporterats med varma vindar söderifrån. Vi lär få erfara vad värmen kan göra med vår matproduktion i ett varmare klimat.

Bild NASA

 1augusti inföll Overshoot Day i år, en dag tidigare än ifjol. Det betyder att vi förbrukat alla förnyelsebara resurser som planeten Jorden har genererat detta år, räntan är slut, nu knaprar vi på kapitalet. Vår syn på naturen som en oändlig resurs, till för att utnyttjas för vår livsstil och konsumtion, är problematisk därför att vår nuvarande konsumtion inte ryms inom de planetära gränserna.

Det gör ont, förfärligt ont att se träden släppa sina gula, döda löv för att säkra överlevnaden redan i maj, än värre är det jag inte kan se men som jag vet att sker. Djuren och insekterna som inte klarar den onaturliga hettan och febrilt letar efter vatten, vatten som inte finns. Fiskarna som dör i sjöarna av syrebrist, fåglarna som inte hittar mask i de sönderbrända gräsytorna. Och sjukhusavdelningar som inte kan utföra operationer därför att varken instrument eller rum kan hållas sterila. Hettan drabbar allt levande och om detta inte är en kris så har jag inte förstått ordets innebörd.

Illusionen om vår goda beredskap har bokstavligen gått upp i rök. Vi har blivit varnade, om och om igen att detta kommer att ske om vi inte kan minska våra skadliga utsläpp av växthusgaser. Vår förbränning av fossila bränslen, vår överkonsumtion och avskogningen är det som gör att halterna av koldioxid och andra växthusgaser ökar i atmosfären. Det som nu sker och har skett i världen denna sommar stämmer kusligt väl med vad vetenskapen och forskningen har sagt att vi kan förvänta oss av framtiden. IPCC FN´s klimatpanel har regelbundet sedan de bildades år 1988 utvärderat vetenskapliga studier, observationer och forskningsresultat. Forskare från hela världen deltar i arbetet utan ekonomisk kompensation. Ingen kan säga att vi inte visste.

Men vi lever sannerligen i en märklig tid när kreti och pleti anser sig kunna förneka och utmana vetenskapen och dess slutsatser. Inte all vetenskap förstås, jag har inte sett någon som saknar kompetens ge sig på cancerforskningen t.ex. men annars tycks det vara fritt fram för flosklerna om klimatet att vidarebefordras till nästa mottagare.  Har de som sprider lögnerna något ansvar? Ser personerna som oblygt underminerar forskningsresultaten inte längre än sin egen livstid? Klimathotsförnekelse är ett förakt för vår natur och för själva människolivet.
Mycket har fallit i glömska från min egen studietid men något jag lärde mig och haft med mig genom hela livet är att vara källkritisk och söka svar hos tillförlitliga källor. Vetenskap är ett sätt att förstå världen och bygger på en systematisk utveckling av kunskap. Vetenskapen har inte alla svaren men det är det bästa vi har att sätta vår tilltro till.

Koldioxid är livets gas och allt växer så mycket bättre med ökad koldioxidhalt i atmosfären, slagord som upprepas i oändlighet av klimathotsskeptiker och utsläppslobbyister. Inget kan vara mera osant. Visst, att bespruta växthusgrödor med koldioxid har en mycket snabb effekt men det handlar om dagar och högst någon vecka, med sedan avtar tillväxthastigheten. Proteinnivåerna i koldioxidberikade växter sjunker snabbt och spårämnen som järn, zink och selen minskar. Experiment har även konstaterat att insekter föredrar sojabönor som odlats med förhöjda halter av koldioxid.  Och dessutom krävs förstås bevattning och vatten är en bristvara i varmare klimat.

Klimatet har alltid förändrats är en annan floskel som flitigt används av skeptikerna. För att ytterligare förstärka påståendet berättas gärna historien om när Karl X Gustav tillsammans med sin arme tågade över isen till Danmark under lilla istiden 1658. Eller så kanske vi få höra om hur vindruvor odlades på Grönland.
Sant är att klimatet alltid förändrats men det är första gången som uppvärmningen på planeten drivs av växthusgaser. Forskningen vet inte allt men tillräckligt mycket om vad som orsakat nedkylning och uppvärmning tidigare i vår historia. Under istiden när Skandinavien var täckt av is var medeltemperaturen endast 3 - 5 grader kallare, nu rör vi oss i en annan riktning med en global temperatur som redan ökar med drygt 1grad. Det behövs alltså inte stora variationer i temperatur innan återkopplingsmekanismerna påskyndar förändringarna.  Jordaxelns lutning och bana gjorde att Skandinavien hamnade under is för hundratusen år sedan.
Stora vulkanutbrott har alltid haft en nedkylande effekt på vår planet, stoftet kan ligga kvar i flera år.
Värmeperioderna orsakades av av hög solaktivitet och sådant är numera mätbart. Genom bl.a. trädens ringar, isborrkärnor och havsbottnar kan man numera hitta förklaringar till tidigare klimatförändringar. Detta som vi nu upplever är första gången som växthusgaser och människan är den bakomliggande orsaken.

Om någon är intresserad att fördjupa sig i historiska klimatförändringar kan jag rekommendera boken Klimatet och människan under 12000 år, författare Fredrik Charpentier Ljungqvist.



     Grattis om du orkat läsa ända hit, ha en bra dag i skuggan!

21 kommentarer:

  1. A profound and sobering post, Gunilla. When will we start to heed the science which is so conclusive? When will we come to our senses and realize that the very future of life on the planet is at stake? I was very heartened when the Paris climate accord was signed, but then Idiot Trump decided to have the United States withdraw, and he is dismantling every environmental gain made in the last forty years, and appointing people who are climate deniers to the positions of highest authority in his administration. Even car emission standards have been rolled back so that cars can pollute at levels from years ago. It is very discouraging indeed. We share the North American continent with the USA and whatever they do impacts us. I fear for the future of my grandchildren. I wonder whether the book you recommend has been translated into English or French? I will check and if it has I will get a copy, although I do have other references covering this topic. At times I have to take a break from reading them it is so depressing.

    SvaraRadera
    Svar
    1. The book doesn´t seem to be translated into French or English. Anyway it´s quite new so.. maybe someone will do the work later on.

      /Gunilla

      Radera
  2. Erinomainen kirjoitus, Gunilla. Kyllä ihmiskunnalla tietoa on. On vain niin mukavaa katsoa muualle ja kuvitella että ongelma sillä häviää. Yhtenä päivänä mietin, että ilmastonmuutos aletaan ottaa vakavissaan vasta kun jokin hirmutornado tuhoaa Valkoisen Talon... mutta ehkä ei edes sitten.

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla!

    Ja, det er så skremmende at en kan bli syk av å tenke på det. Det ser ut som vi er på vei ut stupet med rekordfart. Det som gjør meg så undrende er hvor lite fokus det er på flyreiser, og ikke minst vårt forbruk.
    Kommende generasjoner har ikke en sjanse hvis vi fortsetter som vi gjør i dag. Bra skrevet!
    Klem!

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla
    Vi læser om det hver dag, og lige uhyggeligt bliver det, ingen gør noget ved det, og Trump gør det kun værre. Det er meget trist.
    Kram Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Hej Gunilla

    Ja, det är på hög tid att folk inte bagateliserar detta men tar problemen på alvar.
    Att skogen brinner så det verkligen kan luktas kan få helt vanliga folk att tänka efter.
    Kalhyggen är en dum destruktiv period i svensk skogsnäring. även den mest enögda teknokrat förstår nu att monokulturer inte är bra...
    Många tycker också det är pinsamt att beredskapen är så dålig, när en katastrof man kunde förvänta innträffer

    Bra du tar detta upp!

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  6. Det är så svårt med denna någon... Skulle önska att vi vände allt till mera - vad ska jag göra. Förnekare kommer alltid finnas och det är nog mest effektivt att acceptera det. Att lägga kraften där den gör mest nytta - hos de som ser problemet. För medan jag försöker övertyga den som inte tror så tar jag resurser som kunde gått till något som skulle gett resultat. Lite som funderingen ska jag bättra på mina sämsta förmågor eller jobba lite till med de som är rätt bra? Var får jag mest utdelning...

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon Carina!

      Du uttrycker dig så kryptiskt så jag blir osäker på vad du vill säga eller så är det jag som inte tänker klart efter en natt i ett uppvärmt sovrum där sömnen är svår att fånga.

      Självklart kommer det att alltid finnas förnekare, de som har enorma ekonomiska intressen i fossilindustrin och ser sina framtida investeringar hotade. Det är en logik som jag kan förstå.

      Men konspirationsteoretikerna som hävdar att världen är utsatt för en global komplott med FN i spetsen som förbereder ett maktövertagande där alla nationer skall inordnas i en världsorganisation är så dumt så klockorna stannar och blommorna vissnar. Medlen som anslås till klimat-och miljöförbättringar påstås berika FN´s kassakista som förbereder för detta maktövertagande. Tro´t den som vill!

      Under åren har jag skrivit en hel del om vad som krävs för att hejda pågående klimatförändringar men jag inser att vi inte längre kan hejda det som nu sker, koldioxiden i atmosfären är en långvarig gas som kommer att fortsätta påverka livet på jorden under lång tid även om vi idag fick ett totalstopp av utsläpp. Vi måste börja anpassningen till ett annat klimat och förbereda oss bättre inför torka, skyfall och andra otrevliga överraskningar som väntar oss.

      Vi som driver bloggar har ju ett unikt privilegium, vi väljer själva vad vi vill skriva om, det gör du och det gör jag.

      /Gunilla




      Radera
  7. Jo då, jag lyssnar och försöker förstå.

    SvaraRadera
  8. Det er et vanskeligt emne at overskue og derfor svært at forholde sig til. I denne artikel, som handler om, hvorfor der er en tilbøjelighed til at fornægte klimaforandringerne, nævnes det bl.a., at formidlingen af emnet og den videnskabelige fundering er uhyre vigtig.
    https://videnskab.dk/kultur-samfund/fem-tegn-saadan-spotter-du-benaegtelse-af-klimaforandringer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie och tack för länken. Jag är överens med vad som framförs i artikeln. Om jag fick önska något är det att forskare i högre grad skulle kommunicera sin kunskap till allmänheten. Nu är det inte så, de anser, rätt eller fel, att de gör sin plikt när de redovisar sina slutsatser för politiken. Jag kan förstå detta ställningstagande men man lämnar fältet fritt för feltolkningar och oseriösa påståenden från personer som har sin egen agenda. Många vill ha ett rakt ja eller nej som svar men det är sällan möjligt när det gäller komplexa samband.

      Det finns forskare som gärna förmedlar sin kunskap till allmänheten men det är undantag, jag tänker på professor Johan Rockström chef för Stockholm Reciliense Centre vid Stockholmsuniversitet.

      Radera
  9. Vi MÅSTE lyssna till Moder Jord när de varnande tecknen finns överallt. I onsdags skulle det återigen bli årets varmaste dag, för vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen på. Jag var inte hemma och kunde kolla termometern, men varmt var det. I Vättern, som ska vara en kallvattensjö, håller ytvattnet nu samma temperatur som jag normalt har i mina tropiska akvarier. Här på Västkusten har vi haft ett par bränder denna veckan. I ett par kranskommuner utanför Göteborg är grundvattnet så lågt, att man har skärpt bevattningsförbudet så att man inte ens får vattna med vattenkanna längre. Allt vatten ska användas till mat, dryck och hygien. Jag hoppas att det inkluderar att man även får ge sina djur vatten. Rådjur och älgar har sällan uppskattat mina vattenspannar och saftiga äpplen (se djurfoto.ifokus.se) så mycket som nu. Som väl är har man i flera län förbjudit löshundsjakt när man ska börja jaga de utmattade rådjuren i nästa vecka. Här i Västra Götaland är det tyvärr bara en rekommendation, vilket mycket väl kan innebära att djur kommer att hetsas till döds. Nu sägs det att det äntligen ska komma regn och bli svalare - kan man tro på det? Naturen kommer inte att återhämta sig före vintern, men varje droppe är trots allt värdefull.

    Olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Olle!

      Det sker många tragedier i naturen nu, tragedier som inte har några ögonvittnen och följaktligen får de ingen uppmärksamhet. Här finns nästan inga insekter alls, inga fjärilar som fladdrar och inga humlor och bin som surrar. Havsvattnet vid ett av kärnkraftverken blev så varmt så man tvingades stänga kärnkraftverket, kylan var otillräcklig.
      Hettan och värmen skapar situationer vi aldrig kunnat ana och vår beredskap för att möta detta nya klimat är inte särskilt betryggande. De senaste 20 åren har vetenskapen förmedlat vad som kan hända i en varmare värld och ändå verkar samhällsfunktionerna minst sagt tagna på sängen.

      /Gunilla

      Radera
  10. Min vanliga fråga till dig Gunilla: Får jag publicera ditt inlägg på FB?
    Kram, Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod Anja! Jag är ju inte med på FB så om någon undrar över något får dom fråga här på bloggen.

      /Gunilla

      Radera
  11. Instämmer i din oro, igen. Det är enkelt att förneka effekterna av fossilförbrukning. Då behöver man inte ta ansvar. Sedan har det varit en lång tid av debatter där man måste ha "en av varje", dvs en person/grupp som har stöd hos 95% av forskarna och en som är förnekare. Denna förnekare kan vara vem som helst som vill ställa upp. Tycker även att media har ett ansvar att tydligare visa att det finns konsensus inom forskningen i denna fråga, men att det givetvis alltid finns några med avvikande mening. Nu lägger man fram det som om det är 50/50. Sedan instämmer jag i faran av att vetenskapen snabbt för en allt mer underordnad ställning i den meningen att man inte behöver förhålla sig till den om man inte vill. Helt otroligt vad det har gått fort.
    Undrar så Gunilla - har du fått någon nederbörd?
    Kram Helene

    SvaraRadera
  12. Hej Helene!
    Just det missriktade sättet att rapportera har fått mycket kritik men det tycks fortsätta. Att vi har pågående klimatförändringar är inte en åsikt utan ett resultat av de slutsatser som forskningen presenterat.
    De senaste veckorna har vi haft ett antal åskväder som släppt ifrån sig regn, senast i går morse fick vi 13 mm. Inte ett enda lågtryck under snart 3,5 månad och mycket sparsamt med molniga dagar, solen har bränt på från en molnfri himmel men nu ser det ut att bli lite svalare.

    /Gunilla

    SvaraRadera
  13. Mycket intressant och viktigt. Tack för att du skriver om detta. Du förklarar så bra.
    Helt nytt för mig är koldixidbesprutningen av växter. Ett sånt tilltag borde förstås redovisas när man köper en produkt.
    Ett problem när man diskuterar klimatförändringar är att växla ner de globala förändringarna till vad jag som person kan bidra med. Hur jag kan vara en del i att förbättra. Det känns så lätt att skylla på företag som flygbolag, djurproduktion, trafik, multinationella företag etc. Få talar om hur viktigt det är att inte efterfråga produkter som är producerade på ett "tärande" sätt, alltså gynna ekologiskt. Att köpa utsläppsrätter och sen gladeligen flyga vidare med gott samvete är inte okej. Det funkar inte i min bok och regeringen skulle kunna göra väldigt mycket för att underlätta miljövänligare biltrafik. Vågar man gissa att oljebolagen har framgångsrika lobbyister och skatteintäkterna är goa att ha, i alla fall tillräckligt för politiker att stoppa huvudet i sanden och låta nån annan ta i skiten, nån gång i framtiden.
    EU har jag inte mycket till övers för, men här är brännheta frågor för dem att gemensamt ta tag i. Förhoppningsvis tar ledamöterna tåget till Bryssel eller...
    Känner mig så upprörd och den dag jag blir oberörd hoppas jag inte kommer.
    Kram
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra Anette! Visst skall vi använda vår konsumentmakt så gott vi kan men det är inte enkelt. Marknadsföringen spanar snabbt in trender och det krävs kunskap för allt som marknadsförs som miljövänligt är långt ifrån just det. Det är nettoeffekten som måste räknas och det kan vara nog så svårt.

      Ta detta med biobränsle som nu marknadsförs av många som en bra lösning för att minska utsläpp. Flyget skall övergå till biobränslen men det är ju fullständigt befängt! För det första kommer inte den svenska skogen att räcka långt, den är redan hårt ansatt och vi har knappt 5 % av riktig skog kvar som är skyddad. Träd binder mycket kol men det gör även den mark som skogen växer på. När man kalhugger skog blir det stora koldioxidutsläpp, den sargade marken kan inte längre hålla kvar det kol som finns bundet i marken. Nettoeffekten är det som spelar roll. Lite som med Teslas batterier..

      Helt okej om du vill publicera inlägget på FB.

      /Gunilla

      Radera
  14. Jag undrar också om jag får publicera ditt inlägg på facebook?

    SvaraRadera
  15. Tack för att du skriver om detta och är så insatt! Jag läser, oroas och försöker förstå. Tycker mig höra fler och fler runt om som oroas av klimat förändringarna som skett, men samtidigt är det väldigt tyst i media och nu inför valet.
    Önskar dig en fin dag!

    SvaraRadera