måndag 8 oktober 2018

Vad är planen?

År 2015 vid klimatmötet i Paris enades nästan 200 länder om att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader men med ambitionen att begränsa den till 1,5 grader. Samtidigt ombads IPCC, FN:s klimatpanel, att göra en specialrapport om vad en ökning på den globala temperaturen med 1,5 grader innebär och vad som krävs för att begränsa uppvärmningen till denna nivå.

Rapporten publicerades i natt. Vetenskapen har levererat, nu ligger ansvaret för vår tids ödesfråga på politiken, industrin, olika makthavare och enskilda individer. Om vi inte förmår vända utvecklingen mot en varmare planet riskerar våra önskedrömmar att bli våra barns och barnbarns mardröm.

"FN:s klimatpanel IPCC är tydlig med att såväl privata personer som stater måste göra snabba, genomgripande och aldrig tidigare skådade förändringar för att temperaturen ska kunna bromsas vid den strategiska nivån 1,5 grader. Det efterlyses verkliga förändringar i människors beteende och livsstil, teknologiska innovationer och överstatliga mekanismer." (Dagens Nyheter)

Jorden från Apollo 17
 Jag glömmer aldrig första gången jag såg bilden av vår planet, den blå pärlan, tagen från Apollo 17. Bilden på planeten Jorden som svävar omkring i rymden gjorde det så tydligt för mig hur sårbara vi är, gränserna är för alltid givna och den kan aldrig bli större. Den är allt vi har och allt vi någonsin kommer att få, allt levande från minsta kryp till tänkande människor är beroende av att jorden mår bra.

Inför riksdagsvalet i höst tog jag en tur till centrum och besökte alla partiers valstugor. Jag ställde en och samma fråga till samtliga partier "Vad gör ni för miljön och klimatet"? Svaren var nedslående och samtliga svar var tydligt kopplade till den ideologi man företräder. Någon ansåg att vi i Sverige inte behöver göra något mer utan "dom därborta" som är riktiga miljöbovar är de som skall övertygas om att minska sina utsläpp. Ansvaret läggs alltid hos någon annan när det gäller klimat och miljö, vår egen överkonsumtion som gör att vi i Sverige ligger på Tio- i - topp listan över ekologiska fotavtryck är inte något att ta hänsyn till. Problemet är att "dom därborta" också anser att vi i de rika länderna genom vår överkonsumtion generar en skadlig uppvärmning och självklart också måste ta ansvaret för vår livsstil. All vår erfarenhet som tänkande och vuxna individer säger oss att strategin om någon annans ansvar aldrig kommer att fungera.
Någon ansåg att skogen, vårt gröna guld, skall lösa alla problem när vi ersätter vårt fossilberoende med biobränsle. Så naivt och så fördummande! Skogen räcker inte på långa vägar till även om vi kalhugger hela Sverige för att vi skall kunna fylla våra traktorer, bilar och flygplan med biobränsle. Skogen har en viktig del i kolets kretslopp och binder mängder med kol i marken. Vid kalhygge frigörs koldioxid eftersom den sargade marken inte längre kan hålla kvar sitt kol och det blir stora utsläpp. Avskogningen globalt står för ca en femtedel av utsläppen av växthusgaser som sker på grund av mänsklig aktivitet. Det är mera än utsläppen av globala transporter.

Det är rimligtvis nettoeffekten som räknas, allt annat är bedrägligt tal!

Ytterligare någon sa sig värna om landsbygden och vill sänka skatten på bensin och diesel. Vid första anblicken låter det trevligt, någon bryr sig om boende på landsbygden om det nu inte vore för medaljens baksida.  Vegetationsperioden förlängs av det varmare klimatet vilket per automatik gör att det blir torrare, långa torrperioder blir vanligare men även skyfall. Vad betyder några kronor i sänkt bränsleskatt om landsbygdens brunnar sinar? Utan vatten kan ingen leva på landsbygden.
Syftet med min fråga till politikerna hade inte så mycket med svaren att göra utan mera om att visa att det finns väljare som bryr sig om klimatet och miljö. Hade hundra personer varje dag ställt samma fråga hade det kanske lämnat ett bestående intryck.

SGU; grundvattennivå september 2018


Den globala uppvärmningen fördelar sig inte jämnt över vår planet. Uppvärmningen går snabbast vid polerna och Sverige som ligger långt norrut hör till de delar av världen där uppvärmningen går snabbare än på andra håll. I vårt land är ökningen dubbelt så stor som globalt och ligger på knappt 1,5 grader enligt forskare på SMHI. 

Vår civilisations ödesfråga är den pågående uppvärmningen av vår jord, inget är mera viktigt. Vi måste hejda uppvärmningen med alla medel som står till buds. Det gäller inte längre "någon annan" som skall ta ansvaret, vi sitter alla i samma båt. Som enskilda individer kan vi påverka politiken, ställa krav på fungerande åtgärder och förvänta oss en ärlig och genomarbetad plan. Vi behöver alla tänka på våra val och konsumtionsmönster och vi är faktiskt skyldiga att hålla oss informerade för att göra de kloka val som krävs.

7 kommentarer:

  1. Hej Gunilla!

    Ja, det er skremmende med disse nye utsiktene hvis ikke temperaturen på jorden synker. Vi må alle gjøre det vi kan. Skummelt med grunnvannet hos dere i Sverige. Her var det også veldig lavt grunnvann tidligere, men her har det bedret seg litt. Vi fikk 150 mm med regn i september, og det hjalp.
    Ønsker deg en fin uke!
    Klem!

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla

    Ja, vi sitter alla i samma båt. Och det går att göra något!
    Personligen.
    BBC har en fin lista:

    buy less meat, milk, cheese and butter and more locally sourced seasonal food - and throw less of it away • drive electric cars but walk or cycle short distances • take trains and buses instead of planes • use videoconferencing instead of business travel • use a washing line instead of a tumble dryer • insulate homes • demand low carbon in every consumer product.

    Politikerna vill följa folkstämningar och de har deras fokusgrupper.

    Det är klart att "De därborta" kanske förorenar mera, varför innför man inte en förorenings avgift på deras varor?

    Grundvatnet får inte någon hjälp av vädret denna hösten, vi får hoppas på vintern!

    Ha en trevlig brittsommarvecka!

    SvaraRadera
  3. Jeg er så træt af vores politikere her i DK. Når man lytter til langt de fleste af dem, så er det allervigtigste for dem vækst, vækst og vækst. Desværre ikke plantevækst, men mere forbrug.
    Det er som om politikere ikke tager klimaproblemer alvorligt (Et af de grelleste eksempler er Trump, men han er jo generelt håbløs.) Det er som om de tænker, at det nok løser sig (bare vi opnår VÆKST!)

    Jeg tvivler nogle gange på, om politikerne virkelig ville lytte til os, folket, hvis vi for alvor ændrede på vores levemåde.

    Personligt bekymrer jeg mig om klimaet, men når jeg læser det Karsten har sakset fra BBC, så kan jeg godt se, at jeg ikke gør ret meget for klimaet, udover at jeg sjældent flyver, hænger tøj til tørre og helst køber økologisk mad.
    Men, tænk hvis vi alle nu virkelig gjorde en forskel, måske politikerne så for en gangs skyld ville lytte? Det kunne man jo håbe.

    SvaraRadera
  4. Du er en utrættelig forkæmper for miljøet, Gunilla. Vi kan og skal alle gøre noget, og vi skal huske på, at det, vi hver især kan gøre, hjælper i den store sammenhæng. Som vi siger på dansk: “Mange bække små, gør en stor å”.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  5. Tack för ett mycket intressant inlägg!

    SvaraRadera
  6. Nu är ju varken konsekvensanalys eller helhetsgrepp något som särskilt många ägnar sig åt. Varje projekt, initiativ, land mm gör sin egen. Sannolikt fel och frustrerande men ändå... De bästa att undervisa är unga människor tror jag. Föräldrar ändrar fler beslut pådrivna av sina barn än de pådrivna av politiker och en okänd massa därute.

    SvaraRadera
  7. Hej igen Gunilla!

    Jag håller med dig i allt det som du skriver. Tack för att du gör det, och får att du sätter fokus på nödvändigheten av ett förändrat levnadssätt. Tyvärr tror jag att vi människor kommer att ha svårt att klara av det som krävs, och att det kommer att dröja länge än innan det stora flertalet vaknar upp och inser allvaret. De fakta du tar upp talar sitt tydliga språk men på något vis lyckas både makthavare, politiker , företagare och vi vanliga blunda i alltför stor utsträckning. Kanske är det för att, som du skriver, de förändringar som krävs är genomgripande och aldrig tidigare skådade, och för att en känsla av maktlöshet infinner sig.

    Jag vet inte hur vi ska lyckas ändra de stora skeendena, och blir ledsen när jag hör hur makthavarna säga att allt miljöarbete ska göras med bibehållen tillväxttakt. Det går ju bara inte.

    Tack för ett mycket tänkvärt inlägg!

    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera