fredag 5 april 2019

Den som äger en trädgård behöver inget gym

Varje vår gör jag en grundlig genomgång av trädgården, det har blivit en väl inarbetad rutin. Jag fyller på gödsel och jord i samtliga planteringar och låter det mesta av löv och barr som fallit bli kvar under jordtäcket. Gångarna måste plockas rent för hand, här faller mängder med skräp från den omgivande skogen. Oftast är det ett stimulerande arbete, det blir fint och prydligt på en gång - men det är tungt kroppsarbete. Jag bemödar mig om att jobba strukturerat och inte fuska, jag vet att jag har igen det under resten av säsongen. 

Våren är nog den bästa tiden i trädgården, växterna som varit borta så länge vaknar till liv, fåglarna sjunger för att överrösta varandra och holkarna markeras inför årets familjebildning. En och annan humla och fjäril har vaknat - livet återvänder till vår frusna Nord.


Vi har ju tvingats sätta upp elstängsel runt hela den del vi använder som tomt eftersom vi har så mycket vildsvin här. Utan stängsel skulle det inte finnas någon trädgård kvar. Gränser mot naturen är alltid bekymmersamma, växtligheten tar sig in i trädgården om jag inte försöker stoppa den. Utanför stängslet har jag satt markduk och fyller på med täckbark regelbundet. Här påbörjat men inte klart. Det fungerar väl sådär, kvickroten tar sig igenom så det måste rensas ibland.

Tibast Daphne mezerum blommar på bar kvist, frösår sig gärna men jag har inte riktigt haft hjärta att ta bort dem men snart är de definitivt för många.


Löven ligger tjockt på en del ställen, igår hittade jag en snötrillium  Trillium nivale på en lång ranglig stängel med blomknopp som inte lyckats ta sig upp genom fjolårslöven.  Glömt att jag planterade den där i fjol våras.

Har kanske kommit halvvägs och nu väntas regn i helgen, alltid efterlängtat.

Iris reticulata `Katherine Hodgkin´

Iris reticulata `Pauline´

Iris reticulata `Harmony´

18 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Sikken nogle herlige billeder, denne gang fra lidt andre vinkler end vi plejer at se dem. Jeg holder meget af at se billeder fra din have, de er så meget anderledes end vi andres. Du har været flittig, hvor ser det godt ud.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Din hage ser jo helt strålende ut allerede! Det er en stor jobb, men resultatet blir jo veldig bra. Godt at dere har elektrisk gjerde. Leste akkurat en avisartikkel hvor det sto at villsvin ville snart være i skogene her også. Huff!

  Klem!

  SvaraRadera
 3. Hvor ser det smukt ud i dine bede. Jeg holder jo så meget af dine mosbegroede sten. Skønne iris du viser.
  Du må have en dejlig weekend!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 4. Hello Gunilla: Spring is the most exciting time of the year for gardeners and for others involved in nature in any way at all. It is the season of rebirth and I think it is especially meaningful for those of us who live in a northern climate. It is easy to sympathize with your decision to erect the barrier to the wild boar. As you say, there would be no garden left, and as humans we have our right to a little space too! Your garden is simply gorgeous and seems to me to be very well integrated with its natural surroundings.

  SvaraRadera
 5. Du har verkligen en helt fantastisk trädgård! Jag förstår att det krävs en hel del arbete för att hålla den så fin!
  Trist med vildsvinen ... bra att ni har stängsel!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Gunilla! Åh så fina bilder! Det känns nästan som om jag skulle promenera med dig i de fina gångarna....
  Dock håller jag inte med dig om att trädgårdsarbete ersätter gym. För mig är det en förutsättning för att överhuvudtaget orka med trädgårdsarbete...Trädgårdsarbete är tungt för rygg, knän och axlar. Nu har jag gått regelbundet på gym sedan i augusti, två-3 gånger i veckan, en timme till 1.5 timme åt gången. Det är rätt stor skillnad på tanten i vår jämfört med för ett år sedan...
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla

  Ja, våren är fantastisk!
  Med en så detaljrik trädgård som din, ser man nytt och mycket mera nuu, på denna årstiden.
  Et stort job ja!
  Bra du håller vildsvinen borta - Jag fruktar de kommer fram til mig i Värmland - men de ska först gennom 15km totalt stenig skogmark, och i dalgångarna lever de farligt. Så kanske vi slipper?

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 8. Ja, der er ingen grund til at gå i fitnesscenteret, når man har gang i forårsoprydningen. Derimod kunne en omgang massage sikkert gøre godt. I din have må det handle om at finde en balance, sådan at der er ryddet op, uden at det går ud over det naturlige udtryk.

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla!
  Det ser så städat och fint ut, härligt med stengångarna. Vi har satt markduk och täckbark i gångarna mellan odlingslådorna, och det har blivit stor skillnad, vi behöver inte rensa ogräs alls, så mycket som vi gjorde innan. Fyller på med nytt när lagret börjar bli tunt. Tycker det är skönt att gå på.
  Dina Iris är så fina, vackra färger.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 10. Gunilla!
  Vilken njutning det är att via dina bilder vandra i din trädgård. De mjuka, mossbelupna stenarna är så vackra, de stenlagda gångarna så inbjudande. Naturen utanför och er tomt tar varandra i handen på ett så vackert sätt. Vårljuset, innan den tyngre grönskan tar över, är så skirt och lätt vilket du fångat i dina bilder. Och jag njuter av de vackra irisbuketterna. Tråkigt med vildsvinen men tur att det går att hålla dom ute med stängslet.

  Tack för en skön aprilpromenad innan regnet och ha en fortsatt skön helg!

  Kram Anita

  SvaraRadera
 11. Aninta heter jag inte ... Anita ska det vara :)

  SvaraRadera
 12. Det er et kæmpe arbejde du skal igennem hvert forår, men det lønner sig naturligvis resten af sæsonen. Dejligt at se så mange billeder fra din have denne gang. Det ligner jo den fineste mosaik af planter, jord og sten nu på denne årstid, men vil ændre sig markant når der kommer blade på træerne. Så får man en helt anden stemning tænker jeg.
  Hele anlægget er så specielt, originalt og udsøgt at jeg får lyst til at finde ud af hvordan du fik idéen og hvordan din have har udviklet sig gennem årene. Jeg bliver nysgerrig på tankerne bag.
  Så hvis du mangler en idé at skrive om...

  Men nu må du have rigtig god arbejdslyst!
  Mange hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 13. Oi hyvänen aika, kuinka kauniilta siellä jo näyttää ja nuo iirikset ovat aivan taivaallisen ihania. :)
  Harmittavaa, että puutarha täytyy aidata. Kummallista, että toisaalta vieraslajeista ollaan niin huolissaan, mutta kauriit ja villisiat saavat levitä, koska metsästäjät haluavat niitä. (Nyt on sikaruttokin jo uhkana.)
  Työn iloa ja ihanaa kevättä!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Googlen käännös yllä olevasta kommentista näyttää olevan aivan ihmeellinen. :)

   Radera
 14. Hei Gunilla!
  Innmari spennende å se hagen din "naken". Det er flott å se strukturene.
  Ja, hage gir meg støle muskler, men etter hvert kjenner jeg at det bedrer seg og det er godt.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 15. Hej Gunilla!

  Så njutbart! Vilken vacker trädgård ni har och vad fint det är nu på våren när jorden fyllts på och det är alldeles nystädat. Alla strukturer kommer fram så vackert och de mossbeklädda stenarna är så sagolikt vackra. Växterna i blom lyser medan de andra som precis satt fart lovar gott för framtiden. Det är en härlig och löftesrik tid nu. Kanske är det den jag tycker allra bäst om även om alla årstider har sin magi och tjusning.

  Dina våririsar är så vackra. Jag har en 'Harmony' men i år har den blivit rådjursmat. Jag var inte med i tid, men våra tulpaner har jag i alla fall lyckats rädda hittills.

  Tack för den fina rundan hos dig och tillönskan om en fortsatt fin vecka!

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 16. En fröjd för ögat! När stommen är vacker innan ens alla växterna bäddat in då har man lyckats!
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 17. Helt sant, og så er det så kjekt å holde på med. Flotte rullesteinsganger du har, holder på å samle stein til det her også. Ha en fin kveld, og god påske, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera