söndag 28 april 2019

Och så blev det sommar..

I veckan deklarerade SMHI att det blev sommar i Sörmland den senaste veckan, måste vara nytt rekord. Sommaren inträffar enligt den meteorologiska definitionen när dygnstemperaturen hållit sig över tio grader sju dygn i streck.

Snart så, vårarbetet i trädgården är nästan klart och det har tagit ca 2 månader som det brukar göra om jag jobbar varje dag och det gör jag.  En reparation som var alldeles nödvändig har min man fixat. Vi har många planteringar som kantas med torvblock och tyvärr, sedan torrperioderna började har koltrastarna gett sig på att hacka sönder torvblocken.  Ny hållbar kant som målades svart, en bra och diskret färg i trädgården som inte konkurrerar med växtligheten. Det har sett förfärligt ut i flera år så jätteskönt att det är åtgärdat.


Först ut med blomning bland Rhododendron är alltid R. `Hammer Fox´  en lågväxande nästan krypande Rhododendron som blommar med knallröda klockformade blommor.


Paeonia x hybrida den svenska herrgårdspionen liknar ett skogstroll i sin vårklädsel


Primula i alla former tillhör vårens glädjeämnen, jag har alltid gillat dem. Finns inte plats med att presentera alla men den här lilla skönheten är lite speciell Primula `Hose in Hose´ som egentligen betyder byxa i byxa. Om du tittar noga så ser du att blommorna växer i två våningar.


Blodört `Sanguinaria canadensis´ alltid en skönhet i vårträdgården


Första Trillium blommar, möjligen chloropetalum men jag har förlorat kontrollen över dessa tjusiga men egensinniga växter.


Soldanella pusilla x carpa `Spring Symphony´ trädgårdsalpklocka, liten till växten men stor i uppsynen, riktigt tjusig är den med sin ovanliga blomfärg. Vill växa i surjord  på en något skuggigare plats, inte svårodlad i rätt miljö.


Till sist en överraskning, jag har ett antal namnsorter av japansk buskrosling Pieris japonica i trädgården. Har odlat dem i många år för det är något väldigt vackert  och elegant över dessa buskar, den strikta bladformen i kombination med ett vackert växtsätt gör att jag alltid gillat dem. Dessutom är de städsegröna och har aldrig fått vinterskador här i zon 2 - 3.  De bildar vackra blomknoppar på hösten men vintrarna här har varit för kalla för att knopparna skall överleva. Denna vinter hade vi som lägst - 16,9 grader, aldrig haft en så varm vinter förut. Och Pieris japonica `Sarabande´  är alldeles översållad med blommor - tjusigt! Den fick rejäla torkskador i fjol men har reparerat det galant.


20 kommentarer:

 1. Så mye vakkert i din hage. Mange planter jeg ikke har sett før- Spennende!
  Fortsatt god vår/sommer til deg og dine vakre blomster.

  SvaraRadera
 2. Hello Gunilla: You are showing me some familiar plants. The common name for Sanguinaria canadensis is Bloodroot and right now the woodlands are full of it. Coming along right behind is Trillium, specifically Trillium grandiflorum, the provincial floral emblem of Ontario, and soon too they will carpet the forest floor. There are a few other species of Trillium also, but grandiflorum is the most common. It is a much beloved flower, even by those who have little affinity with nature. Your garden looks splendid. All your hard work has been worth while. I hope you don't have too many calluses!

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla
  Det ser bare så godt ud, godt din pieris blev pæn igen.
  Flot kant din mand har lavet, det pynter.
  Klem

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Så fine de er alle sammen! Soldanella er så nydelig med sine små blomster. Primula 'Hose in Hose' var også så glott. Vakre bilder!
  Klem!

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla
  Ja, det är fantastiskt, som många av våra torkdrabbade växter klarar sig änddå.
  Fin liten Soldanella!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 6. Hi again Gunilla: I should also have added that primula are in full bloom in our garden. They are beautiful, hardy, cheerful little plants. They certainly add a burst of colour.

  SvaraRadera
 7. Ååhhh ... du har en fantastisk trädgård och fantastiska växter! Verkligen roligt att få följa med så här!
  Tack för det!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Jag kan inte säga annat än att jag bara njuter av allt vackert i din trädgård Gunilla! Herrgårdspionen ser verkligen ut som ett skogstroll och när jag ser trädgårdsalpklockorna kommer jag att tänka på älvor med blå plisserade kjolar.
  Jag är ju en älskare av ljust gula nyanser så din vackra primula njuter jag av. Och framför allt, den vackra japanska buskroslingen. Så vacker! Och så roligt att du äntligen fick se den blomma.

  Önskar dig en fin Valborgshelg!

  Kram Anita

  SvaraRadera
 9. Tænk, er det allerede sommer (ifølge meteorologerne).
  Det går i hvert fald stærkt nu, og man skal følge godt med for at opdage det nye der springer ud hver dag.
  Din have ser fantastisk ud efter det store vinteroprydningsarbejde, og sort træværk er altid smukt (og diskret) sammen med grønne vækster. Solsorten kan vel ikke vælte den nye kant...
  Dejlige billeder af dine mange skønne forårsblomster. Pieris skal jeg huske. De små stedsegrønne buske kan man ikke få for mange af.

  Hav det godt!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla!
  Den fina herrgårdspionen är tidigt ute, finns hos dottern (köpt som dillpion) alltid först att blomma. Spring Symphony, vilken skönhet.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 11. Så fint det blev med den svarta kanten. Ja, det finns alltid något att göra i en trädgård och det är ett roligt jobb.

  SvaraRadera
 12. Och med sommaren kom en frostnatt. Det är inte helt lätt att hänga med i vädrets svängar.
  Supersnyggt med den svarta kanten!

  SvaraRadera
 13. Hello, the black edging looks very nice. Your flowers are lovely, I am sure your garden beds are beautiful. Happy Monday, enjoy your day. Have a great new week ahead.

  SvaraRadera
 14. Nyt on kyllä kesä aikaisessa! Sinun kerrottukukkainen lumikki on aivan valloittavan ihana. Mukavia puutarhapäiviä ja hyvää vappua!

  SvaraRadera
 15. Så mange spændende planter du har i din have. Soldanella er yndig, og skovtrolden er virkelig sjov. Det er et stort stykke arbejde at få en have som din gjort forårsklar, men nu står den flot og frisk.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 16. Wonderful photographs you've shared, your garden looks very nice.

  All the best Jan

  SvaraRadera
 17. Vilken otroligt fin kant, helt i min stil! Gillar också den vackra Trillium som jag försökt odla här flera gånger - men som naturligtvis inte trivs. Tyvärr!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 18. Hei Gunilla!
  Nydelige vårbilder. Nå er vi i godtida. Fra i morgen er det meldt ganske kaldt. Fare for kuldegrader. Nå som så mange frukttrær blomstrer. Liker det dårlig.
  Klem Anne!

  SvaraRadera
 19. Flotte planteportrætter. Solsorten er lidt af en terrorist i sin adfærd i haven, og især klyner elsker den at hakke sønder og sammen. God løsning I har fundet.

  SvaraRadera
 20. Hose in hose är så fin, den försvann här men tack och lov så hittade jag en ny :) Fin lösning på problemet med torvblock, torka och fåglar. Känns bra att läsa idag för jag måste göra en kantlösning och läget är inte bra för torvblock.

  Kram, Carina

  SvaraRadera