onsdag 1 maj 2019

Vitsippor och deras fiende

Efter blåsipporna kommer vitsipporna både i våra trädgårdar och i naturen. Det finns mängder med hybrider och släktingar till vår vilt växande vitsippa. Kanske inte håller samma höga klass som blåsippor men de fyller ändå en funktion i vårträdgården.

En trevlig fylld vitsippa är Anemone nemorosa `Blue eyes´ där blomman får sitt blåa öga först när den blir äldre.


Detta är troligen Anemone nemorosa `Vestal´ med en delvis fylld blomma men de ser lite olika ut så jag antar att de korsar sig med vår vilda vitsippa.


Anemone robinsoniana en lavendelblå, storblommig sippa


En som jag alltid gillat är Anemone blanda den dyker upp på olika ställen i trädgården men blir aldrig ogräsartad. Blommorna är vackert blåa, finns även i andra färger med den blåa färgen verkar vara dominant.



Gulsippa Anemone ranunculoides bildar rejäla bestånd där den trivs


Men som alltid i naturen finns det fiender och vitsippans och gulsippans värsta fiende är skålsvampen som lever som parasit på vit- och gulsippornas rötter. Om man plötsligt förlorar ett stort bestånd så är det sannolikt skålsvampen som är orsak. Det finns ett antal olika skålsvampar men den jag hittat här är sippskål  Sclerotina tuberosa. Den bildar fruktkroppar tidig vår och det är då man ser den. Jag plockar bort fruktkroppen naturligtvis men det hindrar förmodligen enbart sporspridningen, svampars rottrådar bildar enorma underjordiska system som inte går att komma åt.


13 kommentarer:

  1. Hei Gunilla.
    Anemonene er vakre nå. Flotte bilder!
    Og, så lærte jeg noe nytt idag også, om sopp og anemoner. da får vi være obs:-)
    Nå kom det kjølige været sigende...
    Ha det godt/Eirin

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla!

    Så vakre anemoner du viser! Blue Eyes hadde jeg i fjor, men i år har de kommet igjen som hvite uten det blå øyet. Det er en veldig fin blomst.
    Klem!

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla
    Flotte anemoner du viser, jeg har næsten de samme men ikke den med det blå øje, det ser flot ud.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla!
    Ända sedan jag för några år sedan, 4 kanske, lade ut täckbark på en liten sträcka av stigen mot vitsipporna har jag kämpat med/mot denna svamp. Har grävt bort massor men det kommer hittills ständigt nya. Täckbark rekommenderar jag inte bland sipporna.
    Ha det gott!
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, du har säkert identifierat källan, därför skall man aldrig sätta täckbark vid växter som är känslig för svampangrepp t.ex. Rhododendron.

      Radera
  5. Hej Gunilla

    Det visste jag inte - det med skålsvampen.
    Anemone nemorosa `Blue eyes´ är super läcker.

    Nu får vi hur kallt det blir till helgen. -6 hotar de med vid mitt hus i Värmland...

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  6. Hei Gunilla!
    'Blue Eyes' har jeg aldri sett før. Kjempefin. 'Vestal' er jeg veldig glad for at vi har. Vakre fylte gulveis. Her de enkle. Det er meldt om kaldt vær. Jeg er så redd for alle frukttrærne som blomstrer.

    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
  7. Hello Gunilla: I guess this is an example of the classic contest between predator and prey being played out even in the world of plants. In the wild I am sure there are checks and balances in the natural order of things, but perhaps in an area of cultivation the equilibrium is upset a little. In any event the flowers in your garden look very beautiful.

    SvaraRadera
  8. Hei Gunilla, ihania vuokkoja sinulla - minunkin suosikkini näistä on `Blue eyes´. Onpa upea sininen väri!
    Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän pidän sienistä. :) Joo, ovathan jotkut niistä maukasta syötävää, mutta on niin valtava määrä lajeja, joista on haittaa puutarhassa ja metsänhoidossa. No, lahopuut ovat kyllä tarpeellisia. Olen juuri oppinut, miten tärkeitä ne ovat hömötiaisille. <3
    Ihanaa toukokuuta! Halaus!

    SvaraRadera
  9. Ja, når man både har enkle og fyldte anemoner, kan man se alle mulige mellemting mellem de to. Svampen har jeg aldrig set, men har prøvet at have virus i en større gruppe, hvor blomsterne blev underligt deforme.

    SvaraRadera
  10. Hej Gunilla!
    Sippor i alla dess former, är så fina, men Blue Eyes är speciell. En skönhet.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  11. Hello, your flowers are all beautiful. The Blue Eyes are gorgeous. The fungus sounds awful! Enjoy your day! Happy May to you!

    SvaraRadera
  12. Bra att du varnar om denna svamp Gunilla. Jag läste om den först på Carinas blogg, hade sett den i flera år hos mig men inte haft en aning om att den levde på vitsippor. Nu håller jag noggrann koll. På mina trädgårdsresor till England har jag köpt olika vitsippor och har flera av sorterna du visar. Däremot har min 'Blue Eyes' försvunnit och misstankarna landar naturligtvis hos skålsvampen.

    Kram Anita

    SvaraRadera