fredag 17 maj 2019

Oj, oj...

De senaste tre dygnen har det sett ut som om det snöar här. Stora fluffiga flingor virvlar runt i luften och lägger sig så småningom på marken. Men förstås är det inte snöflingor utan något träd som fått en abnorm reaktion, har aldrig sett detta förut.

Misstänkte sälg (Salix) men när jag kollade upp en sälg här i skogen kunde jag konstatera att den var oskyldig. Det är asp (Populus) som plötsligt börjat blomma på bar kvist och sänder ut dessa dunförsedda frön som moln över hela nejden. Det är inte vackert..Trädgård och växter är helt "insnöade" med detta fluff och jorden i planteringarna ser ut som den angripits av mögel. När man går i trädgården virvlar det upp och bildar nya moln som lägger sig någon annanstans, det blir en rundgång.
Sånt här sker inte plötsligt utan anledning, det kräver massor av energi av trädet att spotta ut dessa moln av frö. Min teori är att träden känner sig hotade och försöker säkra artens överlevnad vilket är trädens primära funktion. Asp är ett invasivt träd och gror bara en bråkdel av dessa frön så kommer vi att få se en invasion av asp.

Jag tror att det är de senaste årens värme, kombinerad med torka som framkallar detta onormala beteende hos träden. Jag såg det i fjol hos björkträd, de brukar vanligtvis släppa sina frön under ett par veckor mitt i sommaren. I fjol regnade det björkfrön över oss från tidig sommar och faktiskt ännu när snön kom. Jag gick en promenad i skogen och såg hur den vita snön var täckt av de bruna fröna, en omöjlighet skulle jag säga om jag inte sett det med egna ögon. Bilder från vår trädgård i september 2018 där allt vara täckt av björkfrön.Många hyllar värmen och visst skall vi njuta av den även om jag själv inte kunde glädja mig över att vi fick sommarvärme i april. Det blir konsekvenser för naturen och för alla naturens innevånare, konsekvenser vi kanske inte vill veta av men också situationer som vi blir helt överrumplade av för vi har faktiskt ingen aning. 

12 kommentarer:

 1. Good morning Gunilla: I am about to leave to go and do my weekly bird survey at the University of Waterloo, but I checked my iPad before leaving so I read this piece. I have not seen this phenomenon but it does seem like a form of defence strategy. There is no question that trees respond in various ways when faced with stress to ensure their well being. Shedding leaves during extended dry spells is the one that immediately comes to mind. I am going to do a little research and see if I can find out anything more about the activity you have witnessed.

  SvaraRadera
 2. Aldrig har jeg set noget lignende. Det blivr spændende at følge, om David Gascoine bliver i stand til at kaste mere lys over fænomenet.

  SvaraRadera
 3. Hello, the ups and down temperatures can not be good for the plants and trees. I am not sure what kind of tree it is, but we see one that drops something that reminds of us snow. It is fully and white, maybe seeds? Our temps have been 20 or more below our normal temp for this time. It feels more like winter than spring. Enjoy your day, wishing you a happy weekend.

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla!

  På nettsidene til NRK i dag sto det nettopp om dette, for det skjer her også. De kalte det for "fnokk". Det ordet har jeg ikke hørt før, men det er åpenbart et kjent fenomen som inntrer noen ganger. Klart at plantene følte seg truet av den tørken i fjor, og nå ser vi resultatet i enorme me gder med frø.

  Klem!

  SvaraRadera
 5. Det er et specielt syn, og jeg har aldrig før hverken set eller hørt om det. Det er træernes overlevelseskamp, og jeg kan da godt forestille mig, at det giver en del lugearbejde. Men det er godt, at træerne ikke bare giver op uden kamp!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla

  Jag har kanske en mera positiv version:
  Aspen är kanske extremt invasivt från sina rotskott, men med sina frön skulle jag snarare kalla det ett 'pionerträd', det är ganska så små groddar du kommer at se, skulle jag tro.
  Jag tror aspen har klarit sig hyfsad bra under extremtorkan. Och det ger bra mening att försöka sig med frön - för kanska andra växter har haft problem?

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 7. Onpa paljon hattaraista hahtuvaa! Puiden siementuotanto varmaan vaihtelee vuosittain. En tiedä tekevätkö siemeniä runsaasti silloin kun olosuhteet ovat hyvät vai käyttävät stressitilanteessa viimeisetkin voimansa siementen ruotantoon. Hyvää viikonloppua🌿

  SvaraRadera
 8. Oj ... det ser verkligen ut som det snöat! Inte direkt vackert ... bara att hoppas att inte så många gror.
  Angående aprilvärmen kan jag bara hålla med. Här önskas rejält med regn - väldigt torrt just nu.
  Ha en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Mmmm vi tog ner ett par aspar och då var korvarna, hängena, gröna. Dagen efter när jag kom ner för att köra kompostkvarn var hela området inbäddat i vitt ludd från topp till tå. Det har varit ett elände att jobba i det där fnöset. Först trodde jag det var en reaktion på att vi tog ner dem men alla aspar runt om ser likadana ut.

  Men igår eftermiddag kom det ett först stilla och sen stadigt ökande regn så nu har det förhoppningsvis lagt sig.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 10. Det ser voldsomt ud med alle de frø, og jeg synes efterhånden du bliver plaget af ekstreme naturfænomener hvert eneste år. Inden det begynder at regne skulle du måske tage støvsugeren med ud i haven og suge en del af "sneen" væk.
  Håber virkelig på et ordentligt regnvejr til din egn meget snart! Her har vi fået 13 mm i april og 13 mm i maj, hvilket heller ikke er meget at prale af, men vi elsker det vand vi får.

  Håber det bedste!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 11. Hei Gunilla.
  Aldri sett noe lignende, men det høres jo sannsynlig ut at det har skjedd.
  Her har endel tujaer enormt med kongler i år, og det har vel også med overlevelse å gjøre..
  Støvsuger er ganske ikke dumt for å fjerne frøene:-)/Eirin

  SvaraRadera
 12. Vi har haft samma fenomen här. Nästan så man fick ha munskydd häromdagen.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera