lördag 18 maj 2019

Ett urval av vårens primadonnor

Våren är överflödets tid i trädgårdarna, jag börjar blir som Gösta Ekman som aldrig kunde bestämma sig vad han skall välja- sic! 

Men nu väljer jag något i alla fall och då blir det en bild på en blommande Rhododendron `Ramapo´


Cypripedium är på gång, har inte så många av dem och skulle mer än gärna plantera flera kvadratmeter med enbart guckosko men det kräver en del förberedelser att erövra lite mer yta från naturen. Detta är C. `Sunny´ inte fullt utslagen ännu, fascinerande växter.


Jag kan visst inte låta bli att fotografera backsipporna, det blir många bilder av dessa växter som verkar vara gjorda för kamerans granskande blick. Men detta blir den sista bilden för i år för nu är deras paradtid över. `Röde klokke´ har haft sin bästa tid men är stilig i sitt åldrande.


 Alpgentianan Gentiana acaulis har sin höjdpunkt nu, liten till växten men syns lång väg tack vare den intensiva blåa färgen. God dränering och solig växtplats, allt som krävs för att alpgentianan skall öppna sina vackra blåa klockor.


Glaucidium palmatum `Alba´ vit lunddocka behöver inte heller skämmas för sitt utseende. Det är en utsökt växt, lämplig för ett lundparti.


Blommande skönheter, en av dem  Trillium grandiflorum `Flore Pleno´


Inte bara blommor, trädens och buskarnas bladutspring har alltid fascinerat mig. De väntar tålmodigt på det rätta tillfället när ljuset och framförallt temperaturen är den rätta innan tar de språnget ut i det okända och då finns inte längre någon återvändo när de väl bestämt sig.
Corylopsis spicata `Aurea´ skenhassel


Cornus alba `Hedgerow Gold´ korallkornell

19 kommentarer:

 1. Hej Gunilla

  ja, du blir glad när du ser sådana fantastiska växter!
  Och nu säger meteorologerna att regnet kommer...

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla
  Alldeles förträffliga val tycker jag. Trevligt att se skenhasselns utspring, det var nytt för mig och mycket vackert. Trevlig fortsatt helg./Gunilla

  SvaraRadera
 3. Tack för lilla rundturen bland alla skönheter!
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
 4. Det er spændende blomster og blade, du har valgt at vise i dag. Billederne af Corydalis og Cornus er helt fantastiske.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla!

  Så vakre bilder, og spesielt det av din gule kornus! Vakker Trillium også. Jeg kjøpte en maken fylt trillium i fjor, og jeg gleder meg til mine blir like store og fine som dine.
  Klem

  SvaraRadera
 6. Your garden is looking quite splendid, Gunilla. I am sure that it must give you a special surge of pleasure at this time of the year. Trillium grandiflorum is the provincial flower of Ontario and it is starting to appear in woodlots everywhere. The flower doesn't last long but it is certainly glorious while it does.

  SvaraRadera
 7. Altid så skønne billeder du viser, og bortset fra blomsterne er jeg også fascineret af de nye blade på buske og træer. De er så fantastisk emballeret i små bitte knopper, og folder sig helt forskelligt ud. Nogle er rullet sammen, andre plisseret eller foldet for at få pakket dem tæt sammen bag beskyttende knopskæl. Naturen er forunderlig!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 8. Hei Gunilla!
  Vakkert i hagen din nå, det er bare å nyte !
  Den fylte trilliumen er på hell her nå, og vi ser at til høsten må den deles,gleder meg ikke....
  Fasanene hakket opp den hvite enkle, så vi må vente til neste år med å nyte den.
  Håper du har fått regn/Eirin

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla!
  Mycket fint hos dig, och Backsippan är helt fantastisk. Har köpt några växter nu som väntar på att växa till sig i krukor, skall göra ett försök med att fixa en plats, enligt dina instruktioner. Den blå färgen på din rhododendron har jag inte sett förut, riktigt fin.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 10. En fantastisk trädgård har du! Och läckra växter!

  SvaraRadera
 11. Smukke blomster og bladværk! Det er lige til at blive i godt humør af. Ville du ikke have skrevet corylopsis ved det næstsidste billede? Måske har du også en smuk corydalis, der blomstrer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrigerat, tack Marie! Det går alldeles för fort ibland när jag skriver..

   Radera
 12. Hello, your garden and blooms are beautiful. I love all the spring colors. Happy Sunday, enjoy your day. Wishing you a great new week ahead.

  SvaraRadera
 13. Nu kommer det mycket på en gång. Som en kompensation för all väntan kanske. Älskar också bladutspring på träd och buskar. Vi fick dessutom lite välbehövligt regn häromdagen så nu sträcker växterna på sig.
  kram Helene

  SvaraRadera
 14. Vilka godbitar du visar :) Jag älskar Corylopsis men hade ingen aning om att det fanns en gulbladig form. Din 'Ramapo' var väldigt kompakt och fin - jag behöver nog flytta min ser jag. Cypripedium är fascinerande men jag tycker de är svåra att etablera första vintern. Har du några tips?

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Den gulbladiga hasseln tror jag du skulle gilla, den är verkligen läcker. I år blommade den för första gången och det på bar kvist. Har haft den i kanske tio år. Den blir mer bred än hög och är en surjordsväxt.


   Cypripedium är något alldeles extra ja, skulle vilja anlägga en större yta med enbart dessa orkidéer. Generellt är de inte svårodlade men kräver mykorrhiza i jorden och det finns ju överallt i en god matjord. Det största hotet är nog vinterblöta, speciellt för nyetablerade plantor. Här får de en takpanna som skydd till vintern.

   Radera
 15. Tack för din vänliga kommentar! Jag har tur eftersom det låter mig hitta din underbara blogg. Din fotografering är utmärkt! Jag hoppas att se Sverige en av dessa dagar!
  John

  SvaraRadera
 16. Våren er en fantastisk tid med alt som spretter rundt oss. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera