onsdag 22 maj 2019

22 maj, den biologiska mångfaldens dag

Idag är den biologiska mångfaldens dag, instiftad av Förenta Nationerna. En dag som kanske inte väcker särskilt mycket uppmärksamhet i det dagliga bruset av nyheter. Men den borde mana till eftertanke om den biologiska mångfaldens stora betydelse för livet på jorden. Den ger oss mat, den skapar livskraftiga och resilienta ekosystem och den ger oss den tunna hinna av matjord genom nedbrytarnas arbete under markytan som gör det möjligt att odla i våra trädgårdar. Ju fler arter, desto friskare ekosystem som kan stå emot alla påfrestningar som vår livsstil förorsakar.

Våra trädgårdar med den variation av växter som finns där är viktiga för den biologiska mångfalden. De erbjuder mat för pollinerande insekter, träden och buskarna ger skydd till fåglar och allehanda insekter, alla trädgårdsdammar är livsviktiga vattenhål för alla djur som lever nära oss, allt under förutsättning att vi avstår från kemikalier.

Bergpionen Paeonia officinalis ssp. bannatica  får bli min representant för den biologiska mångfaldens dag
Pollinerarna har gjort sitt arbete, kronbladen börjar falla och det som sker i blomman när en ny generation bergpioner börjar sitt liv gör mig ödmjuk att bevittna.


12 kommentarer:

 1. I am glad to see you draw attention to World Biodiversity Day, Gunilla. I hope that more and more people will pay attention to it, and do all within their power to halt the dismaying loss of biodiversity we are all experiencing. This involves first and foremost electing politicians who understand the problem, care about it and are willing to do something to remediate it. From me to you, "Happy Biodiversity Day,"

  SvaraRadera
 2. Finns det en sådan dag, borde den verkligen uppmärksammas mer! Det borde ordnas aktiviteter där folk får lära sig om hur allt i naturen samverkar och är beroende av varandra - och vi människor också. Om hur många arter som är hotade och vad det kan få för konsekvenser, men också vad var och en kan göra för att hjälpa arterna att komma tillbaka. På styrelsemötet med min naturskyddsföreningskrets igår kväll nämndes inte ett ord om någon mångfaldsdag. Tydligen kände ingen av oss till den.

  Olle

  SvaraRadera
 3. Der er snart en dag til alle formål (pandekagens dag, spis sammen dag, syng sammen dag osv. osv.) så jeg følger ikke så meget med i den salgs. Men det er jo en katastrofe med alle de arter vi udrydder hver eneste dag og biodiversitet burde jo i stedet fejres 365 dage om året.
  Godt du skriver om det og viser dine billeder af naturens gang med den flotte pæon. Tak!

  Mange hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 4. Hei Gunilla

  Alla dagar borde vara biodiversitets dagar!
  Kanske det är bra med en dag där detta markeras - men det fungerar tydligen inte.....
  Kanske man borde hitta andra mer konkreta metoder och lösningar för att få ut budskapet`?

  Ha en rewvlig kväll

  SvaraRadera
 5. En av de viktigaste dagarna bland alla dessa olika dagar som finns! Det är ju en ganska ny dag, men det är synd att den inte uppmärksammas mer. Vi som redan är "frälsta" vet hur viktigt det är med mångfald, men tyvärr är vi nog i minoritet.
  Vilken underbar pion!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla!

  Du har valgt en nydelig representant for dagen! Hvilken vakker farge peonen har.

  Klem!

  SvaraRadera
 7. Den dag kendte jeg ikke - åbenbart ligesom mange andre, desværre. Disse tidligstblomstrende pæoner signaler virkelig årets og naturens gang på bedste vis.

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!
  Vilken vacker pion, både till färg och form.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 9. Det er en vigtig dag, og det er godt, at du gør opmærksom på den, for den drukner nok lidt i alle de andre dage. Jeg havde ikke hørt om den, før jeg læste dit indlæg.
  Det er en smuk pæon, du viser som symbol på dagen.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 10. Hei, Gunilla, ja hyvää Luonnon monimuotoisuuden päivää näin myöhässä! Enpä ollut minäkään huomannut, että on sellainen päivä. Kiitos, että pidät esillä tärkeitä aiheita.
  Kuten yllä jo sanottiinkin, biodiversiteettiä pitää puolustaa aivan jokaisena päivänä.
  Ihania kuvia... mutta ei kai vuoripioni teillä nyt jo kuki? :)
  Kiitos kommentistasi taas! En ole yhtään hyvä kuvaaja, mutta nyt sain ihan omassa tahdissa räpsiä niin paljon kuvia, että jokin hyväkin mahtuu joukkoon.
  Mukavaa loppuviikkoa! Halaus!

  SvaraRadera
 11. Hei Gunilla!

  Biologisk mangfold er vi fullstendig avhengig av. Prøver å leve etter det.
  Tusen hjertelig takk for kommentaren din. Blir himla glad. Klem Anne

  SvaraRadera
 12. Hei Gunilla, så fint at du satte dagen i fokus, jeg kan ikke si at jeg la merke til den i media. Nydelig peon, fint å fokusere på pollinering og frøsetting. Ha en fin søndagskveld. Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera