fredag 19 april 2019

Från trädgården idag..


I måndags landade sädesärlan här och i förrgår inspekterade stararna en av holkarna. Starens ankomst har alltid betytt vår för mig, oavsett väder, temperaturer, snö eller solsken så är det vår när den vackra fågeln anländer till oss.
Sommarvärme blev det också, jag är inte odelat förtjust måste jag säga för det börjar bli torrt i marken men i trädgården händer det förstås en del, allt triggas igång av solen och höga temperaturer.

Backsipporna är väldigt vackra just nu..

Pulsatilla vulgaris `Papageno´

Pulsatilla vulgaris
Pulsatilla halleri ssp. slavica


Pulsatilla patens nipsippa  
Presidentsippan Jeffersonia dubia har slagit ut i värmen, blommornas färg saknar all annan motsvarighet i trädgården, lavendelblå kanske?


Gammal trotjänare men mycket omtyckt är den botaniska tulpanen Tulipa turkestanica



Adonis vernalis våradonis med sina vackra knoppar. En särdeles trevlig växt som inte är svårodlad, egentligen tycker jag att knopparna är som små underverk men blomman lyser som en vårsol - länge.
En annan Adonis med japanskt ursprung Adonis amurensis `Sandanzaki´ 


Jag trodde nästan den var borta men sent omsider kom den upp och snabbt gick det när det väl hände, en riktigt trevlig blåsippa Hepatica nobilis `Flore Pleno´



Ha en riktigt trevlig fortsättning på helgen! 


30 kommentarer:

  1. Hej Gunilla!

    Så vakre vårblomster og bilder! Jeffersonia og hepatica har så vakker blåfarge. Dessverre så varer de så kort tid, så det gjelder å nyte de den korte tiden de blomstree.

    Ønsker deg en fortsatt god påske!

    Klem!

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla

    Superbilder - A. vernalis rätt innstälning av kamera och på helt rätt tidspunkt!
    I danmark är det torrare än det någon gång tidigare här mäts på denna årstid...

    Vi får se...

    Ha en glad påsk!

    SvaraRadera
  3. Hei Gunilla, i dag falt jeg for de botaniske tulipanene dine. Av pulsatilla har jeg foreløpig bare en sort, men flere står høyt på ønskelisten. Ha en fin påske videre. Hilsen Anne-Kristin

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla
    Smukke pulsatilla, Papagena vil desværre ikke bo hos mig.
    Ja det er uhyggeligt, som det minder om sidste år, allerede tørt nu, vi vil alle gerne have vand.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Hei Gunilla!
    Du tar så flotte bilder. De engasjerer. Blir veldig fascinert av hvor du har fokus. God natt! Klem Anne

    SvaraRadera
  6. Hello Gunilla: I am very pleased to hear that the returning birds have brought you great joy. Your garden has lots of wonderful colour; you are ahead of us. A few plants here are on the verge of producing flowers and I suspect that within a few days we too will be able to look out on inflorescence everywhere. We had planned to take a walk through a local wooded area today, but it rained heavily most of the time, so it was a good day to work on things indoors. Yesterday, by contrast was sunny and warm, the temperature approaching 20 degrees.

    SvaraRadera
  7. GLAD PÅSK Gunilla! Du har fantastiskt fina sippor och andra vårblommor i din trädgård!

    Olle

    SvaraRadera
  8. Udsøgte billeder! Og hvilket blomsterflor der er eksploderet omkring dig.

    SvaraRadera
  9. Hej Gunilla!
    Dina bilder är så fina. Hur lyckas du med Pulsatilla, har du något bra råd. Jag köper nya och planterar, har jag tur så kommer de upp året efter.
    Ha en fin fortsättning på Påskhelgen.
    /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika!

      I naturen växer backsippor på öppna solbelysta platser i grusig, sandig mark. De vill ha det väldränerat och det kan man få genom upphöjd plantering t.ex. och att blanda in sand/grus i jorden. De klarar inte av konkurrens med andra växter som börjar skugga dem, solig och torr plats är vad som gäller.

      Viktigt att välja plats med omsorg för de går inte att omplantera pga av pålrot som är känslig. Om de försvinner tror jag att de helt enkelt ruttnat av höst- och vinterblöta. Ger man dem en växtplats utifrån dessa premisser försvinner de aldrig utan kommer troget tillbaka varje vår.

      Pröva igen, det kommer att gå bra!

      Radera
    2. Tack Gunilla! Skall göra ett nytt försök, de är så fina.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  10. Hei Gunilla! Lekre bilder av de deilige vårplanter :-)) Hvordan gjør du det med Jeffersonia dubia, for å få en tett fin tue? Mine blir små og glisne, selv om de jo også blomstrer fint nå :-)) Ønsker deg en flott helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jeffersonia dubia är en lundväxt och det säger något om hur den vill ha det. Jag odlar den i mullrik, fuktighetshållande jord med lågt pH värde, tänk Rhododendronjord. Vandrande skugga dagtid är att föredra framför gassande sol.
      Trivs den blir det snabbt en stor tuva av plantan och den frösår sig gärna.

      Lycka till, den är inte svårodlad på rätt plats.

      Radera
    2. Takk for svar Gunilla! Jeg har nok fulgt din oppskrift, men kanskje jorden ikke er luftig nok, jeg skal prøve å flytte litt av planten til et annet sted i hagen :-))

      Radera
  11. Underbara bilder från din trädgård!
    Ha en fin fortsättning på helgen!
    Kram

    SvaraRadera
  12. Så ljuvlig blomning du har hos dig nu :) Älskar uttrycken hos de olika Pulsatillorna och sår ständigt fler. Skönt att så många överlevde förra sommaren. Nu håller vi tummarna för ett rejält regn tänker jag.

    Kram och en fortsatt fin Påsk! Carina

    SvaraRadera
  13. Hei Gunilla.
    Så lærte jeg noe idag også. Våre Jeffersonia formerer seg og vokser flott, og er da plassert riktig, men blåveisen derimot, står nok litt feil.
    Ellers herlige vårbilder! Flotte Pulsatilla, Papageno er satt på ønskelisten.
    Nyt vårdagene!!/Eirin

    SvaraRadera
  14. Hello, Gunilla! Your collection of flowers are lovely. Spring time is a beautiful time of the year. Gorgeous photos. Happy Easter! Have a great new week ahead!

    SvaraRadera
  15. Ja du Gunilla, nu har jag suttit en lång stund och bara njutit av dina bilder och dina ljuvliga vårblomster. Jag blir mer och mer förtjust i backsippan 'Papageno'. Jag ser att du skrivit lite tips till Marika om hur man kan lyckas med backsippor. Dom ska jag ta åt mig av för är det något jag skulle vilja ha i vårträdgården är det backsippor. Mina brukar försvinna precis som Marikas.
    Presidentsippan är otroligt vacker och lavendelblå är en bra färgbeskrivning.
    För övrigt längtar även jag efter regn. Idag är det mulet men det verkar inte vara några regnmoln.

    Önskar dig en fortsatt skön påskhelg!

    Kram Anita

    SvaraRadera
  16. Vilka ljuvliga bilder, Gunilla! Det är fascinerande med våren - du och jag bor ju i samma zon och med ganska lika odlingsvillkår, men närheten till havet gör att vi ligger en bit efter er. Här står backsipporna i knopp, likaså Presidentsippan. Blåsipporna däremot blommar så fint - alltid något :-)
    Kram Nora

    SvaraRadera
  17. Åh jag älskar alla blå blommor....så underbara bilder du visar! välkommen in till min blogg som jag återupplivat idag efter 5 års tystnad.

    SvaraRadera
  18. Du har verkligen sinne för bilder och komposition Gunilla. Kul att fotograferingen går mot nya höjder. Man vill verkligen ha alla. Backsipporna är som gjorda för bild med sina ludna hår. De blommar här också men har tyvärr inte Papageno. Det är verkligen speciell. Blåsipporna blommar på öarna i skärgården utanför men jag har inga själv. Får njuta av dina bilder istället. Däremot har jag blå vitsippor.
    Kram Helene

    SvaraRadera
  19. Härligt med all denna färgprakt! För mig är det speciellt när sädesärlan kommer. Den bor alltid samma sida huset. Snustorrt här också, men vi tog i alla fall ner björkarna i vintras.
    Kram
    /Anette

    SvaraRadera
  20. Jeg vander alt det nye jeg har sat i haven sidste efterår og her i foråret, for her har vi vist fået 2 mm i april, og det kommer vi jo ikke langt med. Håber ikke det er et forvarsel om endnu en tør sommer!
    Men der sker sandelig en del nå vi får et par varme dage, og hvor har du mange dejlige forårsblomster lige nu. Jeg holder så meget af kobjælderne - også når de er afblomstrede.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  21. This is my first visit and I so enjoyed the photos from your garden. Spring is the nicest of seasons.
    Amalia
    xo

    SvaraRadera
  22. Hej Gunilla!
    Vilket härligt inlägg med underbara bilder. Är riktigt avundsjuk (dock inte missunnsam )på dina backsippor. Själv har jag inga just nu - de verkar inte trivas här. Kanske gör jag något fel. Presidentsippan ser ut som rena drömmen!
    Jag unnar dig verkligen av hela mitt hjärta att du får njuta av din fantastiska trädgård och slipper bli förtvivlad över torkan.
    Att solen skiner och dagarna är somriga är ju inte så illa för oss människor - men, det är dubbelt för oss med trädgård.
    Ha det gott !
    /Anja

    SvaraRadera
  23. Så vackra bilder, så vackra blommor. Håller med om att regn behövs och den starka sol som är nu är inte helt bra för trädgården men jag njuter.

    SvaraRadera
  24. Så fint du har det och så bra du fångar våren på bild. Jag är lite nyfiken på den fyllda blåsippan. Är det den som hittats på Gotland? Här är över 20 grader idag och inget regn i sikte, suck. Ha det gott/Gunilla

    SvaraRadera
  25. Hejsan Gunilla!

    Jag vet faktiskt inte om den härstammar från Gotland. Har en trädgårdsvän som är som du, fascinerad av blåsippor och varje vår delar han några som jag brukar vara snabb med att köpa. Denna blåsippa kommer från Lindbro Trädgård.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är jättefin. Påminner om den Larz Danielsson har i sitt sortiment och kallar 'Gotlandica Type'.

      Radera