torsdag 25 april 2019

Den svenska skogen brinner - igen!

Enligt MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har 10 - 15 skogsbränder blossat upp varje dag den senaste veckan. Ett förändrat klimat i kombination med kortsiktiga, ekonomiska intressen under de senaste 50 åren är anledningen till den katastrof som den svenska skogen nu befinner sig i.

Naturen är just nu en enda stor barnkammare, jag hittade en tvillingfödsel av hare i trädgården under en tuja häromdagen. Mamman kände nog min doft och följande natt hade hon flyttat de små men någonstans i trädgården ligger de gömda. Elden som nu härjar i olika delar av landet slukar allt i dess väg, fågelbon, insekter och marklevande djur som små harpaltar, människor evakueras från sina hem.

Vi har haft kunskap om klimatförändringar i över 20 år, den samlade vetenskapen är enig, vi går mot en varmare värld med allt vad det för med sig av konsekvenser. En och annan fortsätter att hävda att det handlar om naturliga variationer men det är enbart ett försvar för den livsstil man vill behålla.

Vi har även en gedigen kunskap om att lövskog motverkar bränder, därför är blandskog med stor andel lövträd ett bra skydd mot skogsbrand men det är inte kunskap som styr vår skogspolitik.


Det moderna skogsbruket har gett oss granplantager där alla träd står i rader och är exakt lika stora. En makalös enfald som står i skarp kontrast till mångfaldens skyddande och reparerande förmåga. Under granarnas mörka skuggor växer inga örter och följaktligen finns där inget insektliv heller.

Granen brinner bra och de kalhyggen med efterföljande markberedning är metoder som gynnar skogsbränder. De upphettade jordlagren som återstår efter ett kalhygge är så varma att en glasbit kan antända vegetationen när trädens kronor inte längre skuggar.


Markberedning med efterföljande plöjning när skogen huggits ner sänker grundvattennivåerna och gör torkan än värre. All den kol som finns lagrad i jorden försvinner upp i atmosfären som ökade utsläpp av koldioxid. Plöjda kalhyggen avger katastrofala mängder med koldioxid och bidrar till uttorkning genom sänkta grundvattennivåer.

Aldrig tidigare har Sverige drabbats av omfattande skogsbränder i april. Denna månad brukar vara gräsbrändernas månad när det torra fjolårsgräset lätt antänds men aldrig skogen. Vårt land skall ha fuktig mark med höga grundvattennivåer efter att snötäcket smält bort, nu brinner skogen i den extrema torkan. Granbarkborren som känner doften av stressade granar kommer att anfalla med besked i år.
Att plantera skog i denna torka är bortkastat, förra sommaren blev plantor för tiotals miljoner kr förstörda av torkan. Kalhyggena får stå kvar som monument över mänsklig dårskap.

När jag började med trädgård för några decennier sedan minns jag värmeböljor som varade några veckor, oftast i juli. De senaste 5 åren har förändringarna varit så påtagliga att jag ser dem med blotta ögat. I fjol var det nytt rekord med sommarhetta i maj, nu har vi sommarvärme i april. Hur skönt vi frusna nordbor än tycker att det är med sommarvärme i april så rubbas det system som evolutionen skapat under århundraden, värmen skördar offer.

Jag väntar på min långväga gäst, den svartvita flugsnapparen Filedula hypoleuca som alltid anländer 1 maj med någon dags variation. Den övervintrar  vid ekvatorn och de små vingarna har flugit långt innan den landar i min trädgård. Den styrs av sin biologiska klocka som regleras av dagsljuset. Den skall ankomma när det är optimalt för den att föda upp sina ungar. Maten består av flugor, mygg, fjärilslarver och spindlar. Risken att allt torkat bort när det behövs till mat för långväga gäster och deras avkomma. Så var det ifjol, inga mygg surrar i uttorkad natur.

Premiär är det även för vattenspridaren i april. Jag minns när första bevattningen brukar ske, omkring midsommar eller fram i juli. Varje kväll måste jag nu fatta ett beslut om vilka växter som skall få lite vatten och vilka skall bli utan, ett val jag numera är bekant med men aldrig vänjer mig vid. Vattentillgången är begränsad och spridaren tar bara ett litet område åt gången.


17 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Vi har det samme problemet her med daglige skogbranner, og det er veldig tørt mange steder. Yr advarer mot stor skogbrannfare, og dette kan bli en marerittsommer hvis det ikke kommer mye regn snart. Kortsiktig gevinst går igjen over alt. Det er visst sånn menneskene holder på over hele verden :(

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hello Gunilla: I wonder, with all our knowledge, our technology, our sophistication, how we can be so stupid, and recognizing that we have been stupid in the past continue to be stupid. The evidence is all around us; the planet is deteriorating rapidly. Natural disasters of every kind are multiplying at an alarming rate, yet in many political regimes climate change is still scoffed at. Here in Canada we have flooding on a massive scale right now, and this will be followed later in the year by forest fires, of that you can be sure. Will we ever learn? I seriously doubt it and one day we will realize that it is too late. Once the horse has escaped there is little to be achieved by closing the barn door.

  SvaraRadera
 3. Hello Gunilla, the forest fires and drought really scare me. We live next to a forest, our property and home could catch on fire easily with all the trees around. It seems like people are careless throwing out cigarettes during dry conditions. I believe in climate change and we must act now. I hope you stay safe where you live. Happy Thursday, enjoy your day! Have a great weekend!

  SvaraRadera
 4. Her i Dk er der også skovbrande og meget tørt, det er en uhyggelig situation.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla!
  Det är skrämmande med alla bränder och torkan.Hade hoppats på ett mera normalt år i år, men det ser inte så bra ut.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 6. Hei Gunilla!
  Ja, det er himla skremmende. Her i Norge har det vært lyng/skogbranner i flere dager. Noe av det verste er å se alle hogstflatene, hvor alt liv er dødt. Det var en som sa, at vi må sette opp fuglekasser for å erstatte trærne. Det er jo helt håpløst. Vi tar kvelertak på oss selv.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 7. Ja, nog är det fruktansvärt skrämmande och så otroligt detta att det fått fortgå med skogsskövling med allt vad det innebär.
  Vi har haft flera små bränder på gång inte alls långt från där vi bor, men hittills har de kunnat släckas utan allt för stor förstörelse.
  nu skylls en del av skogsbränderna på att de uppstår vid avverkning ... och då undrar jag varför man avverkar skogen när naturen just nu är en barnkammare - hur många fågelägg och ungar går en tragisk död till mötes varje år ... ja, andra djur också förstås ...
  Det enda vi kan göra nu är att hoppas på en regnig sommar!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla

  Skogsstyrelsen har gjort nya rekommendationer, de erkänner nu att dt de tidigare har sagt har fört med sig för mycket gran på "tallmarker".
  Men som du skriver - det är den faktiska uppdelningen i gran / tallar som är dum.
  även på den mest karga jorden, ser jag att det utöver tall, går att ha ganska mycket lövträd - ex björk.

  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Man kan have mange bekymringer for fremtiden ang. klimaet. Her har det været meget varmt efter årstiden - og meget tørt. MEN jeg har lige tømt regnmåleren for 17 mm regn, som er kommet i løbet af de sidste timer, så det var en skøn gave at få.
  Du må have en god weekend!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 10. Ännu ett tänkvärt inlägg, Gunilla! Här på Västkusten har vi blivit lovade rikligt med regn från i natt och hela helgen. Men var är det någonstans??? Hittills har jag inte sett en droppe, och att det är lite mulet hjälper inte de torra markerna och det som lever där. Harungar finns här också och rågetterna är högdräktiga. Den svartvita flugsnapparen har varit här i ett par dagar och kommer säkert snart till dig också. Vi får verkligen hoppas regnet trots allt kommer och ger liv åt markerna och deras invånare.

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu regnar det faktiskt! Ganska rejält till och med. Hoppas att det kommer så mycket att det gör ordentlig nytta, och att det drar vidare österut genom Sverige.

   Olle

   Radera
  2. Hej Olle!

   Härligt att ni får vatten, dessvärre ser det inte ut att komma hit, inte en droppe regn har fallit sedan någon gång i mars.
   Igår anlände han hit, den efterlängtade svartvita flugsnapparen. Plötsligt satt han bara där i det gamla äppelträdet - en stor dag!

   Radera
 11. Kære Gunilla! Jeg kender jo dine synspunkter og er ganske enig, selvom jeg ikke har så megen eksakt viden som du samler sammen. Man skal jo nærmest være idiot for ikke at se sammenhængen, men af en eller anden mærkelig grund er det penge der styrer verden, og det har verden ikke godt af.
  For tiden læser jeg gamle yndlingsbøger fra min barndom: Peter Plys (Winnie the Pooh på originalsproget).
  Her er en lille sekvens (du må selv oversætte):
  Plys siger til Grislingen, "Ninka Ninus er meget klog"
  Grislingen, "ja Ninus er meget klog"
  Plys, "og han har et godt hoved"
  Grislingen, "Ja han har et godt hoved"
  - og efter en lang pause siger Plys, "det er måske derfor han ikke forstår noget".
  Det synes jeg er meget godt set og sagt, for måske har vi ikke så megen brug for disse skarpe hjerner, men mere for én der sidder i sin have og glæder sig til den brogede fluesnapper ankommer.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 12. Snustorrt även här, men har vidtagit några åtgärder sen i fjol. Två stora bjrkar mitt i trädgården är borttagna. Visade sig ändå vara helt ruttna inuti. Törstiga växter som dog i fjol ersätts med solhattar och annat tåligt. Marktäckningen ska göras tjockare. En sommar till som i fjol orkar jag bara inte med.
  Tack för sakkunnigt och informativt inlägg. Barkborrarna har redan svärmat tror jag. Dags att se över den lilla skogsplätt vi har.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 13. Dette er så utrolig viktig, takk for at duskriver om temaet. Når avisene skriver om værrekorder på rad, som om det skulle være idrettsrekorder, blir jeg skremt. Takk for sånne som Greta som streiker for klimaet! Så får vi voksne gjøre vårt både som privatpersoner men også som samfunnsborgere. Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 14. Så koselig med hare i hagen. Rundt omkring her har det vært en del skogbranner i løpet av påsken, den verste helt sør i Rogaland. Det er litt skummelt at til tross for skogbrannfare så blir det drevet med "kontrollert" lyngbrann. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 15. Nej jag har då aldrig varit med om skogsbränder i april. Det är verkligen skrämmande. Jag har samma känsla nu som förra sommaren, jag går och "vädrar" när jag är ute om jag ska känna brandrök. Till och med vår blöta trädgård är i år torr. Jag har nu sett på en hel del bloggar att det kommit regn. Inget här dock och jag antar att det är samma sak hos dig. Men eventuellt senare i veckan enligt prognoserna som dock är klassade som osäkra.

  Kram Anita

  SvaraRadera