tisdag 18 mars 2014

Trädgården och jag trotsar kylan!

Adonis amurensis `Beni Nadeshiko´
Så kom den då, den förväntade "bakvintern". I går morse hade det fallit flera cm snö och allt var vitt.

Guldadonis räds inte kylan, den stack upp ur snön med sina knoppar redan innan våren gjorde sitt mellanspel.

Den hukar lite inför kylan men reser sig igen  när temperaturen stiger några grader, helt opåverkad av den gäckande våren.  En mycket trevlig och härdig, vårblommande skönhet.
Crocus `Pickwick´


Den rosablommande tibasten, som blommar på bar kvist, utgör också ett blickfång denhär tiden på året. Med tiden bildar den en vacker liten välformad buske som inte behöver skämmas för sig även när den blommat över. På sensommaren får den vackra, röda bär som lyser i höstsolen.

Daphne mezereum


Svavelpionen har redan stuckit upp sina vackra klarröda skott. De små skotten klarar kylan bra, de innehåller ett rött ämne vars uppgift är att skydda knopparna från kylan. När värmen väl kommer blir knopparna gröna - naturen är uppfinningsrik, annars skulle den inte överleva så väl.


Jag fortsätter med vårarbetet, gödslar, städar och klipper ner perenner. Dethär är den äldre delen av trädgården som nästan enbart består av perenner, det var perenner jag planterade när jag först började anlägga trädgård. En tråkig del av trädgården denhär tiden på året, alldeles för sparsamt med städsegröna växter som  lyser upp och skapar lite karaktär under årets alla månader.


 Men det mesta går att åtgärda även om inte allt sker på en säsong. Här grävde vi bort ett stort bestånd av riddarsporrar i höstas. De tillhör verkligen inte mina favoriter och det skulle ha gjorts för länge sedan. De blir så högvuxna så hur man än binder upp dem så klarar de inte av blåst och bryts av. Dessutom vissnar bladen på stammarna längst ner och blir bruna och fula - äntligen är de borta och hit intill den stora stenen skall jag flytta en kryddbuske som vuxit sig för stor i en annan rabatt. Även jättekrisslan som planterades  för länge sedan har fått gå hädan och skall ersättas av något vackert träd.

2 kommentarer:

 1. Ja, att det skulle komma ett bakslag var väl inte så överraskande. Men blir det inte värre än det är nu så gör det inte så mycket. Våren är i allmänhet lite senare hos oss här vid havet så än så länge var det bara vårblommor som har spirat här och de tål ju en köldknäpp.
  Vilken söt Adonis!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Fast du har ju grön fin mossa på stenarna. Tycker partiet du klagar över är fint.
  G r ä v a upp riddarsporrar!? Skojar bara. Känns lite skönt faktiskt, att lite lätt ogilla något du gör, när jag gillar det mesta annat.

  SvaraRadera