måndag 10 mars 2014

Dethär ser illa ut Naturvårdsverket!

Såhär skriver Svenska Rovdjursföreningen på sin hemsida, kopierar in meddelandet;

Inget bidrag från Naturvårdsverket

2014-03-04 |

Svenska Rovdjursföreningen får inget organisationsbidrag från Naturvårdsverket i år. Orsaken är oklar och vi har varken fått någon förklaring eller förvarning. Men vi har planerat in möten med Naturvårdsverket och hoppas kunna få tillbaka bidraget framöver.
Vi har en viktig roll när det gäller rovdjursfrågor och staten vill ju att vi engagerar oss i rovdjursförvaltningen. Vi svarar på remisser och uppmanas att sitta med i olika utredningar. Och vi förväntas att ha folk med i länens viltförvaltningsdelegationer. Det borde vara goda orsaker till att vi får fortsatt stöd.
Föreningen har fått bidrag under flera år tidigare utan att Naturvårdsverkat
framfört någon kritik eller synpunkter. Beskedet var en total överraskning men vi kommer inte att ge upp.
Roger Olsson
ordförande, Rovdjursföreningens

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naturvårdsverket är det statliga organ som varje år delar ut bidrag till olika organisationer som genom sitt arbete utför något som anses värdefullt för vår flora och fauna och för vårt samhälle. Så fick t.ex. Naturskyddsföreningen 2,5 miljoner för år 2014 - ett bidrag som säkert kommer att göra nytta.

Men Svenska Rovdjursföreningen blir utan! Den minnesgode minns kanske när jag skrev om rovdjurspropositionen i vintras -  den överklagades och Rovdjursföreningen fick rätt - det blev ingen vargjakt i vinter. I samband med att regeringen lade sin proposition till riksdagen skrevs en del i media om regeringens kritik av Naturvårdsverket, de ansågs ta för stor hänsyn till naturlivet och riskerade att bli av med sitt ansvar för rovdjursfrågorna. 

Då byter Naturvårdsverket fot och nu ger man avslag på Rovdjursföreningens ansökan om bidrag för år 2014. Jag är inte konspiratoriskt lagd och har alltid trott på ett demokratiskt förhållningssätt där alla sidor får komma till tals och där alla har rätt att använda sig av de demokratiska och juridiska medel som samhället tillhandahåller med den tron att detta i slutändan resulterar i bästa möjliga lösning.

Vi enskilda människor kan ibland drabbas av någon av de sju dödssynderna, det må vara oss förlåtet men statliga organ som utövar makt får aldrig någonsin komma ens i närheten av något så  ovärdigt.

Det bör aldrig ens uppstå en misstanke om att inte alla blir likadant behandlade.

Jag hoppas det kommer en rimlig förklaring!

5 kommentarer:

 1. ÄNTLIGEN kom jag in hos dig - och kunde då läsa det här skrämmande inlägget. Alltså att Naturvårdsverket kunde göra en sån här sak! Jag håller med dig, man vill ju inte tro att en myndighet kör med maktutövning men det ser riktigt illa ut.....

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Bra att du tar upp detta, det är minst sagt en skam att Rovdjursföreningen inte får bidrag längre. Visst ligger det nära till hands att tro att vi anses alltför kontroversiella efter de överklaganden mm som har varit.

  Just nu pågår det årliga vargsymposiet i Vålådalen. På http://www.rovdjur.se/press/rovdjur-i-medierna har det under dagen kommit in ganska många artiklar om att det finns drygt 400 vargar i Sverige och att den illegala jakten på varg ser ut att öka. På jägarnas motsvarande länksamling till aktuella artiklar http://www.dagensjakt.se/ är det däremot tyst om detta. Båda jägarförbunden bojkottar ju symposiet, eftersom de inte anser att det är värt att ha en dialog med bevarandesidan. Inte heller miljöministern (som också är jägare) är där och försvarar att hon vill halvera vår vargstam. Hur ska det kunna bli något vettigt av det hela om folk inte ens vill prata med varandra längre?

  I mina trakter finns, så vitt man vet, bara en varg nu. En hane som har revir ett par mil härifrån. För 4-5 år sedan var de en flock på sju i samma område, som jag var ute och spårade några gånger. Vad som slog mig då var bl a att det också var så mycket älgspår i området. Vargarna var ju inte helt nya i området, men att de skulle göra slut på alla älgar tycktes inte alls stämma. Tyvärr lyckades jag aldrig få se någon varg, däremot hörde jag en yla en morgon. En fantastisk upplevelse!

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade stora förhoppningar när vår nuvarande miljöminister tillträdde efter den tidigare katastrofen. Hoppades att här fanns ett genuint natur- och miljöintresse men jag är grymt besviken. Att göra partipolitik av rovdjursfrågan för att rädda sig kvar vid makten är ett lågvattenmärke. Rovdjuren tillhör vår natur - de tillhör oss alla eller ingen.

   En grupp norska forskare, som redogör för sina forskningsresultat i Vålådalen, hävdar att dödligheten bland tamrenar främst beror på svält och sjukdomar. Enligt forskarna betalas det ut för stora ersättningar till rennäringen, de beräknar att ca 5.000 renar dödas av rovdjur årligen medan ersättningarna som betalades ut handlade om över 12.000 renar.

   Forskningsresultaten tillbakavisas av företrädare för svensk rennäring.

   Radera
 3. För säkerhets skull bör vi väl nämna att dina siffror på rovdjursdödade renar gäller för Norge. Men det kan säkert vara överskattat i Sverige också.

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bra att du förtydligar för visst handlar det om Norge.

   Radera