torsdag 3 oktober 2013

Mänsklig enfald kontra biologisk mångfald

Foto Magnus Elander
I samband med utredningen om ny rovdjurspolitik föreslås inrättandet av en ny myndighet.

Inte för att vi på något sätt lider brist på myndigheter (sic!) utan för att Naturvårdsverket anses ha misskött sitt ansvar genom att bry sig för mycket om naturvård.

Så kan det gå i Sverige 2013 - man blir av med sina arbetsuppgifter om man bryr sig för mycket om naturen och grundar sina ställningstaganden på vetenskaplig grund.

Den lagda propositionen öppnar upp för att minska lodjursbeståndet med 1000 individer. Dethär är obegripligt, lodjur skadar inte människor, det finns ingen saga som "Rödluvan och vargen" att skrämmas med och många människor har en önskan om att få se ett livs levande lodjur i naturen. Men särintressen har på ett mycket osmakligt sätt fått råda, lodjuren konkurrerar med jägare om bytet och en och annan renkalv får säkert sätta livet till. Men..det är länge sedan någon kunde livnära sig på renskötsel och rennäringen får nog närmast betraktas som den mest subventionerade fritidsysselsättningen vi har i Sverige idag.

– "Vi måste lämna den här bevarandefasen bakom oss och börja tänka att naturen är en resurs som vi kan nyttja på olika sätt. Och jakt är ett sätt att nyttja den, säger han."

Citat från Ekots intervju med Torbjörn Lövbom ordf. i Jägareförbundets rovdjursråd .

Naturen har alltid nyttjats av människan men det fanns en tid när människor förstod skillnaden mellan att nyttja och utnyttja. Man tog det man behövde för sitt uppehälle men man utnyttjade aldrig naturen, trygg i den kunskapen att vi behöver naturen för vår egen överlevnad.

Idag ersätts våra skogar av virkesproduktion, tusentals granar står uppradade som tennsoldater, alla exakt lika höga. Det är inte skog utan ett utnyttjande av naturen som på sikt hotar den livsviktiga biologiska mångfalden men gynnar granbarkborrarna  på bekostnad av annat liv.

Enfalden brer ut sig på bekostnad av mångfalden - har vi blivit klokare eller dummare?

Ja, var och en får väl göra sin egen bedömning men var går repet för att bry sig för mycket om naturen?





8 kommentarer:

  1. Vi har tyvärr blivit dummare - inte ett dugg klokare! I Sverige detta - i mitt hemland diskuteras på allvar att provborra efter olja i Lofoten !! Man kan bara konstatera att det är synd om kommande generationer som får dras med alla miljöproblem, skadad natur och minskad mångfald. Sorgligt!

    Men bra skrivet - du är duktig på att förmedla ett budskap!

    Hoppas ni har en skön höst! Kan tänka mig att det är fint hos er nu med alla lövträd i höstskrud.

    Kram Nora

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Nora! Ja nu brinner det i skogen av alla höstfärger, inte så mycket i trädgården pga av den ihärdiga torkan. Massor av löv har redan fallit så det mesta ser bara skräpigt ut.

      Radera
    2. Nora, förnuftet tycks ha vunnit en seger i Norge. Av ett nytt samarbetsavtal mellan de nya regeringspartierna framgår att vare sig borrningar eller utredningar om oljeutvinning får påbörjas - gäller t.o.m år 2017.

      Radera
    3. Ja, skönt att de tog rätt beslut! Men jag är allvarligt oroad i alla fall både för naturens men även människors skull. Med Fremskrittspartiet i regering kan det bara bli sämre för naturen, miljön och flyktingar.

      Radera
  2. Det du skrev ..."rennäringen får nog närmast betraktas som den mest subventionerade fritidsysselsättningen vi har i Sverige idag"... är helt perfekt formulerat och är verkligen något jag funderat på i många år. Inte 17 får dom som driver stuterier, har höns osv. samma subventioner!? Bra rutet!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack du! När man börjar leta information om dehär frågorna blir iaf jag väldigt bedrövad. Rennäringen är inte lönsam, främst handlar det om strukturella problem och bristen på betesmarker, det är inte rovdjuren som förorsakar bristande lönsamhet. Jag har inga problem med att rennäringen betraktas som ett kulturvärde och därmed subventioneras via skattemedel men då har även rovdjuren ett bevarandevärde.

      Ersättning utgår för rivna renar men inte bara det. Om man säkerställer tillfälligt vargspår genom renbetesland utgår ersättning med 35.000 kr, vid regelbunden förekomst av vargspår ( inom tre månader räknas det som regelbundenhet) mer än dubbleras ersättningen.
      Föryngringar av järv och lo ersätts med en generös summa och det oavsett om rovdjuren förorsakat skador eller inte.

      Radera
    2. Skrämmande och cyniskt! Hoppas du går vidare och skickar ditt inlägg till riktigt många insändarspalter! Bra rutet!
      Ha det gott!/Laila

      Radera
    3. Tack Laila! Det känns så frustrerande att kunna göra så lite och när skotten smäller så är det för sent. Att stödja föreningar som motarbetar galenskapen och att informera de som är mottagliga och vill lyssna känns som en vattendroppe i Atlanten.

      Radera