lördag 18 januari 2014

Trädgårdsarbete i januari

Lite ställföreträdande trädgårdsarbete denhär tiden på året känns alltid angenämt - en uppdatering av växtlistan.

När trädgården växer blir det förr eller senare svårt att hålla koll på alla växter - man tror att man minns men under vinterhalvåret faller mycket i glömska och det blir inte enklare med minnet i takt med stigande ålder.

Mitt system är det enklast tänkbara, det får inte bli krångligt eftersom jag är en förfärande oteknisk person när det gäller datorer. När jag köper växter under säsongen samlar jag alla etiketter i en burk och då finns alla nyinköp sparade med korrekta namn. Själva växtlistan gör jag i Excel som på denhär nivån är enkel att hantera. Skriver in växternas vetenskapliga namn i en kolumn, nästa kolumn blir det svenska namnet och sedan namnsorten. Man kan göra fler kolumner om man vill förstås med blomfärg eller annat som man anser viktigt. Växter som jag tagit bort eller som gått ut skriver jag med kursiv stil. Växtlistan tar jag med mig när jag inhandlar växter, innan jag hade denna lista hände det ibland att jag köpte plantor som redan fanns i trädgården. Lätt med datorns hjälp att inordna samtliga växter i bokstavsordning.

Jag planterar aldrig en växt numera utan att märka upp den. Namnstickorna är gjorda av takplåt som är tillräckligt tunga för att fåglarna inte skall ta dem och etiketterna är väderbeständiga.

När en växt byter plats är det enkelt att flytta med namnstickorna. Ett mycket enklare system än att rita in växterna i rabatterna, då krävs en uppdatering varje gång man gör förändringar.

...och visst kan man som estet kanske störas av dessa namnstickor som syns i rabatterna men nyttan överväger ändå den nackdelen.

...en av vårens tidiga solstrålar - en guldadonis som snabbt visar sig när vintern släpper sitt grepp.

Adonis amurensis `Sandanzaki´

7 kommentarer:

  1. En växtlista i excel har jag också - utan den skulle jag ha svårt att veta vad jag har i trädgården. Något bra sätt att märka växterna har jag inte kommit på än, men dina etiketter är snygga! Vart har du fått tag på dem? Är de egentillverkade?
    Kram Nora

    SvaraRadera
  2. Tipset fick vi en gång av trädgårdsvänner. Det är vanlig svart takplåt som en plåtslagare kan klippa till. Spetsen för de som skall ner i marken klipper vi till själva liksom det lilla hålet för de som är till för att hänga i träd.
    Namnet på växten skrivs på svart, väderbeständig tape med en liten etikettmaskin.

    SvaraRadera
  3. Så smart att göra det på datorn.
    Jag har tänkt göra det många gånger men det blir aldrig av.
    Jag har en bok som jag skriver i men det blandas också fröinköp där .
    Smart etikett de vita lyser ju upp och fåglarna tar dem.
    Adonisen är fantastiskt fin jag har ingen men det får jag ändra på.

    Ha det gott

    SvaraRadera
  4. Vad vacker den var, adonisen!
    Tidigare gjorde jag ritningar med alla växter inskrivna och så satte jag upp ritningar vid varje rabatt när det var öppen trädgård. Men jag tröttnade när besökarna frågade mig vad det var och jag hänvisade till ritningarna - och märkte att det var "alldeles för jobbigt" för dom att läsa!? Dessutom så ändrar man ju hela tiden i rabatterna så dessa ritningar är väldigt omoderna nu!!
    Sen satte jag etiketter gjorda av avlagda persienner, men det blev inget snyggt.
    Numera samlar jag alla etiketter i en vanlig A4-pärm med fotofickor. Jag har delat upp pärmen i perenner, ettåringar, buskar, träd, rosor och klängväxter. Sen sätter jag in etiketterna i den ordning jag köpt växterna. Fungerar perfekt för mig!
    TREVLIG SÖNDAG
    Susie

    SvaraRadera
  5. Väldigt bra idéer! Tack! Har förstås också problem att hålla reda på vilka växter jag har och vad de heter. Nu kanske det blir ordning på torpet!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  6. Ja, växtlista i Excel kör jag också med. Men några snygga namnlappar har jag inte! Ser väldigt prydligt och praktiskt ut. Tycker dessutom att dina lappar är riktigt snygga.

    Hejsningar
    Kristina

    SvaraRadera
  7. Jag försöker skriva upp ordentligt men missar ibland. Men nya år och nya löften. Snart är det januari och ny planeríng igen! Kanske blir jag duktigare då!?
    Kram /Kerstin

    SvaraRadera