lördag 21 juni 2014

Nycklar, buskrosling och rododendron

Nu blommar de vackra nycklarna - Dactylorhiza - med sina uppseendeväckande fläckiga blad. Tyvärr har jag inget sortnamn på just denna nyckel men den har funnits länge i trädgården och återkommer troget. Träffar ni på nycklar i naturen så rör dem inte, de är fridlysta. Det finns många odlade varianter till salu för en hyfsad penning, ett gott samvete är den bästa huvudkudden.


Pieris japonica `Prelude´ den japanska buskroslingen med sin vackra, intensiva grönska året om ändrar just nu sin framtoning. De nya skotten som bryter fram är lysande röda, mycket vackert i mina ögon. Vi får aldrig se den blomma på dessa breddgrader men det gör faktiskt ingenting, den fyller sin plats väl i surjordsrabatten och behåller en trevlig växtform trots att den skadades svårt under den hårda våren i fjol.


En bild från andra sidan av gången som kantas av surjordsrabatter.


Rododendronblomningen är vacker men kan ändå inte uppvägas av den tjusiga nytillväxten som kommer nu på buskarna. De filtade bladen med sitt indument är en av höjdpunkterna under trädgårdssäsongen. Här är det Rh. makinoi `Silber´ som stolt sträcker sig mot skyn med de silvriga bladen tätt, tätt utan att bli spretig. I bakgrunden Rh. `Teddy bear´ vars indument är brunaktigt.


Rh. `Silbervelours´ också en kompakt, välformad buske som är en lyckad korsning mellan yakushimanum x pachysantum. Båda föräldrarna har det vackra indumentet.


1 kommentar:

  1. Du har så fina Rhododendron och de passar verkligen in i planteringarna hos er! Jag håller tummarna för att vi skall kunna åka till Linudden nästa helg eftersom vi funderar på att åka till Nyköpingstrakten på Tusen Trädgårdar. I så fall blir det nog Rhododendron-inköp också :-)
    Kram!

    SvaraRadera