torsdag 28 augusti 2014

2 x Hakonechloa macra

Hakonegräset tillhör definitivt favoriterna i trädgården. Det är lättodlat när det väl etablerat sig och verkar inte ha problem med torkan trots råden man kan läsa att det vill växa fuktigt.

Det har ett speciellt växtsätt, det böjer sig enbart åt ett håll och växer inte trattformat som de flesta andra gräs. Det kan man använda sig av om man hittar en plats i trädgården där hakonegräsets växtform kan framhävas. Gräset är en solospelare och dess karaktäristiska egenskaper försvinner lätt i blandade rabatter.

Här hittade jag en springa mellan två stora stenar, inte bred men djup och det räcker för gräset som böjer sig vackert över stenen och rör sig vid minsta vindpust.


Det finns några gulbladiga former också av det vackra gräset, här namnsorten `Aureola´


2 kommentarer:

 1. Tack så mycket för dina lärorika inlägg. Läser med glädje - inspireras mycket av bilder på växter från din trädgård. Jag har sett eran vackra natursköna trädgård på riktigt. Jag blev med skenkamelia förra helgen. Har du lust att svara på frågan. Vill den ha sol, är de surjordsväxt , blir den stor?
  Jag har ingen erfarenhet om växten, känner ingen som har växten.
  Ha de gott - trots att du lärde mig mycket om kuddmossan, hittar jag ändå ingen ;-)
  Hej fr Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria, så trevligt att trädgårdsbesökare hittat min blogg!

   Ja, skenkamelian är en surjordsväxt som med tiden blir ett stort träd. Den gillar nog inte gassande solsken så vandrande skugga där den inte behöver utsättas för den gassande middagssolen blir säkert bra.

   Det bästa är nog att göra en rejäl surjordsbädd där trädet kan få sällskap av andra växter som föredrar lågt pH värde. Jag tror inte det blir bra att gräva endast en planteringsgrop i lerjorden, då når rötterna snabbt ut till omgivande jord och då kan den få näringsbrist. Små planteringsgropar blir också dåligt dränerade vilket skenkamelian inte gillar.

   Lycka till med det vackra trädet!

   Radera