söndag 17 augusti 2014

Ojämt falla ödets lotter

Om det nu existerar något som heter regnskugga så tycks Mälardalen definitivt befinna sig där. Under juli månad föll inget regn alls och den enda nederbörd vi fått i augusti var för någon vecka sedan när det lyckades regna 13 mm. Molnen hopar sig vid horisonten men när skyarna närmar sig tycks de upplösas i tomma intet.

Vi har tvingats prioritera delar av trädgården med det lilla vatten vi har och andra delar har helt enkelt fått torka bort. Nu har jag påbörjat en ordentlig genomgång av hela trädgården och gräver bort fula perenner som  obarmhärtigt hamnar på komposten. Lite lagom ilska är vad som behövs för vanligen är jag lite för omvårdande när det gäller växter.

Och nu ryker även mossan som under årens lopp vuxit sig över stenläggningarna. Jag brukar egentligen inte störas av mossa men allt började flyta ihop till en enda grön massa vilket inte blev snyggt till slut. När mossan är borta fyller jag på med ny sand som kommer att lägga sig fint bland kullerstenarna när väl regnet kommer, gångarna blir som nyanlagda.4 kommentarer:

 1. Hemskt att ha det så torrt! Här har det kommit ordentligt med regn sista tiden, men med omväxlande sol - så det växer så det knakar och man behöver inte vattna. Skönt!
  Ser ut som om katten väntar på ett forsande vatten över stenarna!?
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 2. Ja denna sommaren har verkligen varit en prövning för trädgården. Vi har som tur är fått lite regn de sista par veckorna så nu är alla regntunnorna fulla och trädgården ser lite "piggare" ut än den gjorde för ett par veckor sedan. Här är vi nog också lite i regnskugga jämfört med Stockholm som ligger bara 2-3 mil bort. När de fick skyfall med översvämningar som följd i slutet av juli fick vi 3 mm här hos oss.
  Det syns verkligen att du är duktig på att plantera växter i rätt miljö, för trots torkan tycker jag din trädgård ser fin och fräsch ut!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 3. Oj, har ni fortfarande inte fått nåt regn! Här har det kommit regelbundna skurar de senaste veckorna men fortfarnade behöver vissa plantor stödvattnas för att inte tala om alla krukor. Ser ju så himla fint ut i dina rabatter, älskar dina mossiga stenar och kontrasten mot de uppfräschade gångarna blev snygg, men tror du inte att de fula perennerna kommer igen om nåt år....
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, en del skulle säkert komma igen nästa är men nu grävde jag upp dem med rötterna. Problemet är att de blir lika fula i nästa år.
   I morse föll det faktiskt 5mm regn över oss. Alltid något när törsten är stor.

   Radera