onsdag 1 oktober 2014

Arborist i arbete

I går var det dags igen för trädfällning  runt trädgården. Två stora aspar, sex björkar och en gran fälldes och skall så småningom få göra sin sista tjänst i vår kakelugn.

Det känns alltid lite tudelat och vemodigt att ta ner stora vackra träd men valet står mellan trädgården och träden. En liten tröst är att tallarna som växer här nu får större livsutrymme och kan utvecklas på ett bättre sätt. Granen som växte en bit in i skogen har hittat vår kompost som den invaderat med ett nätverk av rötter. Rötterna växer rakt uppåt genom den fina kompostjorden och dränerar komposten på både näring och fukt.

Asparnas rötter hittade vi i marken vid senaste grävning trots att träden befinner sig ganska långt borta. Att fylla den uppgrävda marken med ny, fin och näringsrik jord skulle bara resultera i en explosionsartad utbredning av trädens rötter som våra trädgårdsväxter aldrig kan konkurrera med.

Charles Lidster är arboristen som vi anlitade. Det är verkligen imponerande att se en utbildad arborist i arbete. Det finns trädfällare som vi anlitat någon gång för många år sedan men det kändes nästan som att släppa in elefanten i glasskåpet. Det blev skador i trädgården för att tekniken och kunskapen inte fanns hos den som utförde arbetet.

Charles fällde en hel del träd hos oss förra hösten så vi har stort förtroende för hans yrkesskicklighet. Inte en skada på någon enda växt eller träd i den omgivande trädgården, det är precisionsarbete in i minsta detalj.

Jag som inte vill förlora markkontakten blir onekligen lite yr när jag ser den snabba klättringen uppför trädstammen med motorsågen hängande i bältet. Högt säkerhetstänk, yrkesskicklighet och en tillit till egna bedömningar om trädets kapacitet är nog nödvändiga förutsättningar i arbetet men aldrig i livet att jag skulle ge mig upp i ett gungande träd, jag står helst med fötterna på jorden.


3 kommentarer:

 1. Nej, trädklättrartiden är definitivt förbi : ) Skönt när man får tag i kunnigt folk. Jobbigt med rötter. Vi fick gräva ur hela köksträdgården och rensa upp från alla asprötter. Det såg ut som om det skulle bli en bassäng.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Tur att det finns folk som gör sånt. Bertel fällde en jättebjörk själv i vintras men det var väldigt nervöst att titta på. Det gick i alla fall bra och nu ligger veden fortfarande i staplar. Vi behöver åka och hugga den så småningom. Ha en fin dag.Carita

  SvaraRadera
 3. Vi har också hatt arborister i trädgården och det är verkligen imponerande att se dem jobba. Absolut inget yrke för mig, men det är tur att de finns:-)
  Hoppas ni har en fin hösthelg!

  SvaraRadera