onsdag 22 oktober 2014

Hosta - funkia

Hostor är nog bland de mest användbara växter man kan odla i trädgården. Med sitt distinkta bladverk, varierande bladformer och det mönster som olika nyanser av grönt, gult, vitt och blått på bladen skapar gör att variationerna är näst intill oändliga. Massplanteringar av Hosta är verkligen underbart vackert, som kantväxt i rabatter ger de ett extra lyft till planteringen. Passar utmärkt även som solitärer och ger en dämpande effekt bland blommande perenner. Vid vattensamlingar speglar sig bladen i vattnet och utgör ett iögonfallande blickfång.

De tolererar nästan all sorts jord, växer fint i surjordsrabatter men även i lera och sand. I sandjord växer de något långsammare men rötterna utvecklas bättre. Hostor är sköna, anspråkslösa och uthålliga, allt man kan begära och mer till av en växt.

De senaste åren har det kommit många nya varianter med vackert gula blad. De behöver lite skuggigare växtplats, jag planterade ganska många gula Hostor i våras och en del av dem fick lite brännskador på bladen av den gassande solen.

Om man nu skall hitta något negativt med växten så är det att bland de storvuxna varianterna är en del riktigt snabbväxande och har de inte fått en rejält stor växtplats så växer de ur sin kostym rätt fort och täcker omgivande växter. Det kan se tomt ut vid planteringen men om några år är man tvungen att dela plantan.

Förökning sker enklast genom delning. Bästa tiden är våren när de små knopparna tittar upp, det kan vara tungt att ta upp och dela en Hosta som fått växa länge på sin plats. Man gräver upp hela plantan och spolar av jorden runt rötterna så att man tydligt ser knopparna. Varje knopp ger en ny planta. Här är kniven det bästa verktyget. Man får vara ganska burdus men växterna tål att man skär i rötterna. Uppkrukade plantor klarar vintern fint, jag låter dem stå på marken tätt tillsammans och täckta av löven som fallit. Jag har inte förlorat en enda övervintrande Hosta i kruka.


Hosta `Sum and substance´ är en av de storvuxna i släktet. Här växer den tillsammans med Rhododendron men har blivit alldeles för stor och skuggar grannarna, borde ha flyttats för flera år sedan. Måste hitta en ny plats där den får expandera och bättre komma till sin rätt.


Hosta `Stiletto´ har som man kan ana av namnet smala och spetsiga blad. Snygg är den med sin skulpturala form men även denhär plantan är redo för delning till våren.


Hosta `Praying hands´ har höga, upprätta bladskaft med något vågiga bladkanter. Den har jag haft i många år men aldrig delat. Om det beror på den skuggiga växtplatsen låter jag vara osagt.


Hosta `June´  tillhör en av favoriterna inom släktet. Den har ett välformat växtsätt och riktigt vackra, gröna nyanser på bladen. En medelstor representant som kan få lite olika färgnyanser på bladverket beroende på om den står skuggigt eller soligt. Den här plantan växer i skuggan av Katsuran och står riktigt torrt då den tvingas konkurrera med Katsurans rotsystem. Har aldrig behövt dela den men det kan bero på den torra växtplatsen.


Hosta `Paradise island´ en av de vackra gulbladiga hostorna, ny för i år i trädgården. En medelstor Hosta som bör få en plats där inte den heta eftermiddagssolen bränner bladen. En vandrande skugga på växtplatsen uppskattas säkert av plantan.


Hosta `Cat´s eyes´ tillhör miniatyrerna inom släktet. Den är nog inte högre än ca 5cm. Har man inte plats för de stora giganterna finns numera ett rikligt urval av dvärghostor.


Hosta `Snow mouse´ tillhör också miniatyrerna. Inom Mousegruppen finns ett flertal namnsorter att välja bland. Mycket trevliga och dekorativa små Hostor - odlingsvärda på rätt ställe där de inte skyms av större växter. 


Hosta `Little devil´ något större än de allra minsta, knappt en dm hög.2 kommentarer:

 1. Underbara hostor som man inte kan få för mycket av tror jag.Just 'June' faller jag också för, vet inte hur många gånger jag sett den i plantskolor och tagit den för att inse att den har jag.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 2. Hostor är underbara och jag har väl kanske ett 20-tal olika namnsorter, men bara några få har jag namnet på! Trist!!
  Favoriten av dom du visar - eller man kanske ska säga den jag tittade lite extra på, för alla är underbara - är nog Stiletto!!
  KRAM och trevlig helg
  Susie

  SvaraRadera