torsdag 16 oktober 2014

Rhododendron igen!

I vinter skall jag ägna tid till att lära mig mera om Rhododendron. Jag fick ett tips om boken "Pocket guide to Rhododendron species" av ordföranden för Svenska Rhododendronsällskapet Bengt Carlsson. Boken är nu beställd.

Jag har sedan tidigare Niels Skjöldbergs eminenta bok om Rhododendron. Den har jag läst många gånger, en utomordentligt fin bok om hur man odlar denna vackra växt. Massor av bilder och gedigen information om arter, hybrider inom släktet och lämpliga samplanteringsväxter. En bra bok att börja med om man vill närma sig växtsläktet. Tyvärr tror jag att Skjöldbergs bok är slut på förlaget men råkar ni stöta på den någonstans är den väl värd ett köp.

Det finns massor av trädgårdsböcker i handeln, många är riktigt, riktigt dåliga där gamla trädgårdsmyter okritiskt förs vidare av den simpla anledningen att författaren inte gett sig tid till att leta aktuell information. Oftast är det böcker som spänner över ett för stort fält och plockar lite här och där, med dålig källkritik och utan att gå på djupet i något sammanhang.  

De absolut bästa trädgårdsböckerna man kan hitta är där författaren ägnat större delen av sitt liv till just detta enda växtsläkte. Sådan böcker är sällsynta med de finns och är värda sin vikt i guld.

Från och med idag är jag också medlem i Svenska Rhododendronsällskapet, det skall bli spännande, roligt och alla gånger nyttigt. 

5 kommentarer:

 1. Välkommen!
  Har varit med några år och kommer att fortsätta vara det, trots att Sofierokretsen just lagts ner pga brist på nya unga krafter!

  Älskar Rhododendron, alla nyanser av gröna blad....men också rosor! Inte lätt att prioritera!
  Anlägger fortfarande nya delar och möblerar om gamla.
  Gillar dina mossor och avundas dig din skog.

  Ninnie (i Ramlösa)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hej Ninnie! Så trevligt att du tittade in...tråkigt att höra att man tvingats lägga ner en krets. Det är hos entusiaster som kunskap samlas, förvaltas och sprids till glädje och nytta för så många andra.

   Är Rhododendron inte intressant för ungdomar kanske? ....undrar varför i så fall.

   Mossan är riktigt vacker just nu, den fuktiga höstluften gör underverk.

   Radera
 2. Tack för tipset! Jag har letat efter en Rhododendron-bok, detta kan kanske vara något. Jag hittade en för något år sedan av en norsk Rhododendron-expert, men den är tyvärr också slut på förlaget. Jag kontaktade till och med författaren (vad gör man inte när man har blivit "frälst") men han hade heller inga exemplar kvar att sälja. Att bli medlem i Rhododendron-sällskapet har jag funderat på också, det kanske är dags för det med?
  Hoppas ni får en skön helg!
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. En utmärkt idé Nora att gå med i Rhododendronsällskapet!

   Radera
 3. Läckra bilder! Missade mycket av din rhododendronfärgring i våras eftersom jag började blogga då och det tog ett tag innan jag hittade dig. Så nu ser jag fram emot att få följa dina skyddlingar till nästa säsong och kanske få lära mig ett och annat också.
  Klart det är intressant att ta del av kunskap av nån som verkligen nördat ner sig i ämnet. Tycker jag gäller många områden i livet. Själv är jag tyvärr en sådan som vet lite om mycket.
  Fins söndag önskar jag dig
  Anette

  SvaraRadera