onsdag 8 oktober 2014

Barrväxter - det är fint det!


Glöm 70-talets sockertoppsgranar och tujor som snabbt växte över tak och garageinfarter så bilen fick ställas på gatan. Man kan fortfarande se dessa monster ibland som täcker husens fönster.

Det var då det, nu finns ett enormt utbud av barrväxter och framförallt de som benämns som häxkvastar, alltså dvärgbarrväxter  som aldrig någonsin kommer att nå till taknocken på huset. De är extremt långsamväxande vilket förenklar planeringen av rabatterna - man blir inte obehagligt överraskad om några år. Samplanteringsväxter finns många t.ex. ljung som lämpar sig särdeles fint tillsammans med barrväxterna .Barrväxter är städsegröna och behåller sin skönhet under årets alla dagar när perennerna vissnat och träden tappat sina löv.

Vill du lära mer om barrväxter så rekommenderar jag Brita Johanssons bok "Odla barrväxter"


3 kommentarer:

 1. Jag älskar barrväxter, men håller med dig om att dom "vanliga" jättetujorna är hemska. Speciellt när dom används som insynsskydd - alltså en massa oklippta på rad i tomtgränsen. OK, ska man absolut ha dom som häck så får man väl för 17 ansa och klippa dom!?
  Tyvärr passar inte stilen med massor av vackra blandade barrväxter riktigt in här på ön - ja, alltså allt utom enar och tallar - men trots det har jag faktiskt klämt ner några. Det är en gulbarrig tuja som vi tog med oss från Stockholm och som naturligtvis växte sig alldeles för stor, men den beskar vi och formade om (där kom mina bonsaikunskaper fram) för ett antal år sen. Blev riktigt snygg, men måste nog börja ansas lite såg jag idag.
  Sen har jag en idegran som har gula kanter, mycket läcker så har jag planterat några andra roligare (men stora) barrväxter ute i parken och..... Så visst har jag några barrisar i alla fall! *fniss*
  Du klagar på att du är ingen fotograf, vilket jag tycker du är! Det är alltid jättefina bilder på din blogg!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 2. Barrväxter är ju så passande i er trädgård, där kommer dom verkligen till sin rätt. Här passar dom inte utan försvinner i alla stora perenner. Ha det fint.Carita

  SvaraRadera
 3. Jag har ju fallit för barrväxter de senaste par åren och kan bara instämma med det du skriver! Stort tack för boktipset - jag har letat efter litteratur och information om barrväxter men inte hittat så mycket.
  Kram Nora

  SvaraRadera