lördag 21 mars 2015

Roundup får rubriker igen!

Besprutning av grödor
I de flesta medier i dag kan man läsa en artikel om Roundup och en ny studie från FNs cancerforskningsinstitut där man drar slutsatsen att Roundup kan orsaka cancer. Institutet meddelar att man hittat begränsade bevis från studier i USA, Sverige och Kanada att bekämpningsmedlet är cancerogent.

Här kan du läsa artikeln. Inga åtgärder kommer att vidtas utan ansvaret överlämnas till nationella regeringar som får bedöma hur de vill hantera frågan. Inget nytt alltså - detta passiva förhållningssätt är något som karaktäriserar allt som har med Roundup att göra, rent historiskt har det förekommit många larmrapporter om världens mest använda ogräsbekämpningsmedel. Jag föredrar att använda ordet bekämpningsmedel i stället för ordet växtskydd som ger positiva associationer och hamnar under det som brukar benämnas för "greenwashing"

Under åren har det kommit många rapporter om Roundups skadliga effekter på miljö och människors hälsa. Argentina är hårt drabbat men även på närmare håll finns dokumentation om glyfosat i ytvatten och grundvatten. Danmark var tidigt ute med larm men även från Sverige finns rapporter om glyfosat i vattenprover och där varje fynd av bekämpningsmedel i dricksvatten naturligtvis är alarmerande. När miljögifterna når grundvattnet sprids de över stora områden.

Monsanto har kategoriskt avfärdat alla larmsignaler med att  Roundup är biologiskt nedbrytbart och inte medför några som helst negativa hälsoeffekter, vare sig på natur eller människor. Men om det nu är med sanningen överensstämmande är det en biologisk omöjlighet att hitta glyfosat och restprodukten AMPA i jord eller vatten.

Det är inte enkelt att definiera miljögifter, många förekommer naturligt i vår miljö och bryts aldrig ner, dit hör tungmetallerna. Koppar t.ex. är livsnödvändigt för många organismer, även för människan men i mycket små doser. Kadmium och bly t.ex. tillhör de essentiella tungmetallerna och där man idag inte vet vilken funktion de fyller, mycket giftiga. Ibland kan man läsa påståenden om att det som är naturligt i vår miljö inte är skadligt men det är en felaktig slutsats, det handlar om koncentrationer. Tyvärr används detta ibland även som argument i marknadsföringen. Miljögifter är sällan akut dödande men de som är fettlösliga och transporteras vidare i näringskedjan kan så småningom leda till stora och skadliga koncentrationer hos toppkonsumenterna, dvs de stora rovdjuren och människan som befinner sig i sista ledet.

Cocktaileffekten, när ämnen reagerar med varandra finns liten kunskap om idag. Det säger sig självt, det finns 100.000 industriellt framtagna kemikalier i vårt samhälle idag, och att vi någonsin skall få någon heltäckande kunskap vad detta innebär för vår natur och för oss själva och med vetskapen om att det ständigt tillförs nya kemikalier så känns det onekligen något uppgivet. DDT känner vi alla till men hur många vet att DDTs nedbrytningsprodukter DDD och DDE är giftigare än själva modersubstansen? Så kan det naturligtvis förhålla sig med många till synes beskedliga kemikalier.

Roundup är världens mest använda bekämpningsmedel, i jordbruket och i våra trädgårdar. Marknadsföringen är intensiv och eventuella nackdelar nämns förstås aldrig, det får intresserade leta fram själva. Här handlar det om ekonomi, ofantliga förmögenheter som investeras i att erövra makten över världens matproduktion. Glyfosat användningen ökar när GMO grödor vinner marknadsandelar runt om i världen. Roundup ready, ett varumärke av utsädesgrödor som saluförs av Monsanto innebär att grödorna är resistenta mot bekämpningsmedlet Roundup. Man besprutar grödorna med Roundup men endast ogräset dör, tvärtemot vad marknadsföringen påstår så ökar användningen av bekämpningsmedlet med glyfosat toleranta grödor. Idag finns ett stort utbud av Roundup ready produkter, soja, sockerbetor, majs...och utvecklingen kommer att fortsätta med nya produkter. Utsädet tillhandahålls av Monsanto liksom kemikalien som krävs för odling, monokulturen breder ut sig. Naturen slår tillbaka med resistens och skapar monsterogräs som kräver ännu starkare gifter men den informationen får man förstås leta efter. Glyfosat har dessutom en systemisk verkan vilket betyder att ämnet finns i varje cell av växten, från rot till blomma. Det går inte att skölja bort.

Jag kan för lite om jordbruk för att våga uttala mig om ifall det alls är möjligt att producera vår mat utan kemikalier - hemska tanke! Bönderna lever på sitt odlande och även om vi har en liten subventionerad andel av ekologisk odling så talar tyvärr siffrorna om att vi konsumenter väljer billig mat i första hand. Men vi som odlar i våra trädgårdar, behöver vi verkligen alla dessa kemikalier som finns på hyllorna? Vi är inte ekonomiskt beroende av våra trädgårdar även om det någon gång kan vara försvarbart att ta till gifter i väldigt speciella fall. De stora trädgårdskedjorna har enorma lager av kemikalier, strategiskt utplacerade och jag brukar kika i kundvagnarna när jag står i kassakön, det är minst sagt deprimerande .För visst kan vi väl alla som älskar trädgård skriva under på att naturen inte behöver belastas med ytterligare miljöförstörande kemikalier?

Roundup kommer inte att förbjudas, det är alltför viktiga ekonomiska intressen som står på spel men vi som konsumenter kan välja bort produkten, både av hälsomässiga skäl och omsorg om vår natur men lika mycket av värderingsmässiga orsaker. Varje gång vi köper den där sprayflaskan stödjer vi även företag som Monsanto.

6 kommentarer:

  1. Vågar man tala om att jag ibland - mot min gubbes inrådan som har kronisk lymfomcancer sen 15 år tillbaka, som han dock inte lider av - använder mig av roundup.Vi har ju så vansinnigt med ogräs och på vissa ställen har jag varit tvungen. Men det blir mer och mer sällan på grund av att Rolle inte gillar det.....
    KRAM och TREVLIG HELG
    Susie

    SvaraRadera
  2. Jättebra skrivet om ett viktigt ämne, Gunilla!
    Kram Nora

    SvaraRadera
  3. Din artikel är så välskriven. Tyvärr kommer den inte att intressera dem som den borde. Det är vi redan "frälsta" som tar till oss den här typen av info.
    Men, det är ändå viktigt. Varje publikation har kanske på sikt en effekt.

    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har naturligtvis rätt Anja och ändå kan jag inte låta bli att skriva om det ibland, det känns onekligen lite fjuttigt med ett blogginlägg av en naturvän om man tänker på vad som satsas på marknadsföringen av dem som vill att vi fortsätter med kemikalieträdgårdar. Men de kommer aldrig någonsin att ta ansvar för konsekvenserna. Jag är också medveten om att det är svårt för människor att känna fara för något som inte är konkret, som varken syns eller hörs, det kommer inte ens i närheten av den ilska som hund- och kattbajs brukar väcka men som ändå är helt ofarligt.

      Jag vill inte moralisera, hellre upplysa och var och en gör som den vill men kanske någon som t.ex. har egen brunn på tomten börjar fundera över riskerna.

      Värderingmässigt tycker jag det är självklart att inte stödja ett företag som ibland kallas för världens farligaste företag. Monsanto är bl.a. upphov till `Agent orange´, kemikalien som sprutades över Vietnam under kriget.

      Radera
  4. Ytterligare ett viktigt och välskrivet inlägg från ditt tangentbord. Ibland händer det att jag går tillbaka bland dina inlägg för att friska upp minnet. Har fått en känsla av att du tar bort vissa inlägg. Gör inte det, snälla... särskilt inte detta för rätt som det är vill jag läsa igen.
    Fjuttigt inlägg... ingalunda! Jag tror stenhårt på att gräva där man står och utstråla det man tror på. Utstrålningen smittar av sig.
    Att maten inte skulle räcka till utan miljögifter är icke-ekoböndernas favoritargument. Det vägrar jag tro på. Låt oss för all del prova! Om jag lade manken till skulle jag kunna vara självförsörjande på min tomt. Om jag ville äta kött skulle det också gå bra. Höns och kaninkött vore lätt fixat. Så finns det ju fisk i sjön och vildsvin i skogen.
    Vore intressant om nån skulle räkna på hur vi skulle klara försörjningen med helekologiskt jordbruk, om vi inte köpte importerat och nöjde oss med kött två gånger i veckan.
    Tack för bra inlägg!
    Varm kram
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anette!

      Neej...jag har inte tagit bort några inlägg men ibland får jag en känsla av att den här manicken lever sitt eget liv fast min man säger att det är omöjligt. Jag är fullständigt oteknisk när det gäller datorer, jag vill bara skriva så jag har ingen aning om varför inlägg försvinner.

      Radera