tisdag 19 maj 2015

Gentiana

...släktet är stort och väldigt varierande. Det finns många olika arter att välja på, allt från 5cm till 1m i höjd.

Trots att de tillhör samma släkte kan olika arter ha väldigt varierande krav på växtplatsen, av den anledningen är det viktigt att växterna är korrekt namnsatta när man köper en planta från släktet Gentiana.

Höstgentiana Gentiana sino-ornata som är ganska vanlig i odling kräver en växtplats med lägre pH värde i jorden, det gör däremot inte växten på bilden Gentiana acaulis alpgentiana. Alpgentianan är planterad i upphöjd bädd med hälften grus och hälften vanlig trädgårdsjord, väldränerat och soligt. Ganska torrt på ytan men plantan bör kunna skicka ner sina rötter för att nå fukt. Vacker är den som få med sina trumpetliknande blommor och klarblåa färg. Den är inte stor ovan jord så man bör välja samplanteringsväxter med omsorg. Goda grannar här är t.ex. dvärgbarrväxter med långsam tillväxt.


En annan vacker företrädare för släktet är Gentiana angustifolia Nr 9321, smalbladig alpgentiana som jag odlar under samma förhållanden som den tidigare, väldränerat är viktigt. Jag är väldigt förtjust i de trumpetformade blommorna med det tjusiga mönstret i svalget och i år med kyla och mulet väder som dominerar blommar de länge.


6 kommentarer:

  1. Vackra vackra Gentiana - en favorit. Jag har haft förmånen att besöka er trädgård. Såå rofylld och vacker. Annorlunda med många välplacerade läckra växter. Jag undrar om ni har den spanska skogssnigeln - isåfall , hur gör ni för att bekämpa den ?
    Ha en fin tid framöver.
    Mvh Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria och tack för det positiva omdömet, det är verkligen roligt när någon som varit på besök hör av sig.

      Tack och lov har vi inga spanska skogssniglar här. Har haft tur förstås men också en rigorös kontroll av alla växter som vi planterat kanske har bidragit till att vi hittills är förskonade. Växterna brukar få en tid i karantän innan plantering.

      Men det räcker inte alltid om sniglarna finns i omgivningen. Vi har snäckor, svarta skogssniglar (som brukar få en flygfärd in i skogen) och ibland hittar jag någon åkersnigel, lite hål på bladen hos attraktiva växter kan jag se ibland men det är inte värre än att jag kan leva med det.

      /Gunilla

      Radera
  2. Gentiana , jag tycker mycket om den blå färgen. Vår acaulis har inte slagit ut ännu men har stora knoppar. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
  3. Vilket bra inlägg om gentianor. Den på sista bilden har inte jag - dags för jakt :-)!

    /Anja

    SvaraRadera
  4. Verkligen en blå färg man inte missar och jag förstår att den passar bra med dvärgbarr. Så hisnande vackra när man tittar ner i gapet. Tack för gentianakunskapen. Den behövdes.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  5. Själv har jag bara Höstgentianor, men förstår att jag måste skaffa flera:-) Den blå färgen är helt otrolig vacker!
    Kram Nora

    SvaraRadera