onsdag 9 september 2015

Euonymus planipes körsbärsbenved

16 april 2015
Det finns många växter som ger fina upplevelser under lite mer udda tidpunkter under säsongen om man vill upptäcka något annat än en magnifik blomning under en kort tid, dit hör körsbärsbenveden.

Den är startsnabb på våren och riktigt vacker när de röda bladskotten visar sig, långt innan  mycket annat vaknat till liv. Varje vår tror jag att den tagit fel och att den tidiga starten kommer att straffa sig för än härjar nattfrosten. Men den vet vad den gör för ännu har den aldrig drabbats av frostskador.

Mitt exemplar av körsbärsbenved fick ingen bra start i livet. Vid ett trädgårdsbesök för ca 10 år sedan insisterade trädgårdsägaren på att vi absolut skulle ha en planta av körsbärsbenved med oss hem, själv hade jag inte den ringaste aning om vad detta var för växt.  En liten planta, drygt 1 dm hög fick vi med oss. Fanns ingen lämplig plats att plantera den på och den fick tillbringa två vintrar i kruka utomhus, gav mig dåligt samvete gjorde den, men vägrade ge upp. Den fick en plantering så småningom men en plats där den fick konkurrens av trädrötter, en plats där jorden blev kruttorr under varma somrar. Den växte inte mycket men kämpade på och överlevde - varje sommar.

Under sommaren för den en ganska anonym tillvaro, blomningen är inte uppseendeväckande på något sätt, gröngula blommor på våren som man knappt ser. Men så kommer hösten och körsbärsbenveden går in i sin andra glansperiod när de röda vackra frukterna kommer. Träden som plågade körsbärsbenveden med sina rötter är nu borttagna och det lilla trädet formligen exploderade i fruktsättning nu i höst. Grenarna viker sig neråt, tyngda av alla frukter, den är så vacker.

En växt med sin egen unika historia i vår trädgård - mycket odlingsvärd!

 

8 kommentarer:

 1. Hei Gunilla,
  Kiva yllätys kun kirjoitit terveiset blogiini! Luen välillä mielelläni ruotsalaista tekstiä. Sama minullakin, että vieraan kielen lukeminen onnistuu. Olenhan oppinut ruotsia koulussa ja sukulaisetkin ovat ruotsia käyttäneet. Täällä Raumalla ruotsinkielistä väestöä ei kuitenkaan juurikaan ole. Kirsikkasorvarinpensaasi on tehnyt hienot hedelmät! Lämpöiset syysterveiset, Maria

  SvaraRadera
 2. Håller helt och hållet med en växt som måste få toppen poäng. Väldigt vacker, lite exotisk och så otroligt lättodlad!

  SvaraRadera
 3. Jag älskar den! En av de första växter jag planterade i trädgården vid entrén, så jag kan njuta många gånger om dagen. Bladfärgerna när den avmognar är minst lika läckra som alla frukter. Här växer den i en sluttande sandrabatt och verkar mycket nöjd med livet, som sagt en mycket odlingsvärd växt.
  En historia med växten ger förstås extra dimension. Känner igen det där med att nästan bli påtvingad växter som får en undanskymd tillvaro. Här är nejlikroten och blomsterbönan två exempel, båda orange, påtvingade av välvilliga mostrar. Faktum är att jag börjar ta dem till mitt hjärta. Förstås inte som körsbärsbenveden, men ändå att jag inte låter dem dö, sår blomsterbönorna varje år och har gett dem en plats.
  Ha det så gott, kram
  Anette

  SvaraRadera
 4. Vi köpte också en sån planta på någon växtmarknad för många år sedan, en frösådd var det. Det tog flera år innan den behagade börja växa men nu är den stor och i år har den massor av fina fröställningar. Ha en solig dag. Carita

  SvaraRadera
 5. Läcker, det kan vara något för mig på den tomma plats jag har efter att ha rensat bort förvuxna hostor. Tackar för tipset och önskar en skön avslutning på veckan.
  Kram ♥

  SvaraRadera
 6. Håller verkligen med om att den är väldigt fin. Och dina bilder kan få vem som helst att vilja skaffa en ifall man skulle ha missat denna vackra buske.
  Även jag har ett ex. som har hamnat helt fel. Den ska jag försöka rädda i höst från drunkningsdöden.

  Tack för ditt engagerade och fina kommentar.

  /Anja

  SvaraRadera
 7. Så fin! Den måste vi skaffa och placera på ett ställe som vi passerar ofta!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 8. Den är vacker, fantastisk färg.
  Ha det fint/Marika

  SvaraRadera