lördag 5 september 2015

Septemberträdgård

Härliga september med fukt i marken och en sval och frisk luft, både jag och trädgården gillar temperaturen och den höga luftfuktigheten. Frostnätterna får gärna dröja och hösten ta små, små kliv mot en annan årstid, signalera till växtligheten att snart är det dags för vintervilan. Det får inte gå för fort, alla skall med och hinna förbereda sig inför kylan som kommer.

Trädgården är vacker på hösten, mossan skimrar i den fuktiga luften och städsegröna växter lyser i alla varianter av grönt, en och annan senblommande växt vill ännu visa upp sig innan frosten.

Nyplanterad i vår, den vackra vaxklockan Kiregenshoma palmata `Black form´


Den originella klättraren Codonopsis lanceolata prickig porslinsklocka vars hängande klockor ser så anspråkslösa ut men inuti klockan öppnar sig ett färgsprakande mönster som jag inte lyckades fånga på bild. Nedanför plantan fanns massor av små fröplantor, bara att tacka!
Kejsarinnan `Empress wu´ sträcker på sig ordentligt den andra sommaren i trädgården, hon infriar verkligen förväntningarna. Kan bli över 1m hög om hon får tillräckligt med näring och fukt. Här tillsammans med gulbladig Hosta `Fan dance´ och Rh. calophytum.


...och en liten bildkavalkad över skogsträdgården i början av september.

8 kommentarer:

 1. Så jättesnyggt! Förstår inte riktigt hur det kan se så snyggt och prydligt ut. Ramlar inte löv och barr ner över mossan hos er? Har ni inga fåglar som plockar och stökar till? Kuddmossan är så fin när den ligger så där mitt i planteringen.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, barr faller hela tiden, de syns inte så mycket på bild men ger bra gödsel till surjordsbäddarna. Löven hade inte riktigt börja dala här ännu i veckan, det har varit svaga vindar men efter nattens regn och blåst har det säkert fallit en massa löv.

   Radera
 2. Underbara bilder! Kan tänka mig att det är väldigt vackert när daggen glittrar i mossorna en tidig morgon.
  Ha det gott.
  Titti

  SvaraRadera
 3. Det er vakkert med mosen på steinene.
  Du har mye vintergrønt, og det er min favoritt. En grønn hage hele året :-)

  SvaraRadera
 4. Så vackert med stenarna och mossan. Ser snyggt och fint ut. Vaxklockan och Porslinsklockan är bedårande. En fin skogsträdgård.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Hej, och tack för besöket på min blogg. Dina bilder på kullerstensgångarna och rabatterna är fantastiskt inspirerande, någon dag i framtiden vill jag ha stengångar i min trädgård. När jag väl sätter igång så har jag samlat så mycket inspiration och kunskap så att arbetet kommer gå av bara farten. Haha, det tror jag inte själv på, men det behöver ju inte gå fort om man startar ett projekt. Ha det gott och njut i din fina trädgård!
  Kram ♥

  SvaraRadera
 6. Vilka härliga bilder! September är en fin månad.
  Jag köpte också en 'Empress Wu' förra året, men min är på långt när så stor och fin som din än. Jag misstänker att den nog skulle vilja ha lite mer näring än den har fått. Kanske borde jag flytta den till en av våtbäddarna med surjord, jag har noterat att Hostorna verkligen trivs där. Men så var det det där med platsen då, en 'Empress Wu' kan man inte "knö ner" var som helst med tanke på storleken....
  Vilka fina knoppar det var på din Vaxklocka och Codonopsisen är ju en riktig snygging!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 7. Underbara växter! den första har jag faktiskt haft, men den gillade inte att växa här så den fick jag ge bort. Det är alldeles för soligt och för torrt, tror jag.
  Alldeles strax ska jag göra mig iordning inför dagens VC-besök. Jobbigt, men jag får nog hålla på med det till jul - det går så vansinnigt sakta att läka ihop inifrån. Och jag läcker fortfarande genom bandagen nästan varje dag eller natt. Trist, men jag är glad att jag slipper åka till Visby varje helg!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera